04 Eki 2022
Öğretim Üyemize Georg Forster Araştırma Ödülü
İTÜ Kimya-Metalurji Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Esra Çapanoğlu Güven, dünyada her yıl sadece on araştırmacıya verilen Georg Forster Araştırma Ödülü’ne değer bulundu.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kimya-Metalurji Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimizden Prof. Dr. Esra Çapanoğlu Güven, Almanya’da bulunan Alexander von Humboldt Vakfı tarafından yaşam boyu bilimsel katkılar için verilen “Georg Forster Araştırma Ödülü”ne layık görüldü. Georg Forster Araştırma Ödülü, alanındaki çalışmalarıyla bilime uluslararası düzeyde katkıda bulunan ve gelişmekte olan ülkelerin sorunlarına çözümler getiren araştırmacılara verilmekte olup, her yıl gelişmekte olan ülkelerden araştırma alanı gözetmeksizin en fazla on araştırmacıya verilmektedir.
Gıda kimyası alanında çalışan öğretim üyemiz, gıda matrisinin ve proses tekniklerinin fenolik bileşikler ve diğer biyoaktif maddelerin içeriği ve biyoyararlılığı üzerindeki etkileri alanında uzmanlığının yanı sıra biyoaktif bileşiklerin biyoyararlılığını arttırmaya yönelik yöntemlerin araştırılmasında ve ayrıca atık değerlendirmesinde önemli katkılar sağlamaya devam ediyor. Öğretim üyemiz, Almanya’da bir yıl süreyle Hannover Leibniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tuba Esatbeyoğlu ev sahipliğinde çalışmalarını sürdürürken termal olmayan yeni teknolojilerin farklı gıda matrislerindeki biyoaktif bileşiklerin miktarı, biyoerişilebilirliği ve biyoyararlılığı üzerindeki etkisine odaklanmayı ve fonksiyonel gıda tasarımına yönelik olarak gıda atıklarını ve yan ürünlerini değerlendirmeyi hedefliyor.