13 Eki 2023

Türkiye’nin İlk Kadın Mühendislerini Araştıran Doktora Öğrencimize TÜBİTAK'tan Burs

İTÜ Bilim ve Teknoloji Tarihi Anabilim Dalı doktora öğrencimiz Gül Aydın, TÜBİTAK 2214-A Doktora sırası araştırma bursuyla Avrupa’nın özel bir alanda çalışan sayılı bölümleri arasındaki Friedrich Alexander Üniversitesi Bilim, Teknoloji ve Toplumsal Cinsiyet Kürsüsü’nde misafir araştırmacı olarak çalışmalar gerçekleştirecek.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), ülkemizde bilim ve teknik alanındaki öncü konumunu yeni akademik başarılarla pekiştiriyor. İTÜ Bilim ve Teknoloji Tarihi Anabilim Dalı doktora öğrencimiz Gül Aydın, 15 Eylül’de açıklanan TÜBİTAK 2214-A Doktora sırası araştırma bursu sonuçlarına göre Friedrich Alexander Üniversitesi Bilim, Teknoloji ve Toplumsal Cinsiyet Kürsüsü’nde (FAU STGS) bir yıllığına misafir araştırmacı olarak bulunmaya değer görüldü. Gül Aydın, buradaki çalışmalarını alanında sayılı ve öncü akademisyenlerden olan Prof. Dr. Maria Rentetzi danışmanlığında sürdürecek. 

Türkiye’nin ilk kadın mühendisleri üzerine ilk araştırma

Öğrencimizin İTÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tuncay Zorlu danışmanlığında yürüttüğü “Türkiye’nin İlk Kadın Mühendisleri Üzerine Bilim, Teknoloji ve Toplumsal Cinsiyet” bağlamındaki doktora tez çalışması henüz ülkemizdeki kadın mühendisler üzerine bir akademik çalışma yapılmamış olması nedeniyle özgün bir nitelik taşıyor. Türkiye’nin ilk kadın mühendisleri ilk kez akademik bir proje olarak kapsamlı bir şekilde araştırılıyor.

Gül Aydın 1927-1955 dönemini kapsayan doktora çalışması hakkında şunları söyledi: “Araştırdığım alan İTÜ’nün ilk kız öğrencilerini (mezun olmayanlar ve yarıda bırakanlar da dahil) ve mezun olan kadın mühendislerini kapsıyor. Ülkemizde yetişen ilk kadın mühendislere dair bilgimiz maalesef kısıtlı düzeyde; bu boşluğu doldurmak amacıyla böyle bir çalışmaya giriştik.”

Öğrencimiz ayrıca, uzun soluklu bu çalışmasıyla Türkiye’de bilim ve teknoloji tarihi çalışmalarında “toplumsal cinsiyet tarihsel analiz” kategorisini geliştirmeyi de amaçlıyor.

Öğrencimizi tebrik ediyor ve çalışmalarında başarılar diliyoruz. 

Gül Aydın hakkında

Gül Aydın, lisans eğitimini Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Antropoloji Bölümü’nde birincilikle tamamladı. Yüksek lisansını 2015-2018 arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Müzecilik Anabilim Dalı’nda yaptı ve “Kadın Temsiline Eleştirel Bir Bakış: Türkiye’deki Kadın Müzeleri” başlıklı bir tez hazırladı. 2017’de Almanya Nürnberg’te kültürlerarası karşılaştırma yöntemini kullanan bir kadın müzesi olan Museum Frauenkultur Regional-International’da stajyer olarak bulundu. Aydın, İTÜ Bilim ve Teknoloji Tarihi Anabilim Dalı’nda 2019’da başladığı doktora çalışmasına devam etmektedir. Doktora tezi BAP tarafından desteklenen Gül Aydın, İTÜ’nün 250. Yıl Etkinlikleri kapsamında kadın mühendisler, bilim, teknoloji ve toplumsal cinsiyet gibi konularda gerçekleştirilen birçok etkinlikte aktif olarak yer almaktadır.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