06 Tem 2022
İTÜ Denizcilik Fakültesi’nde Coşkulu Mezuniyet Töreni
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Denizcilik Fakültesi 2022 Mezuniyet Töreni, 1 Temmuz Cuma günü Tuzla Yerleşkesi’nde geniş bir katılımla gerçekleşti.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda gerçekleştirilen İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezuniyet Töreni, denizcilik sektöründen birçok temsilcinin ve yeni mezun olan öğrencilerimizin katılımıyla coşkulu bir havada gerçekleşti.
Mezuniyet törenine Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, İTÜ KKTC Rektörü Prof. Dr. Cumali Kınacı, İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Özcan Arslan, Tuzla Liman Başkanlığı Liman Başkan Yardımcısı Vekili Ahmet Porsuk, Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Dündar, DEFAMED Y.K. Başkanı ve Türk P&I Y.K. Üyesi Ufuk Teker, Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Yaşar Canca, Türkiye Denizcilik Federasyonu (TÜRDEF) Yönetim Kurulu Başkanı Arif Bostan, Gemi Brokerleri Derneği Başkanı Semih Dinçel, DEFAV Yönetim Kurulu Başkanı İlker Meşe, Türk Uzak Yol Gemi Kaptanları Derneği (TÜRKKAPDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Zafer Akbulut ve mezun denizcilerin aileleri katıldı.
Törenin açılış konuşmasını yapan İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Özcan Arslan, İTÜ Denizcilik Fakültesi tarihinin 1884 yılına dayandığını; bu bakımdan, ülkemizin en köklü denizcilik eğitim okulu olma vasfına sahip olduğunu belirterek konuşmasına başladı. Eğitim altyapı olanaklarının gelişmesi ve öğrencilerin daha iyi eğitim alabilmeleri için denizcilik camiası ile omuz omuza çalıştıklarını belirten Prof. Dr. Arslan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu süreçte İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın (DTO) desteği ile yeniden inşa edilen eğitim ve uygulama havuzumuz kullanıma açıldı. Mezunlar Derneğimizin desteği sayesinde, mezunlarımızla öğrencilerimizi bir araya getirecek mentorluk ve etüt merkezi faaliyete geçirildi. Sismik-1 adlı eğitim gemimizin havuzlanması sağlandı. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ile protokol imzalanarak eğitim amacıyla kullanılmak üzere Seyit Onbaşı gemisi fakültemizin rıhtımına bağlandı. Delmar firmasıyla imzalanan işbirliği ile tam zamanlı filika eğitimine başlandı. Orca firmasıyla anlaşma imzalanarak simülatörümüz kullanıma sunuldu. Denizcilik camiamızın önemli destekleri sayesinde yerleşkemiz her geçen gün modern bir çehreye kavuşmaktadır.”
“İTÜ Denizcilik Fakültesi mezuniyeti size her kapıyı açacak”
Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu ise, mezuniyet törenlerinin İTÜ’nün ortak sevinçlerinin yaşandığı en önemli günlerden biri olduğunu ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: “Zaman zaman ailelerin toplandığı ve hep bir arada olduğu güzel hatıralar vardır. Bugün de hatıralarımızda unutulmaz anlar olarak kalacak o güzel günlerden birini yaşıyoruz... Sizler, dört yıllık zorlu bir eğitim sürecinin ardından mezun oluyorsunuz. Şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki, geleceğinize yön verecek adımlarınız hangi patikayı adımlıyor olursa olsun, özgeçmişindeki İTÜ ve İTÜ Denizcilik Fakültesi mezuniyeti size her zaman güzel kapılar açacaktır. Üstelik sadece ülkemizde değil, dünyanın neresine giderseniz gidin İTÜ Denizcilik Fakültesi’nin standartlarını, dünya çapındaki prestijini ve sektörde ne kadar güçlü bir referans olduğunu yaşayıp deneyimleme şansı elde edeceksiniz.”
“YDO demek Atatürk’ün mavi gözleri demek”
Gemi Makineleri İşletme Mühendisi mezunu ve dönem birincisi Erendiz Yıldırım yaptığı mezuniyet konuşmasında şu sözleri dile getirdi: “Denizcilik Fakültesi’ne ilk geldiğimde fark ettiğim ayrıcalığı şimdi mezun olurken bir kez daha büyük bir coşkuyla hissetmekteyim. Yaşamım boyunca adını her yerde gururla söyleyecek ve okuluma sadık olacak şekilde taşıyacağım. Bu fakültede kardeşliğin, saygının, hoşgörünün, dayanışmanın önemini bir kez daha öğrendim ve yaşadım. Çünkü İTÜ Denizcilik Fakültesi (YDO) demek engin denizler gibi özgürlük, dürüstlük, kardeşlik ve Atatürk’ün mavi gözleri demek... 1 Temmuz 1926 tarihinde TBMM tarafından kabul edilerek yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile denizlerimizde mili egemenlik hakkı elde edildi. Öncelikle Atatürk ve silah arkadaşlarına kendi denizlerimizde özgürce hareket etme imkânını bizlere sağladıkları için sonsuz saygı ve minnet duyduğumuzu belirtmek isterim.”
“Türk denizciliğine yön veren bir okul”
İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği (DEFAMED) Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Teker, İTÜ Denizcilik Fakültesi mezunlarının dünyanın en seçkin denizcileri olduğunu işaret ederek şunları dile getirdi: “Bu okul sadece gemiler için zabit yetiştirmez. Bu okul Türk denizciliğine yön veren çok kıymetli insanlar yetiştirir. Mezunları arasından bakan çıkarmıştır. Mezunları denizcilik kurallarını Türkiye’de geliştiren idare ekibini yönetmiştir. Mezunları armatör olmuş; tankerden kuru yüke, kosterden römorköre kadar tüm gemi tiplerinin işletmeciliğini yapmıştır. Arasından sigortacılar, eksperler, denetçiler yetişmiştir. Mezunları tersane sahibi olmuş, gemi tamir etmiş, gemi inşa etmiştir. Kısacası, mezunları dünyanın dört bir yanında denizcilik alanında saygın işlere imza atmıştır. İlerleyen dönemlerde, sizler de denizcilik alanında birçok başarılı çalışmaya imza atacaksınız.”
Yapılan konuşmaların ardından mezun öğrencilere diplomaları takdim edildi. Tören, kep atılması ile sona erdi.