02 Tem 2021
Mezunumuz İsmail Gülle ile Global Girişimcilik Üzerine Söyleşi
İstanbul Teknik Üniversitesi İş Dünyası Söyleşileri’nin geçtiğimiz haftaki konuğu Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı ve İTÜ Elektrik Mühendisliği 1983 yılı mezunu İsmail Gülle oldu. “Global Girişimcilik” temasıyla yapılan ve İTÜ’nün sosyal medya hesaplarından çevrimiçi olarak gerçekleşen toplantıda, İsmail Gülle tecrübelerinden yola çıkarak İTÜ’lü öğrenci ve yeni mezunlara tavsiyelerde bulundu.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
İTÜ İş Dünyası Söyleşileri’nin geçtiğimiz haftaki konuğu Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı ve İTÜ Elektrik Mühendisliği 1983 yılı mezunu İsmail Gülle oldu. İTÜ İletişim Direktörü Adem Dönmez moderatörlüğünde yapılan ve İTÜ’nün sosyal medya hesaplarından çevrimiçi olarak gerçekleşen toplantıda girişimciliğin global çaptaki örneklerinden, Türkiye bazındaki imkânlarına varana kadar pek çok konuya değinildi. Söyleşide, girişimci olmak isteyen İTÜ'lüler için oldukça önemli bilgiler paylaşıldı.
“İyi ki İTÜ’lü bir mühendis olmuşum”
Türkiye’nin çalkantılı olduğu bir dönemde İTÜ’de okuduğunu, ama yine de keyifli bir üniversite hayatı geçirdiğini söyleyen İsmail Gülle öğrencilere, “İTÜ’ye girdiğinizde hayatınızda başka bir dönem başlıyor. İTÜ sizlere farklı bir ufuk ve vizyon katıyor. Ancak bilgiyi almak, kullanmak ve fırsata çevirmek sizin elinizde…” sözleriyle seslendi.
Söyleşide İTÜ’de geçen yıllarından özlemle bahseden ve aldığı mühendislik eğitiminin kendisine net, objektif, netice odaklı bir bakış açısı kazandırdığını ifade eden Gülle, “Mühendislik eğitimi bize analitik düşünme ve karar verme becerisi kattı. İyi ki mühendis olmuşum ve iyi ki İTÜ’lü olmuşum. Hayatımın her aşamasında bunun pek çok faydasını gördüm. Bu kazanımları şimdi TİM çatısı altında gençlere de vermeye çalışıyoruz. Eğitim konusunda her türlü desteğe hazırız. Talep etsinler, istesinler; biz TİM olarak her talebe cevap veriyoruz ve yardım etmeye çalışıyoruz,” ifadelerini kullandı.
“Pandemi yılının son çeyreğinde ihracatımız rekor rakamlara ulaştı”
Pandemiyle birlikte yoğun bir dijitalleşme süreci yaşandığını söyleyen İsmail Gülle, dijitalleşmenin iş dünyasını ve özelinde de ihracata etkilerini şöyle açıkladı. “TİM olarak dijitalleşmeden yoğun şekilde faydalandık. Dijital fuarlar yaptık, ticari heyetler kurduk; yurtdışı ziyaretleri yapamadığımız için büyük elçilerimiz ticaret elçisi olarak bizlere destek oldular. Personel sayımızı üçte bir oranında düşürdük. İhracat sayımızda çok ciddi bir düşüş olmadı. Yılın son çeyreğinde rekor rakamlara ulaştık. Pandemiyle birlikte bazı ihtiyaç maddelerinin bulunamaması veya ulaşmada sıkıntı yaşanması üzerine dünya bugün kendini hem tedarikte güvence altına alma hem de güvenilir tedarik merkezleri oluşturmada bazı kararlar aldı. Türkiye de bunlardan bir tanesi. Türk şirketleri, üreticilerimiz de pandemiyle birlikte yeni normale ayak uydurdu. Üretim noktasında açık vermedi diyebiliriz. Bir bakıma, on yılda alacağımız dijital mesafeyi bir yıla sığdırdık, e-ticaret inanılmaz ivme kazandı. Bu dönemin en büyük kazanımı dijitalleşme oldu.”
“Her fikir değerlidir, ancak doğru yatırımcıyla buluşmalı”
Girişimcileri yatırımcılarla buluşturma noktasında yardımcı olabileceklerini ifaden eden İsmail Gülle, girişimci olmak isteyenler şu tüyoları verdi: “Girişimcilik için önce cesarete sahip olmalısınız. İkinci olarak ise, bir fikre sahip olup onu doğru kişiye ulaştırmalısınız. Fikri hayata geçirme noktasında doğru zamanı yakalamak en önemli unsur. Bu anlamda bir şeyler yapmak isteyen arkadaşlarımıza TİM olarak yol gösterip mentorluk yapmak, yatırımcıya buluşturma konusunda yardımcı olmak isteriz. Başkalarıyla kıyaslamadan her fikir değerlidir. Her fikrin üzerine gidin, anlatın; illa ki karşılığını bulursunuz. Fikrinizi doğru yatırımcı ile buluşturursunuz.”
Global arenada girişimcilik kültürüyle ülkemizdeki kültürün karşılaştırmasını da yapan Gülle, “Yerli sanayimizde yüksek teknoloji üretimimizle hem kendi ihtiyacımızı hem de ihracat yaparak başka ülkelerin ihtiyaçlarını karşılıyoruz. dedi.
Söyleşinin tamamını izlemek için tıklayınız.