19 Eki 2022
İTÜ’de 11. Uluslararası Nano-Uydu Sempozyumu
İTÜ, 11. Uluslararası Nano-Uydu Sempozyumu’na 17-19 Ekim tarihleri arasında ev sahipliği yaptı. Sempozyumun devamında 8. Çoklu Nano-Uydular Misyon Fikir Yarışması için hazırlık atölyesi 19 Ekim’de, 8. UNISEC Global Toplantısı ise 19-21 Ekim’de düzenlendi.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), 250. kuruluş yıldönümünde uzay bilimleri alanında önemli bir organizasyon olan 11. Nano-Uydu Sempozyumu’na ev sahipliği yaptı. Üniversite Uzay Mühendisliği Konsorsiyumu (UNISEC Global) işbirliği ve Uluslararası Astronotik Akademisi (IAA) desteğiyle 17-19 Ekim tarihlerinde Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde yapılan sempozyuma Türkiye’nin yanı sıra Japonya ve ABD’nin de aralarında bulunduğu 20 ülkeden bilim insanları ve temsilciler katıldı. Sempozyumla birlikte Çoklu Nano-Uydular Misyon Fikir Yarışması için hazırlık atölyesi ve 8. UNISEC Global Toplantısı da 19-21 Ekim’de gerçekleştirildi.
Sempozyum açılış töreni, organizasyon komitesi Türkiye başkanı, İTÜ Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarı’ndan Prof. Dr. Alim Rüstem Arslan’ın konuşmasıyla başladı. UNISEC Global Genel Sekreteri Rei Kawashima, sempozyum başkanı Tokyo Üniversitesi’nden Prof. Dr. Shinichi Nakasuka ve TUA’dan Uzay Sistemleri Araçları Daire Başkanı Ali Baygeldi yaptıkları açılış konuşmalarında nano-uyduların ve sempozyumun önemine değindiler.
Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, açılış konuşmasında bu sempozyumun Japonya dışında ilk kez İTÜ’de gerçekleştirildiğini vurguladı ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Son yirmi yılda küçük uydular uzay ekonomisini değiştiren ve yeni bir uzay endüstrisi oluşturan yıkıcı teknolojiler olmuşlardır. İTÜ olarak teknolojik yeniliklere öncülük ediyor ve geleceği dönüştürüyoruz. İTÜ Uzay sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarımız kurulduğu 2005 yılından bu yana alanında Türkiye’nin öncü Ar-Ge kuruluşudur.”
İTÜ’lü akademisyenlerin de sunumlarıyla yer aldığı sempozyum süresince küçük uyduların tasarımı, test edilmeleri, kontrolü ve işletilmesi, uydu hareketlerine etki eden parametreler, uydulardan elde edilen bilgilerin analizi ile tarım, sismoloji gibi çeşitli alanlardaki uygulamalar en son gelişmelerin ışığında ele alındı.
Sempozyum hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.