16 Tem 2020
Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Cengiz Yıldırım’a Humboldt Araştırma Ödülü
İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Cengiz Yıldırım, Alexander von Humboldt (AvH) Vakfı tarafından verilen Almanya’nın saygın bilim ödüllerinden Humboldt Araştırma Ödülü’ne değer görüldü.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
Prof. Dr. Cengiz Yıldırım, "Seismic hazards in the Eastern Mediterranean: Insights from coseismic shoreline deformation and tsunami deposits along the coast of Cyprus" (Doğu Akdenizde Sismik Tehlike: Kıbrıs kıyılarındaki kosismik kıyı çizgisi deformasyonu ve tsunami çökellerinden çıkarımlar) başlıklı projesi ödüle değer görüldü.
Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nde öğretim üyesi olan Yıldırım’ın çalışma konuları arasında jeomorfoloji, diri faylar, kıyılar, buzullar, doğal afetler yer alıyor. Anadolu, Dinar Dağları (Bosna-Hersek, Hırvatistan), Güney Amerika (Patagonya) ve Antarktika üzerine tamamı uluslararası hakemli dergilerde yayınlanmış 30 bilimsel makalesi bulunuyor.
Humboldt Araştırma Ödülü
Alexander von Humboldt Vakfı “Georg Forster Research Fellowship for Experienced Researchers” ödülü, tüm disiplinlerdeki nitelikli ve kıdemli araştırmacılara Almanya’daki ev sahibi bir araştırma kurumu içinde ülkeleri ve bölgelerinin gelecekteki gelişimi ile ilgili büyük önem taşıyan konularda araştırma projelerini yürütmeleri için verilen bir ödüldür. Başvuran adayların mükemmel niteliklere sahip olması, doktorasını son 12 yıl içinde tamamlamış ve uzun yıllar bağımsız araştırmalar yapıyor olması, çok iyi tanımlanmış bir araştırma profili ve bunu kanıtlayan uluslararası hakemli dergilerde yayınlanmış yayınlara sahip olması gerekiyor.
Prof. Dr. Cengiz Yıldırım
Cengiz Yıldırım 1975 yılında Bursa’da doğdu. İlköğrenimini Bursa Balabanbey İlkokulu’nda, ortaokul ve lise eğitimini Bursa Erkek Lisesi’nde aldı. İstanbul Üniversitesi Coğrafya Bölümü’nde lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamlayan Yıldırım, doktorasını 2008 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nde tamamladı. Doktora sırasında Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü Jeoloji Etütleri Dairesi’nde Jeomorfolog olarak çalışan Yıldırım, 2008-2010 yılları arasında Alman Yer Bilimleri Araştırma Merkezi (Deutsches GeoForschungsZentrum Potsdam) ve 2010-2012 yılları arasında yine Almanya’nın Potsdam Üniversitesi Yer ve Çevre Araştırmaları Enstitüsü’nde doktora sonrası araştırmacı (Post-Doc) olarak çalıştı. 2012 yılında yurda dönen Yıldırım bu tarihten itibaren İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nde öğretim üyesi olarak çalışıyor. Çalışma konuları jeomorfoloji, diri faylar, kıyılar, buzullar, doğal afetler ve son yıllarda Mars üzerine olan Yıldırım’ın Anadolu, Dinar Dağları (Bosna-Hersek, Hırvatistan), Güney Amerika (Patagonya) ve Antarktika üzerine tamamı uluslararası hakemli dergilerde yayınlanmış 30 bilimsel makalesi bulunuyor.