08 Şub 2021
Doç. Dr. Burcu Özsoy ile Kutuplardaki Bilim Serüvenimizi Konuştuk
İTÜ Bilim ve Teknoloji Söyleşilerinin bu haftaki konuğu İTÜ Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoy oldu. “Kutuplardaki Bilim Serüvenimiz” temasıyla İTÜ’nün sosyal medya hesaplarından çevrimiçi olarak gerçekleşen söyleşide Özsoy, Antarktika’daki bilimsel çalışmalar ve iklim değişikliğine dair önemli mesajlar verdi.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
İTÜ Bilim ve Teknoloji Söyleşilerinin bu haftaki konuğu geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen törende “TÜBA-GEBİP Kutup Çalışmaları Ödülü”ne layık görülen öğretim üyemiz Doç. Dr. Burcu Özsoy oldu. İTÜ Medya ve İletişim Ofisi Haber Editörü Osman Keskin’in moderatörlüğünde İTÜ’nün sosyal medya hesaplarından çevrimiçi olarak gerçekleşen söyleşide Özsoy, öğrencilik yıllarından itibaren İTÜ serüvenini ve kendi bilimsel yolculuğunu paylaştı.
İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (İTÜ PolReC) 2015 yılında kurulduğunu ve Türkiye’nin ilk kutup araştırmaları merkezi olduğunu söyleyen Özsoy, “İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulduğu günden bu yana önemli bir platform görevi gördü. Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde gerçekleştirilen bilim seferleriyle, bölgede çalışmak isteyen bilim insanlarına önayak oldu,” dedi.
Doç. Dr. Burcu Özsoy, bugüne kadar İTÜ ve TÜBİTAK KARE’nin koordinasyonunda dört kez Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nin yapıldığını belirtti. Yeni sefere yönelik çalışmaların ise pandemi şartlarına rağmen proje başvurusu bazında hızla devam ettiğini dile getirdi.
Kutup araştırmaları ile literatüre 42 yayın kazandırdık
TÜBİTAK’ın kutup bölgelerinde uyguladığı Ar-Ge ve bilimsel çalışmalar hakkında bilgiler veren Özsoy sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaptığımız bu faaliyetle, ülkemizden yetmişin üzerinde araştırmacı, bilim insanı, öğretmen veya uzmana bilimsel çalışma yapmaları için kutuplarda bulunma imkânı sunduk. Bölgede yapmış olduğumuz seferlerden çok verimli bilgiler elde ettik. Yürüttüğümüz araştırma çalışmalarından kısa süre içinde 42 makaleye ulaşan bir bilimsel yayın literatürümüz meydana geldi.”
MGM artık Antarktika’dan bildiriyor
Yapılan kapsamlı söyleşide, Antarktika’da bilim yapmanın zorluklarına da değinen Özsoy, özellikle bölgenin coğrafi koşullarının ve ikliminin son derece çetin olduğuna vurgu yaptı. “Kimi durumlarda coğrafya şartları plan yapmanıza izin vermeyebilir. Bulunduğunuz konumun farkında olmalı ve koordinasyon konusuna büyük önem vermeniz gerekir. Özellikle meteoroloji şartlar çok değişkenlik arz ediyor. Bu kapsamda Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzden uzmanlarımızla beraber, bölgede bir meteoroloji istasyonu kurulmasını sağladık. MGM artık Antarktika’dan da bildiriyor, diyebiliriz.”
Gençlerin kutuplara ilgisine kayıtsız kalamazdık
Kutuplara yapılan bilimsel seferler ve çalışmalar neticesinde gençlerin kutup bilimlerine ilgisinin oluştuğunu ve her geçen gün bu ilginin arttığını söyleyen Özsoy iki önemli proje yarışmasının da duyurusu yaptı. “Bu duruma kayıtsız kalamazdık. Bu yıl Teknofest’te bir ilk olarak, ‘Kutup Araştırma Projeleri’ başlığıyla bir yarışma düzenliyoruz. Konuya ilgi duyan liseli gençlerimizden proje yarışmasına başvurularını bekliyoruz. Ayrıca, TÜBİTAK tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen 2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması’nın başvuruları 24 Şubat 2021 tarihine kadar yapılabilecek. Yine buraya da konuya ilgi duyan gençlerimizin proje başvurularını bekliyoruz.”
Söyleşinin tamamını izlemek için tıklayınız.