24 Eyl 2021
İstanbul Teknik Üniversitesi'ne Yükseköğretim Kalite Kurulu’ndan 5 Yıllık Tam Akreditasyon
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından Türkiye’de ilk kez uygulanan “Kurumsal Akreditasyon Programı” kapsamında 5 yıl süreyle “tam akreditasyon” almaya hak kazandı.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, akreditasyon belgesinin verilmesi dolayısıyla düzenlenen törende, eğitim kalitemizin en üst düzeye çıkmasını hedefleyen; üniversitelerimizin olgunluk düzeyini ölçmek açısından “planlama, uygulama, izleme ve iyileştirme” döngüsünü temel alan Yükseköğretim Kalite Kurulu’nun verdiği bu akreditasyon sayesinde, tüm yurttaki üniversitelerimizin kalite düzeyinin her geçen gün artacağına yürekten inandığını söyledi.
İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen “İTÜ Kurumsal Akreditasyon Belgesi Takdim Töreni” açılışında konuşan İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, İTÜ’yü uluslararası imajı, görünürlüğü, etkisi bakımından bilimsel ölçütlerle değerlendiren Yükseköğretim Kalite Kurulu’nun faaliyete başlamasının üzerinden kısa bir süre geçmesine karşın çok kıymetli çalışmalara imza attığını, yaptığı çalışmaları kaliteden taviz vermeden sürdürdüğünü ifade etti.
“Yükseköğretim akreditasyonunu alan ilk kurumlardan biriyiz”
Prof. Dr. Koyuncu sözlerini şöyle sürdürdü: “2020 yılı itibarıyla verilen akreditasyonlarda üniversitelerimiz; eğitim-öğretim, Ar-Ge, toplumsal katkı, idari hizmet ve kalite güvencesi sistemi olmak üzere toplam beş başlık altında incelendi. Bizler de İstanbul Teknik Üniversitesi olarak; bağımsız bir ekibin yaptığı nitel ve nicel değerlendirmeler sonucunda Yükseköğretim Kalite Kurulumuz tarafından verilen kurumsal akreditasyonu almaya hak kazandık. Çok mutluyuz ve gururluyuz... Özellikle, ülkemizin ilk yerli yükseköğretim akreditasyonunu alan ilk kurumlardan biri olduğumuz için de ayrıca onur duyuyoruz. Bu vesileyle Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanımıza, kurulumuzun değerli üyelerine, danışma kuruluna ve çalışanlarına çok teşekkür ediyorum. Ve elbette ki bu teşekkürü hem şahsım hem de tüm çalışma arkadaşlarım adına sizlere ifade etmek istiyorum.”
“Teknik eğitimde ülkemizin marka değerini yükseltmeyi hedefliyoruz”
İstanbul Teknik Üniversitesi olarak, Ar-Ge ve teknik eğitim başta olmak üzere ülkemizin vizyonunu ve marka değerini yükseltmenin her zaman öncelikli amaçlarından biri olduğunu aktaran Koyuncu sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaptığımız öncü çalışmaların tamamında, geçmişteki birikimimizden güç alarak yarını inşa etmeyi ve geleceğin araştırmacılarının, girişimcilerinin, sanayicilerinin ve iş insanlarının önünü açmayı hedefledik. Kendimize yeni yollar açarak, yeni bakış açıları geliştirerek hedefimizi her geçen gün büyüterek sürdürmek de en büyük arzumuz oldu. Bizler, Teknik Üniversiteli olarak öğrencilerimiz ve akademisyenlerimizle olduğu kadar mezunlarımızla da bağımızı her zaman sıkı tutmaya önem veriyoruz. Çünkü İTÜ Ailesi’ne dahil olan her bir insanımızla, sadece eğitim dönemi boyunca değil, eğitim döneminden sonra da, yani onlar mezun olduklarında bile çok güzel çalışmalar yapmaya gayret ediyoruz. Güçlü aile bağımızın bir göstergesi olarak, bu sene YKS sayısal puan birincisi olan öğrencimiz İTÜ’yü tercih etti. Yine, YKS sayısal puan üçüncüsü olan kardeşimiz de İTÜ Ailesi’ne katıldı. Bu yıl, YKS’de ilk binde yer alarak dereceye giren toplam 48 öğrencimizin de tercihi yine İTÜ oldu. Ben inanıyorum ki, onların da katılımıyla ailemiz daha da güçlenecek, ülkemizin bu değerli eğitim kurumu dünyanın en iyisi olma yolunda emin adımlarla ilerleyecektir.”
