20 Haz 2023
İTÜ’de Bilimin Tarihine Yolculuk
İstanbul Teknik Üniversitesi, 250. yaşını kutlarken iki buçuk asırlık birikimini, Türk mühendislik tarihinin ilklerini ve bilimin benzersiz hazinelerini gün yüzüne çıkardı.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
İstanbul Teknik Üniversitesi’nin iki buçuk asırlık birikimini sergilediği İTÜ Müzesi’nin açılışı 20 Haziran 2023’te Ayazağa Yerleşkesi’nde gerçekleşti. Basının yoğun bir ilgi gösterdiği açılış töreninde Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, mezunlarımızdan ve akademisyenlerimizden olan eski Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu, İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek ve Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta konuşma yaptılar.
Prof. Dr. İsmail Koyuncu yaptığı açılış konuşmasında; “İTÜ Müzesi bizleri 250 yıllık bir yolculuğa çıkaracak… Bu topraklarda yetişen ve Teknik Üniversite’de bir araya gelen parlak zihinli bilim insanlarının 250 yıllık yolculuk boyunca; insanlığa katkı sunan, kendinden sonraki kuşakları etkileyen, yol gösteren ve ilham veren arılar olduğunu göreceğiz. Umuyorum ki bu sayede İTÜ’nün, bu coğrafyadan doğarak tüm insanlığa hizmet etme yolundaki serüvenine de şahitlik edeceğiz,” dedi.
İTÜ’nün ve Türkiye’nin bilim serüveni
İTÜ’nün 250 yıllık bilim ve teknik yolculuğunu anlatan müzede meraklıların ilgisini çekecek birçok detay yer aldı: İTÜ’nün bir “yüksek mühendis mektebi”nden “üniversite”ye dönüşümünü sağlayan Mustafa İnan’ın kişisel eşyaları ve serüveni, Necmettin Erbakan önderliğinde ortaya çıkan ülkemizin yerli üretim ilk dizel motoru, İTÜ mezunu olan Cumhurbaşkanlarımız Süleyman Demirel ve Turgut Özal’ın İTÜ’deki yolculukları, ilk kadın mühendislerimizin hikâyeleri, yerbilimleri alanında benzersiz çalışmalar imza atan Prof. Dr. İhsan Ketin’in bilimsel çalışmaları ve Türkiye’de ilk TV yayınının gerçekleşmesini sağlayan İTÜ TV koleksiyonu katılımcıların büyük ilgisini topladı.
800 yıllık usturlap ilk kez gün yüzüne çıkıyor
İTÜ Müzesi’nde dikkat çeken bir başka önemli nesne ise, 13. yüzyılın başlarında üretilmiş ve ilk kez gün yüzüne çıkan çok kıymetli bir usturlap oldu. 1216 yılında meşhur Endülüslü ustalardan Muhammed Fettûh el-Hamâirî tarafından üretilen ve yıllar sonra Sultan III. Selim tarafından Mühendishane’ye, yani İTÜ’ye kurulduğu dönemde hediye edilen 800 yıllık bu usturlap müzede ziyaretçilerini bekliyor.İTÜ Müzesi, 9.00-17.30 saatleri arasında İTÜ Rektörlük Binası’nda ziyarete açık olacak.