26 Tem 2022
İTÜ Tercih Günlerine Yoğun İlgi
Üniversite tercihi yapacak öğrencilerin bu yıl da gözdesi İTÜ oldu. Ayazağa Yerleşkemizde başlatılan tanıtım etkinliği, yüksek katılımla sürüyor. Hafta boyu sürecek tanıtım etkinliklerinde, aday öğrenciler İTÜ’ye dair sorularına yanıt buluyor.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
Dünyanın ilk teknik üniversitelerinden biri olan İstanbul Teknik Üniversitesi’nin adı, mühendislik ve mimarlık eğitimi ile özdeşleşmiştir. İstanbul’un merkezi noktalarına konumlanmış 5 ayrı yerleşkede; 13 fakülte, 1 konservatuvar, 6 enstitü ile 104 lisans programı, 191 yüksek lisans ve doktora programı ile eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerini sürdürmektedir. İTÜ, bilimsel ve teknolojik sayısız ilerlemenin mimarı olarak bugüne dek birçok ilke imza atmıştır: İlk küp uydu, ilk elektrikli minibüs, hidrojen ile çalışan ilk tekne, ilk insansız otomobil, ilk yerli bilgisayar İTÜ’de üretilmiştir. Ayrıca Türkiye’nin ilk televizyon yayını İTÜ’den yapılmış, ilk üniversite radyosu da yine İTÜ’de kurulmuştur.
İstanbul Teknik Üniversitesi’nde okumaya hak kazanan öğrenciler, lisans eğitimlerine başlamadan önce dilde yetkinlik dereceleri göz önüne alınarak, gerektiğinde en az bir, en fazla iki dönem olmak üzere İTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu’nda, Lisans Hazırlık Programı çerçevesinde İngilizce eğitimi alırlar. Öğrenciler, üniversite bünyesindeki %30 veya %100 İngilizce seçenekleriyle eğitim veren programlarda, yabancı dilde verilen dersleri rahatlıkla anlama kabiliyetine, ayrıca tüm eğitim hayatları boyunca ihtiyaç duyacakları akademik dil yetkinliğine lisans hazırlık programında aldıkları İngilizce eğitimi sayesinde en donanımlı şekilde hazırlanırlar. İTÜ, 13 fakültede 88 lisans ve 16 uluslararası ortak lisans programı olmak üzere 104 lisans programını bünyesinde bulundurmaktadır.
2021 YKS Sonuçlarına Göre Dereceye Girenlerin Tercihi İTÜ Oldu
Türkiye’nin ilk teknik üniversitesi İTÜ, 2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre dereceye giren öğrencilerin ilk tercihi olmaya devam ediyor. Sayısal puan türünde Türkiye birincisi ve üçüncüsü; İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nü tercih etti. İlk 100’den 5, ilk 1000’den 48, ilk 2000’den 139 ve ilk 3000’den 231 öğrenci İTÜ’lü oldu. 2021 YKS sonuçlarına göre ilk tercihi İTÜ olan 604, ilk iki tercihi İTÜ olan 1129 ve ilk üç tercihi İTÜ olan 1666 öğrenci bulunuyor.
İstanbul’un Merkez Noktalarında 5 Yerleşke
Üniversite, bir eğitim-öğretim ortamının yanı sıra öğrencilere sosyal ve kültürel olanaklarıyla da bir yaşam alanı sunmalı. İTÜ, İstanbul’un merkezinde yer alan 5 yerleşkesiyle, öğrenciler için İstanbul’un sosyal ve kültürel bölgelere yakınlığıyla ön plana çıkıyor. Ayazağa’da geniş bir arazide konumlanan ana yerleşkesi ve deniz kıyısındaki Tuzla yerleşkesinin yanı sıra, İstanbul’un en güzel tarihi binalarına konumlanan Gümüşsuyu, Maçka ve Taşkışla yerleşkeleri sayesinde İTÜ’lü öğrenciler geniş bir sosyal çevreye kavuşabiliyorlar.
Ayrıca İTÜ; GreenMetric’de 2021 yılında dünyanın seçkin üniversiteleri arasında altyapı, enerji, iklim değişikliği, geri dönüşüm, su kaynakları, ulaşım ve eğitim gibi alanlarda yeşil ve sürdürülebilirlik açısından değerlendirilerek 956 üniversite içerisinde 57. sırada yer alarak ilk 100’e giren tek Türk üniversitesi olmuştur.
400’den Fazla Laboratuvarıyla Bir Araştırma Üniversitesi
İTÜ, güçlü bir araştırma üniversitesi olarak zengin bir laboratuvar varlığına sahip. 400’den fazla laboratuvarıyla lisans ve lisansüstü öğrencilerin mesleki gelişimlerine büyük katkı yaparken, sektörel işbirlikler kapsamında ilgili sektörlerin ve araştırmacıların çalışmalarına da imkân sağlıyor. Üniversite genelinde sadece lisans öğrencileri için tasarlanmış̧ 72 laboratuvar bulunuyor. Araştırma faaliyetlerinin yanı sıra öğrenciye de hizmet veren 135 laboratuvar ile birlikte, lisans eğitim-öğretiminde yararlanılan laboratuvar sayısı 215’e ulaşıyor.
