07 May 2021

Engelsiz Üniversiteler Ödülleri’nde Üniversitemize 2 Ödül Birden

Engelsiz bir kampüs oluşturmak adına yaptığı başarılı çalışmalarına son dönemde hız veren İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından düzenlenen 2021 Yılı Engelsiz Üniversite Ödülleri Töreni’nde iki turuncu bayrak ödülüne değer görüldü.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

2021 Yılı Engelsiz Üniversite Ödülleri, YÖK tarafından düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Üniversitemiz bu yıl ilk kez “Mekânda Erişilebilirlik” kategorisinde 2 turuncu bayrak ile ödüllendirildi.  

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi ve İTÜ İnşaat Fakültesi bu kategoride ödül alan mekânlar arasında yer aldı. Mekanda Erişilebilirlik Ödülü (Turuncu Bayrak) Ödülü, söz konusu fakülte veya yerleşkenin engelli erişimine uygun olduğunu gösteriyor.

“Ödül yeni projelerimiz için motivasyon kaynağı  olacak.”

Üniversitemizin kazandığı ödüllerle ilgili değerlendirme yapan Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Çağrı Artan, şu ifadeleri kullandı: “2018 yılından bu yana kurumumuz adına başvurularımızı yönlendirdiğimiz Engelsiz Üniversiteler Bayrak ve Nişan Ödül Programından bu yıl ödül ile dönmenin mutluluğu ve gururunu taşıyoruz. Üniversitemiz Ayazağa Yerleşkesi’nin, gerek eğitim gerek yapısal erişilebilirlik olanaklarının artırılabilmesi için yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda hazırlanan rapor ve yöneticilerimizle gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde ilettiğimiz önerilerin uygulanmasının bu ödülde payı olduğuna inanıyoruz. Bahse konu önerileri planlarken katılımcı anlayış ilkesinin çalışmalarımıza yön vermesini benimsedik. Birimimizde görev alan uzmanlar ve kurumumuzun Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığından yetkililerle yürüttüğümüz görüşmelerin yanı sıra, kurumumuzun temel paydaşı öğrencilerimizden gelen önerilerin öncelikli ele alınmasına özen gösterdik. Öğrencilerimizin birimimize ilettiği yapısal erişilebilirlik sorunlarını öncelikli olarak değerlendirip ilgili birimlerle paylaşarak ilerlediğimiz çalışma dönemi içerisinde, kenarlarında korkuluk bulunmadığı için yeti farklılıkları olan kullanıcıların zorlanabileceği merdivenler ve yüksek yol kenarlarında gerekli iyileştirmeleri, tekerlekli sandalye kullanıcılarının erişilebilirliğini artırıcı taşınabilir ve sabit rampa uygulamalarını, çalışma dönemimizde ilettiğimiz ve yaşama geçtiğini deneyimlediğimiz örnekler olarak ifade edebiliriz. Aldığımız değerli ödülün verdiği mutluluk, bizi sunduğumuz tüm hizmetlerde olabildiğince erişilebilir ve kapsayıcı bir kurum olma yolunda atacağımız adımları planlarken daha çok çalışma yönünde teşvik edecektir. Üniversitemizin tüm paydaşlarına sunduğu olanakların, fırsat eşitliğiyle kalmayıp, kapsayıcı ve engelsiz bir üniversite olması amacıyla planladığımız çalışmalara, aldığımız ödülün itici gücüyle birlikte, kurumumuz birimlerinden daha çok katılım ve işbirliği umudunu taşıyor, kazanımımızın kurumumuza uğurlu gelmesini diliyoruz.”

“Sesli Adımlar” projesi ile fakülteye kolay erişim

İTÜ İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimizden Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Güven, İnşaat Fakültesi özelinde alınan ödülle ilgili olarak şu düşüncelerini dile getirdi: “‘Mekânda Erişilebilirlik’” kapsamında ele alınan fakülteler, yönlendirici levha ve uyarıcı işaretler, merdivenler, kaldırma ve iletme platformları, korkuluklar ve tırabzanlar, geçit ve koridorlar, sınıflar, ıslak hacimler vs. gibi birçok farklı fiziksel parametre açısından değerlendirmeye tabi tutulmaktadır. İnşaat Fakültemiz özellikle 2019 senesinde hizmete giren Ek Blok ile birlikte, tüm noktalarına platform, asansör, rampa vs.ler ile erişilebilen engelsiz bir fakülte haline gelmiştir. İnşaat Fakültesi ayrıca mekân içi bir yön uygulaması olan ‘Sesli Adımlar’ ile Türkiye’de görme engelli bireylerin bina içinde kolay bir şekilde yer-yön tarifi alabildikleri ilk üniversite fakültesidir. Sosyal sorumluluk projesi kapsamında hizmete alınan Sesli Adımlar projesi İTÜ Mobil uygulamasına dahil edilmesiyle birlikte kullanıma olanaklı hale gelecektir.”

Mekânda Erişilebilirlik (Turuncu Bayrak)

Engelsiz Üniversite Ödülleri, yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören engelli bireylerin mekânlara, eğitsel imkânlara ve sosyo-kültürel faaliyetlere erişimleri konusunda farkındalık oluşturmak ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla veriliyor. Açık, yarı açık ve kapalı alanların engelli bireylere yönelik düzenlenmesine ilişkin kanun, tüzük, imar planları, yönetmelik hükümleri, ulusal ve uluslararası standartlar gözetilerek, fen, sağlık ve çevre şartlarına uygunluk açısından belli bir düzeyde gayret gösteren üniversitelere Turuncu Bayrak veriliyor.

 

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Fax

0212 285 29 10

İTÜ