01 Şub 2023

İTÜ Gıda Mühendisliği Öğretim Üyemize Araştırma Bursu Ödülü

İTÜ Gıda Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Derya Kahveci Karıncaoğlu, ileri dönüştürülmüş gıdalar üzerine yapılan araştırmaları desteklemek için her yıl dünya genelindeki sekiz araştırmacıya verilen “The Kerry Upcycled Food Foundation Fellowship” bursuna değer görüldü.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), geleceği dönüştürme vizyonuyla sürdürülebilirlik alanında önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Açlık gibi küresel sorunlara çözümler sunmak ve toplumsal katkıyı öne çıkarmak için öğretim üyelerimizin giriştiği bilimsel faaliyetler uluslararası başarılar elde ediyor.

İTÜ Kimya Metalurji Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Doç. Dr. Derya Kahveci Karıncaoğlu, ileri dönüştürülmüş gıdaların çevresel ve sosyal faydaları konusunda tüketicileri eğitmeye adanmış ve gıdalar üzerine kanıta dayalı endüstriyi geliştirmeyi hedefleyen “The Kerry Upcycled Food Foundation Fellowship” bursuna layık görüldü.

Sürdürülebilir yiyecekler

İleri dönüştürülmüş gıdalara olan ilginin ve tüketicilerin bu ürünlere olan taleplerinin geliştirilmesi amacıyla 2020 yılında kurulan İleri Dönüştürülmüş Gıda Birliği (UFA), ikinci kez verdiği burs için sekiz araştırmacı seçti. Öğretim üyemiz Doç. Dr. Derya Kahveci Karıncaoğlu, ABD ve Finlandiya gibi ülkelerdeki üniversitelerden seçilen ve farklı disiplinleri temsil eden diğer araştırmacılarla çalışmalar gerçekleştirecek.

İTÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Karıncaoğlu, tüketici farkındalığı ve ileri dönüştürülmüş ürünlere yönelik algı, yeni içerik geliştirme ve etki ölçümü dahil olmak üzere ileri dönüştürülmüş gıda topluluğunu ilgilendiren bir problemi irdeleyecek. Elde edilen sonuçlar 2023 yılının son çeyreğinde kamuoyuna açıklanacak.

İleri dönüştürülmüş gıdalar hakkında

İleri dönüştürülmüş gıdalar, “işlenmediği takdirde insan tüketimine sunulmayacak olan gıda bileşenleri içeren, doğrulanabilir ve sürdürülebilir tedarik zincirlerinden temin edilen ve çevre üzerine olumlu etkileri olan” gıda ürünleri olarak tanımlanıyor. İleri dönüşümde esas amacından farklı bir işlev kazandırma amacı güdülüyor.

İleri dönüşüm gıda maddelerine örnek verilmesi gerektiğinde kahve meyvesinden söz edilebilir. Kahve çekirdekleri hasat edildikten sonra geriye kalan ve normalde besin olarak kullanım alanı bulunmayan kahve meyvesi ileri dönüşüme giriyor. Kahve meyvesinin ileri dönüşümü sonucu glütensiz, antioksidan ve lif bakımından zengin bir un elde ediliyor. Bu un kullanılarak besin değeri yüksek kurabiye gibi gıda ürünleri elde edilebiliyor.

Öğretim üyemizi kutlar, başarılarının devamını dileriz.

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Fax

0212 285 29 10

İTÜ