İTÜ, Ar-Ge kültürünün temelden yayılması gerektiğine inanıyor. Sadece araştırmacıların çalışmalarını desteklemekle yetinmiyor; daha birinci sınıftan itibaren tüm öğrencilerini bilimsel çalışma disiplini kazanma ve yeni fikirler üretme yolunda teşvik ediyor.
Zengin Kütüphane, Kolay Ulaşılır Uluslararası Kaynaklar
Bir “araştırma üniversitesi” olarak İTÜ’nün gücünü sağladığı en önemli kaynaklardan biri,
oldukça zengin bilgi-belge varlığı. 5 yerleşkede bulunan toplam 8 İTÜ kütüphanesi; 1 milyona yakın yayın, 5 milyona yakın yüksek lisans ve doktora tezi, 124 veri tabanı, 6 binin üzerinde nadir eserin aralarında bulunduğu eşsiz bir kaynak varlığı sunar. İTÜ Ayazağa Yerleşkesi’nde yer alan Mustafa İnan Kütüphanesi, ülkemizin 7/24 açık ilk üniversite kütüphanesi olma özelliğini taşımaktadır.
Uluslararası Sıralamalarda Türkiye’nin Lider Üniversitesi
QS 2022 alan bazlı sıralamalarda İTÜ, geçen yıl 202. sıradan girdiği listede bu yıl başarı çıtasını yükselterek mühendislik ve teknoloji alanında dünya sıralamasında 142. sıraya yükseldi. İTÜ ayrıca, alan bazında “mineral & maden” ile “petrol mühendisliği” alanlarında QS Dünya Sıralaması’nda ilk 50’de yer alarak büyük bir başarıya imza attı. Türk üniversiteleri arasında da başarılı dereceler elde eden İTÜ, “mühendislik ve teknoloji” dahil olmak üzere toplam 8 farklı alanda Türkiye’de 1. sırada yer aldı.
Amerika Birleşik Devletleri’nin önemli yayınlarından biri olan US News & World Report’un hazırladığı “Dünyanın En İyi Üniversiteleri” sıralamasında İTÜ; en iyi dünya üniversiteleri arasında 577. sırada yer aldı. Ulusal sıralamalarda ise; mühendislik, kimya, elektrik ve elektronik mühendisliği, çevre/ekoloji, yerbilimleri, kimya mühendisliği ve polimer bilimi alanlarında Türkiye birincisi oldu.
Dünyada En Fazla Akreditasyona Sahip Üniversite
İTÜ, 25 akredite mühendislik programı ile dünyanın en fazla ABET akreditasyonuna sahip üniversitesidir. Akreditasyon uluslararası örgütlerce yükseköğretim kurumlarının uygulamalı bilim, mühendislik, teknoloji ve bilişim alanlarındaki programları incelenerek uluslararası kalitede eğitim veren üniversitelere verilen bir unvandır. Akreditasyonlar sayesinde İTÜ’de alacağınız eğitimin uluslararası bir düzeyde olduğu kanıtlanmış olur. Üniversitenin akredite edildiği kuruluşlar; YÖKAK, ABET, NAAB, IMO ve IFLA’dır.
İTÜ ayrıca, 2003’ten bu yana, Amerika Birleşik Devletleri, Bosna-Hersek ve Azerbaycan’da, alanında öncü anlaşmalı üniversitelerle Uluslararası Çift Diploma Programları yürütmektedir. Programlarda eğitim gören öğrenciler, eğitim-öğretim süreçlerinin iki yılını İTÜ’de, diğer iki yılını ise anlaşmalı üniversitede geçirirler ve mezun olduklarında her iki üniversiteden de diploma almaya hak kazanırlar. İTÜ, Türkiye’de Erasmus kapsamında öğrenci ve personel değişimi gerçekleştiren ilk üniversitelerden biridir. Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Erasmus kapsamında yaklaşık 360 kurumla anlaşması bulunmaktadır.
Mezun İstihdamında En İyi Üniversiteler Arasında
İTÜ, mezunlarıyla aralarındaki ilişkileri daha etkin kılmak, bünyesindeki etkinlik ve projeleri mezunlarına ulaştırmak amacıyla yapılandırılan İTÜ Mezun Bilgi Sistemi, etkileşimli bir elektronik veri tabanı olmasının yanında, İTÜ İnteraktif Bilgi Omurgası ile ortak çalışan bir sistem vazifesi görüyor. Mevcut üye sayısı 50 bin civarında.