“Onlarca proje bir arada yürüyor”
İTÜ’nün eşzamanlı olarak birçok proje yürüttüğüne vurgu yapan Prof. Dr. İsmail Koyuncu özellikle son bir yıl içinde çalışmaları tamamlanan önemli projelere de değindi: “Dijitalleşmeyi ve dijital teknolojiyi çok yakından takip ediyoruz. Bu bakımdan, Dijital İTÜ olarak adlandırdığımız çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor. Okulumuzu her yönden dijital teknolojiyle tam uyumlu hale getiriyoruz. Hazırlıklarını tamamladığımız MasterBee programımız da başarılı öğrencilerimizin lisans ve yüksek lisans programlarını bir arada yürütebilmesine fırsat tanıyor. Yeni kurulan Araştırma Dekanlığımız, İTÜ’nün 250 yıla yaklaşan araştırma üniversitesi olma misyonuna yakışır bir hızla çalışmalarına başladı. Yine uluslararası ilişkilere verdiğimiz önem ve odaklanma sayesinde hem okulumuzun tüm dünyadaki marka değerini arttırıyor, hem de uluslararası akademik sıralamalarda her geçen yıl daha üst sıralarda yer alıyoruz.”
İTÜ PLEKS (Paylaşımlı Laboratuvar Ekipman Kullanım Sistemi) tasarlandı
İTÜ olarak bu yıl itibarıyla üniversitedeki tüm teknik cihazların kullanım ve erişime açıldığı bir çevrimiçi platform tasarladıklarını belirten Prof. Dr. Koyuncu, “İTÜ Paylaşımlı Laboratuvar Ekipman Kullanım Sistemi; kısaca İTÜ PLEKS adını verdiğimiz bu sistemle üniversitemizdeki bütün teknik cihazlarımıza tek bir yapı üzerinden ulaşma imkânı elde edebiliyoruz. Sistemimiz, üniversitelerdeki araştırmacılara olduğu gibi teknik araştırmalarını yürüten firmalara da açık… Bu sistem sayesinde araştırmacılarımız, sanayicilerimiz, girişimcilerimiz, akademisyenlerimiz randevu yoluyla ve Türkiye’nin her yerinden numune göndererek en kısa sürede test sonuçlarını elde edebilecek ve çalışmalarını daha süratli hale getirebilecekler. Böylece ülkemizin Ar-Ge potansiyelini daha verimli ve güçlü hele getirmek mümkün olacak. İTÜ PLEKS’le ilgili tanıtım ve duyuru çalışmalarımızı da en kısa sürede yapacağız,” ifadelerini kullandı.
“Gençlere karşı sorumluyuz”
YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas ise dünyada son yıllarda yükseköğretim alanında hızlı bir değişim yaşandığını ve mevcut yükseköğretim sisteminin dönüşmesini sağlayacak adımlar atıldığını ifade etti. Pandemiyle birlikte değişen yetkinliklere duyulan ihtiyacın yükseköğretimde beklentileri de değiştirdiğine dikkat çeken Elmas; “Üniversite tercihi yapacak öğrencilerimizin de bunu esas alarak üniversitenin ek olarak hangi yetkinlikleri kazandırdığına bakmaları öncelikli olmalıdır. Bu dönemde yapılan uzaktan eğitim sırasında bazı beceri ve yetkinliklerin yeterince kazandırılamadığı görülmektedir. Üniversiteler açıldığında ek kurs, seminer ve uygulamalar yoluyla hem devam eden hem de mezun öğrencilere bu yetkinliklerin kazandırılması sağlanmalıdır. Bu gençlere olan sorumluluğumuz gereğidir” dedi. YÖKAK olarak yaşanan tüm gelişmeleri titizlikle takip ettiklerini ve kendi süreçlerine yansıttıklarını vurgulayan Elmas, “Kurul olarak yaptığımız değerlendirmeler üniversitelerimizin bu hızlı değişimi anlamasını, uyum göstermesini ve sonuçlarını değerlendirerek değişimi yönetmesini sağlayacak sistemler üzerine yoğun çaba sarf etmesine odaklanmaktadır,” diye konuştu.
