14 Ara 2022
İTÜ’de Yeni Bir Deneyim: Erişilebilir Oryantiring
İTÜ’nün 250. Yıl Etkinlikleri ve sürdürülebilir bir kampüs hedefi kapsamında 9 Aralık 2022 Cuma günü “Engelsiz Oryantiring Etkinliği” düzenlendi.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
İTÜ Sürdürülebilirlik Ofisi, Erişilebilir ve Engelsiz Üniversite Komisyonu, Engelli Öğrenci Birim Koordinatörlüğü, BMT Kadın Araştırmaları ve Uygulama Merkezi, Kültür Hizmetleri Şube Müdürlüğü koordinasyonunda ve üniversitemizin Oryantiring ve Gönüllülük Kulübü öğrencilerinin katılımı ile 9 Aralık 2022 Cuma günü saat 14.00-16.00 arasında Ayazağa Yerleşkemizde “Engelsiz Oryantiring” etkinliği düzenlendi.
Oryantiring, harita yardımıyla yön bulmayı içeren, zamana dayalı gerçekleştirilen etkinliklerden oluşan bir spor dalıdır. Koşu, bisiklet, kayak ve patika olmak üzere dört alt dalı bulunur. Etkinlikler yeti farklılıklarının standart düzenlemeler planlanırken kapsanmamasından ve oluşan farklı dezavantajlar sonucu birçok insanın söz konusu dört daldan birine sınırlı katılımını olanaklı kılıyor ya da hiçbirini deneyimleme fırsatı bulamamalarıyla sonuçlandırılıyor. Üniversitemizin paydaşlarının işbirliğiyle gerçekleştirilen bu etkinlikte yeti farklılıklarının engel oluşturmadığı, cinsiyet eşitliğini gözeten, erişilebilirlik ve sosyal içerme ilkeleri benimsenerek bu sporun herkes tarafından katılım sağlanabilir koşullarla planlanabileceğinin gösterilmesi hedeflenmiştir. Gerçekleştirilen etkinliğin parkurunda mevcut durumda bilinen hedeflerin sesli uyaranlar kullanılarak erişilebilir ve fark edilebilir olması sağlanmıştır.
İTÜ Sürdürülebilirlik Ofisi temsilcisi Araş. Gör. Arife Eymen Karabulut, Erişilebilir ve Engelsiz Üniversite Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Hatice Ayataç, Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü Çağrı Artan, Kültür Hizmetleri Şube Müdürlüğü etkinlik koordinatörü Muhammed Fatih Sezer ve kulüplerimizin temsilci öğrencilerinin katıldığı etkinlik sonunda öğrencilerimiz engelsiz parkur geliştirme sürecini, Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü Çağrı Artan ile işbirliği gerçekleştirerek tamamladılar ve bu spor dalının daha kapsayıcı etkinliklerle geliştirilmesine yönelik önerilerini paylaştılar.
Orienteering Kulübü Başkanı Neslinur Kalkan ve Yönetim Kurulu Üyesi Esra Zeynep Ünal, Gönüllülük Kulübü-Engeller Durdurmasın Projesi Başkanı Mehmet Enes Beyazidoğlu koordinasyonuyla önerilen parkuru engelsiz ve erişilebilir hale getirmek için hedeflere sesli uyaranlar eklediler, hedeflere ulaşıldığında yapılacak işaretlemeleri planladılar ve hedefler arasına şerit ve dubalardan oluşan izleme hatları konumlandırdılar. Böylelikle parkurda bizzat yarışan ve ilk defa bu sporu deneyimleyen Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü Çağrı Artan’ın engelsiz katılımını sağladılar. Kulüp öğrencilerimiz ilk defa bu şekilde bir planlama yaptıklarını ve bundan sonraki müsabakalarda ses, koku ve benzeri kapsam arttırıcıları uygulamalarında kullanabileceklerini belirttiler. Çağrı Artan ise gerçekleştirilen düzenlemeler sonrasında rahatlıkla parkuru izleyebildiğini, hedeflere ulaşarak etkinliği tamamladığını belirtti.
Planlanan bu etkinlik, yakın zamanda gerçekleşen 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’yle sınırlı olmaksızın kapsayıcılık ve erişilebilirlik çalışmalarının sürdürülmesinin yanında, “Engelsiz Üniversite” hedefi ve tüm amaç ortaklarının katkısıyla erişilebilirlik ve fırsat eşitliği sağlandığında spor faaliyetlerinin gerçekleştirilmesini engelleyen bir kısıtlama olmadığına dikkat çekme yönleriyle anlam kazanmıştır.
Benzer etkinlikler ve deneyim paylaşımlarını amaçlayan, İTÜ’de Engelsiz Üniversite hedefine katkı sağlamak isteyen kulüplerimiz ve üniversitemiz öğrencilerinin tüm etkinliklere katılımı çalışmalarımızı ilerletecek ve geliştirecektir.