13 Oca 2022
İTÜ’de Açık Bilim Çalışmaları Başlıyor
İTÜ Kütüphanesi, bilimsel araştırmaların daha şeffaf ve işbirlikçi bir ortamda yürütülebilmesi için çalışmalarına devam ediyor. Açık bilim çalışmaları kapsamında bilimsel araştırmalardan üretilen yayınların, verilerin ve araştırma sürecine ilişkin tüm detayların kolayca erişilebilir hale getirilerek bilimin özgür bırakılması hedefleniyor.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
İTÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı açık bilim ve açık erişim konularında farkındalık etkinliklerine başlamıştır. Açık bilim uygulamalarının yaygınlaştırılması kapsamında bilgilendirme etkinliği 2 Şubat 2022 Çarşamba günü 10.00-13.00 saatlerinde çevrimiçi olarak düzenlenecektir.
Etkinlik aynı zamanda İTÜ’nün ortakları arasında yer aldığı EELISA innoCORE projesi kapsamında planlanan bir dizi etkinlikten ilkidir. 2022 yılında Proje dahilinde gerçekleştirilecek uluslararası etkinliklere katılacaklar için temel oluşturacak bilgi paylaşımında bulunmak ve etkinliklerden üst seviyede verim alınmasını sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.
Etkinliğe kayıt olmak için tıklayınız.
Açık Bilim Nedir?
Açık bilim, araştırma sürecinde üretilen bilimsel çıktıların, kullanılan kaynakların, yöntem veya araçların paylaşılmasının önündeki engelleri kaldırmayı amaçlayan şemsiye bir terimdir ve açıklık ilkelerini tüm araştırma döngüsüne yaymakla ilgilidir. Açık bilim uygulamalarının hayata geçirilmesi "Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları" arasında yer alan "nitelikli eğitim", "eşitsilizklerin giderilmesi", "barış, adalet ve güçlü kurumlar" hedeflerine ulaşılmasını desteklerken, dezenformasyonu da en aza indirecektir.
Program
Açık Bilim Nedir, Neleri Değiştirir?
10.00-10.15 Açılış: Prof. Dr. Hür Bersam Bolat (İTÜ) ve Göknur Aslan (İTÜ)
10.15-11.00 Açılış Konuşması: “Açık Bilim Üniversitelerde Neleri Değiştirecek?”, Prof. Dr. Yaşar Tonta (Hacettepe Üniversitesi)
11.00-13.00: “Bildirgelerden Uygulamalara, Açık Bilim ve Açık Erişim” Paneli
11.00-11.15: Panel Başkanı: Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata (İTÜ)
11.15-11.35: “Bildirgelerden uygulamalara, açık bilim ve açık erişim”, Gültekin Gürdal (İYTE)
11.35-11.55: “Açık bilimin araştırma performansı değerlendirme sürecine entegrasyonu”, Doç. Dr. Zehra Taşkın (Hacettepe ve Adam Mickiewicz Üniversitesi)
11.55-12.15: “Ufuk Avrupa’da açık bilim uygulamalarına yönelik beklentiler”, Aslı Vural (TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi)
12.15-12.30: “İTÜ’de açık erişim çalışmaları ve hedefler”, Gülçin Kubat (İTÜ)
12.30-13.00: Soru-cevap ve düşünce paylaşımları