“Hedefimiz mezunların beklenen yeterliklere sahip olması ve dünyaya adapte olabilmesi”
Üniversitelerin dünyadaki gelişmeleri ve ülkenin hedeflerini dikkate alarak misyon ve hedeflerini belirlediğini ifade eden Başkan Elmas, üniversitelerin hedeflerini uygulayıp kendine özgü mekanizmalarla sonuçlara baktığını ve böylece iç kalite güvence sistemi kurduğunu anlattı. Elmas, “Bunu yapan üniversitelerimiz, sürekli değişim ortamında çevik davranabilir ve süreçlerini başarıyla yürütebilirler. Üniversitelerimizin bu hedeflere göre son 6 yıllık raporları ve performans göstergelerinin yıllık değişimleri web sayfamızda görülebilir,” şeklinde konuştu.
YÖKAK tarafından yürütülen dış değerlendirme ve iki sene sonraki izleme süreçlerinin ardından belirli bir olgunluk düzeyine ulaşmış üniversitelere de akreditasyon sürecini başlattıklarını aktaran Elmas, kurulun bu değerlendirmedeki temel hedefinin üniversiteden mezun olanların beklenen yeterliklere sahip olması, kolay iş bulabilmeleri ve dünyaya kolay adapte olabilmeleri olduğunu söyledi.
“Üniversitelerimizin dünyadaki görünürlüğünü artırmayı amaçlıyoruz”
Kurumsal Akreditasyon Programı ile Türkiye’deki üniversitelerin ulusal hedeflere katkısını ve dünyadaki görünürlüğünü artırmayı amaçladıklarını dile getiren Elmas, “2020 yılında başvuru yapan 60’a yakın üniversite içerisinden 11 üniversite programa dahil edildi. Bugün bu kapsamda düzenlenen dördüncü törenle İstanbul Teknik Üniversitesi’nin belge teslimini gerçekleştiriyoruz. İTÜ, 14 Temmuz 2021 Çarşamba günü düzenlenen Kurul Toplantımızda verilen kararla, 5 yıl süreyle tam akreditasyon hakkını kazandı. Tam akreditasyon, İTÜ mezunlarının beklenen yeterliliklere sahip olmasını, kolay iş bulabilmesini, Ar-Ge’ye ve topluma katkı sağlamasını, ülkemizde olduğu kadar dünyadaki görünürlüğünün de artırılmasını güvence altına almaktadır. Bu aşamadan sonra üniversite sürekli iyileşerek mükemmelliğe doğru hızla ilerleyecektir. Bu sürece liderlik eden Rektör Prof. Dr. İsmail Koyuncu ve ekibini, kalite kurulunu, dekanları, bölüm başkanlarımızı üniversitenin akademik ve idari personelini ve öğrencilerimizi tebrik ederim,” ifadelerini kullandı.
İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent İnanç’ın kurumsal tam akreditasyon alma sürecine ilişkin sunumunun ardından Prof. Dr. İsmail Koyuncu akreditasyon sürecinde kaktı sunan akademik ve idari personele teşekkür belgelerini sundu. Program, YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ın Tam Akreditasyon Belgesi’ni Rektör Koyuncu’ya takdim etmesiyle son buldu.