04 Ara 2023

İTÜ’de Gazze Paneli

Filistin meselesinin tarihsel sürecine ve güncel durumuna ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı “Gazze: Dün, Bugün, Yarın Paneli”, 1 Aralık 2023 günü İTÜ Ayazağa Yerleşkesi, Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi, Filistin’de yaşanan insanlık dramına karşı duyarlı tavrını sürdürmeye devam ediyor. 1 Aralık 2023 günü, İTÜ Ayazağa Yerleşkesi, Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen “Gazze: Dün, Bugün, Yarın Paneli” kapsamında uzman akademisyenler, Filistin meselesinin tarihsel sürecine ve güncel durumuna ilişkin konuşmalar gerçekleştirdiler.

“İsrail, temel insan haklarını hukuk tanımaz şekilde ihlal ediyor…”

Panelin açılış oturumunda İsrail devletinin, resmi olarak kurulduğu 1948’den bugüne, bizzat devlet eliyle ve kamu araçlarını kullanarak adım adım bir işgal süreci yürüttüğünü vurgulayan Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, konuşmasında şu cümlelere yer verdi: 

“Son iki aylık süre içerisinde Gazze’de yaşanan insanlık dramı, İsrail devletinin kasıtlı ve planlı bir soykırım yaptığının da en net göstergesidir. Gazze’deki okullar, hastaneler, mülteci kampları, sivil yerleşim yerleri gibi masum binlerce insanın ve hatta canlının hayata tutunmaya çalıştığı yerlerin bombalanması; sivillere hayata tutunacak hiçbir yer bırakılmaması ve tüm dünyanın da bu katliama sessiz kalması ise kabul edilemezdir.”

Doç. Dr. Ebubekir Ceylan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, “İsrail Sorununun Tarihi Kökenleri” başlıklı sunumuyla, bölgenin yakın geçmişindeki sorunları ve İsrail’in işgal çabalarının tarihsel kökenlerini ele alırken; Yeditepe Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Furkan Kaya ise “Filistin Meselesi ve İsrail Sorununun Jeopolitik Yansımaları” başlıklı sunumuyla, İsrail’in işgal girişiminin güncel etkileri ve bölgesel yansımaları üzerine düşüncelerini paylaştı.

Yaşanılan hukuksuzluğa karşı Filistin halkının mücadelesinin mercek altına alındığı programda, Filistinli akademisyen ve aktivist Dr. Azzami Tamimi’nin “Hamas ve Aksa Tufanı Operasyonu” başlıklı çevrimiçi konuşması da işgalci kuvvetlere karşı gösterilen direnişin detaylarını dinleyicilerle buluşturdu.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