29 Eyl 2021

7. İstanbul Karbon E-Zirvesi’nde Düşük Karbon Kahramanları Belli Oldu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ana desteğinde Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D), 7. İstanbul Karbon E-Zirvesi’ni 28 Eylül 2021’de gerçekleştirdi. E-Zirve kapsamında, sera gazı emisyonlarını azaltıp karbon ayak izini düşürmeye yönelik sosyal ve teknik uygulamalar yürüten firmalar ödüllendirildi.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği’nin (SÜT-D), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nin destekleriyle düzenlediği VII. İstanbul Karbon Zirvesi bu yıl “İklim Dirençli Türkiye için Yeşil Toparlanma: Atık ve Enerji Yönetiminin Rolü” başlığıyla çevrimiçi olarak gerçekleşti. Yoğun bir katılımın olduğu e-zirvede, kamu sektörünün yanı sıra iş dünyasının üst düzey temsilcileri ve alanında uzman akademisyenler de konuşmacı olarak yer aldı.

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı ve İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, karbon yönetiminin ülkemiz ve gezegenimiz için öneminin üzerinde durulduğu zirveye yönelik mesajında şunları iletti: “Biz, iklim değişikliği sorununu sınır tanımayan ve siyaset üstü bir güvenlik meselesi olarak görüyoruz. Bu doğrultuda, iklim değişikliği ile mücadele çalışmalarımızı da kararlılıkla sürdürüyoruz.”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İklim Değişikliği ve Uyum Dairesi Başkanı Orhan Solak, Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’na taraf olması ve 2053 net sıfır hedefi açıklamalarına işaret ederek; “Politik kararlar ciddi bir çalışmayı da gerektiriyor. Asıl süreç bundan sonra başlıyor diyebiliriz. Tüm kurumlarımız, sektörlerimiz bu anlamda ciddi bir dönüşümün içerisinde yer alacak,” dedi.

“İklim krizine yönelik çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz”

İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, İTÜ’nün üniversite kampüslerinin yeşil ve sürdürülebilirlik açısından değerlendirildiği GreenMetric (Yeşil Ölçüm) sıralamasında Türkiye’de ilk, Avrupa’da 37. ve dünyada da 71. sırada yer aldığını söyledi. Konuşmasında Türkiye’nin iklim kriziyle mücadelesinde İTÜ’nün etkin bir rolü olduğuna değinen Prof. Dr. Koyuncu, bir araştırma üniversitesi olan İTÜ’nün eğitim öğretim faaliyeti yürütmesinin yanı sıra ulusal ve uluslararası düzeyde temas edebileceği her kurumla ortak işler yapmaya gayret ettiğini ve sürdürülebilirliğin merkezde olduğu her projede devletin, sanayicilerin ve girişimcilerin yanında olduğunu dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nı onaylayarak iklim değişikliğiyle mücadelesine devam edeceğini vurguladığını aktaran Prof. Dr. Koyuncu, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanımızın önemli açıklamasıyla ülkemizin 2015 yılından bu yana yoğun biçimde sürdürdüğü iklim değişikliğiyle mücadele vizyonuna taviz verilmeden devam edileceği bir kez daha küresel düzeyde deklare edilmiş oldu. Biz de elbette ülkemizin en köklü teknik üniversitelerinden birisi olarak bu vizyonu takip ediyoruz ve tüm paydaşlarımızla iklim krizine yönelik çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz.”

Sanayimiz sera gazı emisyonlarını azaltarak iklim dirençli büyümeli

İTÜ Öğretim Üyesi ve SÜT-D Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu ise sanayide sera gazı emisyonlarını azaltarak, iklim krizine karşı dirençli bir büyümenin ve ihracat gücümüzü bu şekilde arttırmanın mümkün olduğunu dile getirdi. Yeşil dönüşüm için yatırımların ve iyi uygulamaların desteklenmesi gereğini vurgulayan Prof. Dr. Karaosmanoğlu; “SÜT-D olarak imalat, üretim ve ürünlerin düşük karbon ayak izi için sosyal ve teknik uygulamalarıyla ülkemizin karbon yönetimi kapasitesinin artışında etki yaratarak, sürdürülebilir yaşamın gelişimine katkı veren kuruluşları teşvik etmeyi hedefledik. Ülkemizin doğası ve geleceği için çaba gösteren tüm firmalarımıza teşekkür etmek amacıyla Düşük Karbon Kahramanı Ödüllerini sunuyoruz. Bu zirvede ödül takdim ettiğimiz 30 kuruluşumuzun her biri de çok kıymetli çalışmalara imza attılar,” dedi.

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği 2021 Düşük Karbon Kahramanları

  1. AKADEMİ ÇEVRE: Sürdürülebilir Sohbetler
  2. AKÇANSA: Sürdürülebilir Yarınlar İçin Alternatif Yakıt Hareketi
  3. AKSA DOĞALGAZ: Kâğıtsız Ofis, Karbonsuz Yeşil Muhasebe
  4. ASELSAN: Değer Zincirimiz ile İklim Değişikliğinde Gücümüz Bir
  5. AYDEM YENİLENEBİLİR ENERJİ: Akıncı HES, Gelecek İçin Nefes
  6. BASF TÜRK KİMYA: BASF TÜRK Çayırova Tesisinde Karbon Tasarrufu
  7. BECTON DICKINSON TÜRKİYE: BD Emerald™ Şırıngaları
  8. BENLİ GERİDÖNÜŞÜM: Atığa Değer Kat, Geleceği Yarat
  9. BETA KİMYA: Adım Adım “0” Karbona
  10. BIOTREND ENERJİ: Çöpten Elektriğe, Elektrikten Geleceğe
  11. BSH TÜRKİYE: Daha Az Karbon, Daha Rahat Nefes
  12. CARGILL TÜRKİYE: FR3® Doğaya Güç
  13. ÇİM-NAK TAŞIMACILIK: E-Çimnak İş Makinelerinde Elektrifikasyon
  14. ENERJİSA ÜRETİM: Santral Sıcak Start Sürecinin İyileştirilmesi
  15. EPİAŞ: YEK-G Sistemi ve Organize YEK-G Piyasası
  16. HKTM: Duyarlı Firma, Bilinçli Çalışan
  17. ITC: ITC’DE Tıbbi Atık “Steril”, Emisyon “Sıfır”
  18. İSTAÇ: Seramızın Isısı Atığımızın Gücünden
  19. İZAYDAŞ: İZAYDAŞ HES, Doğaya Yeşil Ses
  20. KALEKİM: Doğaya Yeşil Bir İz Bırak
  21. KAYSERİ ŞEKER: En Yeşil Şeker: Kayseri Şeker
  22. MİMSAN GRUP: Sıfır Atık, Düşük Karbon İçin Biyoelektrik
  23. ORGANİK KİMYA: Pinch Projesi
  24. ROTEKS: Ekolojik Taş Yıkama Prosesi Geliştirilmesi
  25. SEDAŞ: We Go Green
  26. SHELL TÜRKİYE: SHELL’de Enerjisini Güneşten Alan İstasyonlar
  27. TATMETAL ÇELİK: Çocuklarımız Düşük Karbonlu Yarınlar İçin

    Hayallerini Resmediyor

  28. TSKB: Yenilikçi Sürdürülebilir Finansman Çözümleri
  29. TÜRK TELEKOM: Doğa Dostu Yeşil Türk Telekom Binası
  30. ZORLU ENERJİ: Temiz Enerjiyi Teknolojiye Dönüştüren Başarı: ZES
İTÜ Ayazağa Yerleşkesi

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Fax

0212 285 29 10

İTÜ