25 Ara 2020

Öğretim Üyelerimizin Antarktika’daki Bilimsel Çalışmalarına TÜBA’dan Ödül

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen; Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Uluslararası Akademi Ödülleri, TÜBA-GEBİP (Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı) ve TÜBA-TESEP’ten (Bilimsel Telif Eser) oluşan “TÜBA Ödülleri” açıklandı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel ve akademik çalışmalarıyla adından sıkça söz ettiren iki öğretim üyemiz Doç. Dr. Burcu Özsoy ile Prof. Dr. Cengiz Yıldırım, Türkiye Bilimler Akademisi 2020 yılı Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü’ne (TÜBA-GEBİP) değer görüldü.

Antarktika’da bulunan Türk Bilim Üssü projesinin koordinasyonunu ve beraberinde kutup bilim programı stratejisinde de ulusal çatı görevini üstlenen Doç. Dr. Burcu Özsoy ve Antarktika üzerine uluslararası hakemli dergilerde yayımlanmış bilimsel makalesi bulunan Prof. Dr. Cengiz Yıldırım bu yıl Konseyce stratejik ve ulusal öncelikli alan olarak belirlenen “Antarktika Bilimsel Araştırma ve Bilim Üssü Projesi” kapsamındaki “TÜBA-GEBİP Kutup Çalışmaları Ödülü”nün sahibi oldu.

Öğretim üyelerimiz ile birlikte, kutup çalışmaları kapsamında, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Didem Özçimen (Biyomühendislik) ve Erciyes Üniversitesi Mehmet Gökhan Halıcı (Biyoloji/Botanik) alanlarında yaptığı çalışmalarıyla bu ödüle değer görülen isimler arasında yer aldı.

Bilim dünyasında özel ve saygın bir konuma sahip olan 2020 yılı TÜBA Uluslararası Akademi, GEBİP ve TESEP ödülleri, bu yıl da Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenecek törenle sahiplerine verilecek.

Doç. Dr. Burcu Özsoy

Gaziantep doğumlu Doç. Dr. Burcu Özsoy, lisans ve yüksek lisans öğrenimini Yıldız Teknik Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrammetri Mühendisliği Bölümü’nde almıştır. 2001 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nde öğretim elemanı olarak göreve başlamıştır. Doktora çalışmasına 2005 yılında, San Antonio’daki Texas Üniversitesi’nde devam etmiştir. Antarktika kıtası ve etrafındaki deniz buzlarının uydu görüntüleriyle takibi konusu üzerine 2006’da Antarktika saha çalışması ile yaparak, A.B.D.’de aynı konuyla NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi’de çalışma imkânı bulmuştur. 2015 yılında Avrupa ülkeleri ile ortak, Arktik ve Antarktik bölgeleri içeren 3 milyon avroluk “Ufuk 2020” adlı projesi kabul edilmiş, Özsoy projenin Türkiye yürütücülüğünü yapmıştır. 2015 Ocak ayında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde kurulan Kutup Araştırmaları Uyg-Ar Merkezi’nin (PolReC) kurucu müdürlüğünü yapmış ve görevini 2019 Aralık ayına kadar sürdürmüştür. Türkiye’nin ilk kutup araştırma merkezi olan PolReC yönetim kadrosuyla, ulusal ve uluslararası bilimsel işbirlikleriyle, aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı himayesinde olan Antarktika’daki Türk Bilim Üssü projesinin koordinasyonunu ve beraberinde de kutup bilim programı stratejisinde ulusal çatı görevini üstlenmiştir. Özsoy, “Antarktik Türk Bilim üssü projesi” çerçevesinde 2017, 2018, 2019 yıllarında gerçekleştirilen Birinci, İkinci ve Üçüncü Ulusal Antarktika Bilim Seferleri'nin proje yürütücülüğünü ve sefer liderliğini yapmıştır. 2019 Temmuz ayında, gerçekleştirilen ilk Türk Arktik Bilim Seferi proje yürütücülüğünü ve sefer liderliğini üstlenmiştir. Bu kapsamda 70 üzerinde bilim insanımızın kutuplarda bilimsel çalışmalar gerçekleştirmesine imkân sağlamıştır. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından yayımlanan, okyanus ve kriyosfer bölgelerini içeren özel rapora uzman görüşü vermiştir.

Özsoy, 3 Aralık 2019’da kurulan TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü’nün müdürlüğünü ve ayrıca TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkan Yardımcılığı görevlerini yürütmektedir. 2020 yılında gerçekleştirilen Dördüncü Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nin koordinatörlüğünü üstlenen Özsoy, Güney Okyanusu Gözlem Sistemi’nin Bilimsel Yürütme Kurulu üyeliğinin yanı sıra 2020 Newton Fonu Ödülleri bilimsel komitesine seçilmiştir.

Prof. Dr. Cengiz Yıldırım

Cengiz Yıldırım, 1975 yılında Bursa’da doğdu. İlköğrenimini Bursa Balabanbey İlkokulu’nda, ortaokul ve lise eğitimini Bursa Erkek Lisesi’nde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Coğrafya Bölümü’nde lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamlayan Yıldırım, doktorasını 2008 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nde yaptı. Doktora sırasında Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü Jeoloji Etütleri Dairesi’nde jeomorfolog olarak çalışan Yıldırım, 2008-2010 yılları arasında Alman Yer Bilimleri Araştırma Merkezi (Deutsches GeoForschungsZentrum Potsdam) ve 2010-2012 yılları arasında yine Almanya’nın Potsdam Üniversitesi Yer ve Çevre Araştırmaları Enstitüsü’nde doktora sonrası araştırmacı olarak çalıştı. 2012 yılında yurda dönen Yıldırım bu tarihten itibaren İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nde öğretim üyesi olarak çalışıyor. Çalışma konuları jeomorfoloji, diri faylar, kıyılar, buzullar, doğal afetler ve son yıllarda Mars üzerine olan Yıldırım’ın Anadolu, Dinar Dağları (Bosna-Hersek, Hırvatistan), Güney Amerika (Patagonya) ve Antarktika üzerine tamamı uluslararası hakemli dergilerde yayımlanmış 30 bilimsel makalesi bulunuyor. Prof. Dr. Cengiz Yıldırım, 2020 yılında, Alexander von Humboldt (AvH) Vakfı tarafından verilen Almanya’nın saygın bilim ödüllerinden Humboldt Araştırma Ödülü’ne değer görülmüştür.

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Fax

0212 285 29 10

İTÜ