13 Eki 2023

İTÜ’de Gıdanın Geleceği Sempozyumu

Dünya Gıda Günü kapsamında düzenlenen “Gıdanın Geleceği Sempozyumu”, 13 Ekim 2023 tarihinde İTÜ Ayazağa Yerleşkesi, Prof. Dr. Remzi Ülker Konferans Salonu’nda konunun uzman isimlerini bir araya getirdi.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin 250. Yılı Etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Gıdanın Geleceği Sempozyumu”, 13 Ekim 2023 tarihinde İTÜ Ayazağa Yerleşkesi, Prof. Dr. Remzi Ülker Konferans Salonu’nda konunun uzmanlarını gözlem ve görüşlerini paylaşmak üzere buluşturdu.

“Su hayattır, su gıda demektir. Kimseyi geride bırakma!”

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından belirlenen bir tema çerçevesinde her yıl düzenlenen Dünya Gıda Günü etkinlikleri kapsamında, “Su hayattır, su gıda demektir. Kimseyi geride bırakma” mottosuyla düzenlenen sempozyumun açılış oturumunda Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Şule Itır Satoğlu, İTÜ Kimya-Metalurji Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Meral Kılıç Akyılmaz ve FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık’ın konuşmaları yer aldı.

“Sürdürülebilirlik, İTÜ’nün kurumsal kimliğinin bir parçası”

İTÜ’nün gıda, çevre, suyun verimli kullanımı, iklim sorunları ve sürdürülebilirlik alanlarında üstlendiği yol gösterici ve öncü rolü vurgulayan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Şule Itır Satoğlu, konuşmasında şu cümlelere yer verdi:

“İstanbul Teknik Üniversitesi olarak, kurumsal anlamda sürdürülebilirliği sadece akademik düzeyde ele almıyoruz; kampüs yaşamından idari personelimize, öğrencilerimizin sosyal ortamlarından araştırma konularına kadar her alanda sürdürülebilirliği öne çıkaran adımlar atıyoruz. Son yıllarda ‘sürdürülebilirlik’ kavramının, bizim kurumsal kimliğimizin önemli bir parçası haline geldiğini söylemek mümkündür.”

“Suyun sürdürülebilir kullanımı toplumsal farkındalıkla mümkün”

GreenMetric sıralamasında “Dünyanın en sürdürülebilir 47’nci kampüsü” seçilen İTÜ’nün Türkiye’den ilk 50’ye giren ilk ve tek üniversite olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Itır Satoğlu, suyun sürdürülebilir şekilde kullanımının önemini ifade etti:

“İTÜ olarak son yıllarda üzerinde yoğun biçimde durduğumuz sürdürülebilirlik konusu, doğrudan gıdanın ve suyun verimli kullanımına dair çözüm yollarını da kapsamaktadır. Suyun verimli kullanılması, sağlıklı şekilde geri dönüşümünün yapılabilmesi gibi hususlar artık günümüzde çok daha fazla ön plandadır. Suyun sürdürülebilir şekilde kullanımına dair, iki yönlü bir bilinçlenme süreci gerekmektedir: Bunlardan ilki toplumsal, diğeri ise bireysel... Ancak bunlar birbirinden ayırt edilemez, biri olmazsa diğeri her zaman eksik kalacaktır.”

Gün boyu süren sempozyumda; iklim değişikliği, su krizi, gıda atıkları, gıda perakendeciliği, gıda hakkı ve gıda güvencesi politikaları gibi konular, alanında yetkin kişilerin bildirileriyle mercek altına alındı. Program, katılımcıların sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