İTÜ mezunlarının genel istihdam oranı % 70 düzeyinde seyrediyor. Bölüm bazında istihdam yüzdelerine bakıldığında istihdamı en yüksek olan bölümler Matematik Mühendisliği (% 87,18), Bilgisayar Mühendisliği (% 80,82) ve Elektronik ve Haberleşme Mühendisliğidir (% 79,34). İstihdam yüzdeleri fakülte bazında ele alındığında istihdam oranı en yüksek olan fakültenin % 79,75 ile Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi olduğu görülmekte.
İTÜ’de Yaşam
İTÜ’ye gelen öğrencilere rahat, huzurlu, çağdaş ve yüksek standartlı yurtlarda barınma imkânı sunuluyor. 4 bin 706 kişilik yatak kapasitesine sahip yurtlar Ayazağa, Gümüşsuyu ve Tuzla yerleşkelerinde hizmet veriyor. İstanbul’da 5 ayrı yerleşkeye sahip olan İTÜ’nün ana yerleşkesi olan Ayazağa Yerleşkesi’nde öğrencilerin kullanabileceği ücretsiz yerleşke içi servisler gün boyu aktif olarak kullanılabilmekte. M2 metro hattında yer alan İTÜ Ayazağa metro durağı, öğrencilerin yerleşkeye geliş süreçlerini kolaylaştırıyor.
5 yerleşkede toplam 6 öğrenci yemekhanesi bulunan İTÜ, öğrencilerine uygun fiyatla sağlıklı, dengeli ve hijyenik beslenme olanağı da sunuyor. Vejetaryen ana yemek seçeneklerinin de bulunduğu menüler, besin içerikleri ve enerji değerleri dikkate alınarak gıda mühendisleri gözetimindeki bir ekip tarafından aylık olarak hazırlanıyor. Ayrıca farklı bütçe ve damak zevkine hitap eden kantin ve kafeleriyle çok sayıda alternatif de yerleşkelerin içinde bulunuyor.
Sosyal Olanaklar İTÜ’nün Vazgeçilmezi
İTÜ’lü öğrencilerin, sporu bir yaşam biçimi haline getirmesini çok önemseniyor. Sporla
iç̧ içe bir üniversite olan İTÜ, hem bireysel hem de takım sporları için öğrencilerin yararlanabildiği açık ve kapalı spor tesislerine sahip. 45 bin metrekareyi aşan açık ve kapalı spor alanı ile üniversite; Ayazağa Yerleşkesi’nde 5, Gümüşsuyu Yerleşkesi’nde 3, Maçka Yerleşkesi’nde 1 ve Tuzla Yerleşkesi’nde 2 olmak üzere toplam 11 tesise sahip. Ayazağa Yerleşkesi’nde bulunan kapalı olimpik yüzme havuzu ile 5.100 kişilik kapasiteye sahip İTÜ Stadyumu da öğrencilerini kullanımına sunuluyor. Spor akademisi olmamasına rağmen, geçmişten bugüne her zaman Türkiye’nin en fazla kupa alan üniversiteleri arasında yer alan İTÜ; farklı branşlarda mücadele eden 40’dan fazla spor kulübüyle, her sezon ulusal ve uluslararası yarışmalardan birçok ödülle dönüyor.
250’ye Yakın Öğrenci Kulübüyle Zengin Sosyalleşme Olanağı
İTÜ’de akademik, bilim, teknoloji, sanat, spor, sosyal sorumluluk, kariyer gibi farklı alanlarda faaliyet gösteren 250’ye yakın öğrenci kulübü bulunuyor. Aktif 20 binden fazla üyeye sahip öğrenci kulüpleri sayesinde, İTÜ yıl boyunca zengin bir etkinlik haritasına ortaya koyuyor. Kulüpler tek başına ve bir arada gerçekleştirdikleri çalışmaların yanı sıra üniversitenin en önemli organizasyonlarının tüm süreçlerinde yer alarak öğrenci ruhunun ve beklentilerinin tam olarak yansıtılmasını sağlayabilmekte. Lisans Mezuniyet Töreni, İTÜ Fest, Okula Dönüş Festivali, Geleneksel İTÜ Mezunlar Buluşması: İTÜ Günü gibi birçok etkinlik, öğrenci kulüpleri ile işbirliği içinde gerçekleştiriliyor.
“İTÜ Ailesi”
İstanbul Teknik Üniversitesi, mezuniyet sonrasında da mensuplarıyla sıkı ilişkiler ve işbirlikleri kurmaya ve bu ilişkileri her geçen gün geliştirmeye devam ediyor. İTÜ; öğrencileri, mezunları, akademisyenleri ve idari personeliyle birlikte güçlü bir aile olmanın bilinciyle hareket ediyor ve bunu “İTÜ Ailesi” olarak tanımlıyor.