12 Kas 2021

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım İTÜ’de

İstanbul Teknik Üniversitesi Havacılık Enstitüsü ve Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (İTÜARC) tarafından Güz Dönemi Seminer Dizisi kapsamında düzenlenen söyleşiye Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı ve İTÜ Uçak Mühendisliği Bölümü mezunu Serdar Hüseyin Yıldırım konuk oldu.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen söyleşide, Türkiye Uzay Ajansı Başkanı mezunumuz Serdar Hüseyin Yıldırım, İTÜ Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, İTÜ Havacılık Enstitüsü Müdürümüz Prof. Dr. İbrahim Özkol, “Türkiye’nin Uzay Serüveni” ve “Türkiye Neden İTÜ Havacılık Enstitüsü ve Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Uzayda Olmalı?” başlıklarında görüşlerini paylaştılar.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Türkiye’nin uzay alanındaki çalışmaları Milli Uzay Programı çerçevesinde yürütüldüğünü ve program çerçevesinde belirlenen 10 hedef doğrultusunda adımlar atıldığını söyledi.

Milli Uzay Programı’ndaki 10 hedefin içerisinde uzay havası, ekosistem geliştirmesi, gözlem kapasitesi, uzay limanı kurulması gibi çok sayıda program bulunduğuna dikkat çeken Serdar Hüseyin Yıldırım, “Gelecek dönemlerde, uzayda izi olmayanın dünyada sözü olmaz anlayışı geçerli olacak. Uzay öyle bir noktaya geldi ki, sadece haberleşme değil artık bilimsel faaliyetlerin de çok büyük bir kısmı uzaya dair oluyor. Dünya’ya uzaydan bakmak, gezegenin problemlerini bu şekilde daha doğru teşhis edip çözmek çok mühim bir imkân. Tüm bilimler çalışmalarını uzaya taşıyor ve bizim de bunu kaçırmamız lazım. Türkiye’nin uzay programında özellikle Ay Misyonu kapsamında aya ulaşmayı hedefliyoruz. Bir başka hedef ise yine 2023 yılı için bir Türk bir bilim insanını ilk defa uluslararası uzay istasyonundan uzaya göndererek bilimsel araştırmalar yapmasını sağlamak istiyoruz. Bu iki hedefi de 2023 yılında gerçekleştireceğiz,” diye konuştu.

Uzayla ilgili çalışmalar yapan bilim insanlarını önemsediklerini belirten Yıldırım yeni nesil bilim insanları için şunları dile getirdi: “Uzay alanında çalışan genç bilim insanlarımızı özel sektör içerisinde istihdam edilmesini sağlamak için ekosistem oluşturmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda akademide öğrencilerimize burslar vermeye başladık ve bunların devamı gelecek.”

İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hacı Ali Mantar ise, Türkiye Uzay Ajansı’nın önemli bir biriminin yakında İTÜ’de olacağını söyledi ve İTÜ olarak Türkiye Uzay Ajansı’nın birçok projesine akademik ve teknik anlamda katkı sunmaya devam edeceklerini söyledi.

İTÜ Havacılık Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim Özkol ise uzay ve havacılık alanında önemli projelere İTÜ’nün büyük bir katkı sunduğunu, gerek laboratuvar altyapısı gerekse eğitim kalitesiyle sektöre deneyimli uzman işgücü yetiştirmeye devam edeceklerini ifade etti. Uzayla ilgili çalışmaların gelecek vaat ettiğinin altını çizen Özkol, Türkiye Uzay Ajansı’nın kucaklayıcı ve kapsayıcı yaklaşımıyla bu çalışmaların daha ileri noktalara taşınacağını belirtti.

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım kimdir?

7 Ağustos 2019 tarihli Cumhurbaşkanlığı atama kararı ile Türkiye Uzay Ajansı’nın birinci başkanı olarak atanmıştır. Lisans eğitimine İTÜ Uçak Mühendisliği Bölümü’nde başlayan Yıldırım, Berlin Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Bölümü mezunudur. Yüksek lisansını Berlin Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri alanında yaptı. Kadir Has Üniversitesi’nde havayolu işletmeciliği dersleri verdi. Çeşitli hava yolu şirketlerinde proje danışmanlığı ve yönetici pozisyonlarında görev yaptı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nde Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlük yapan Yıldırım, son olarak Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğü görevini yürüttü.

 Seminerin tamamını izlemek için tıklayınız.  

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Fax

0212 285 29 10

İTÜ