07 Ara 2023

KKTC’nin 40. Yılında İTÜ’den Ersin Tatar’a Fahri Doktora

İTÜ’deki KKTC Günü etkinliğinde KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a 6 Aralık 2023’te Ayazağa Yerleşkesi’nde düzenlenen törenle fahri doktora beratı takdim edildi.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Kuruluşunun 250. yılında İstanbul Teknik Üniversitesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 40. yılı için KKTC Günü etkinliği gerçekleştirdi. İTÜ etkinlik kapsamında KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a “Fahri Doktor” unvanı verdi. Fahri doktora töreni, 6 Aralık 2023’te İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde yoğun bir katılımla düzenlendi.

İTÜ’den KKTC’deki teknik eğitime güçlü destek

İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı (TMDK) tarafından hazırlanan Kıbrıs temalı müzik dinletisi ve özel halk oyunu gösterileriyle başlayan fahri doktora töreninde İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu fahri doktora diplomasının sunulmasından önce yaptığı konuşmada; “İstanbul Teknik Üniversitesi olarak bizler de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin uluslararası statüsü ve güçlü yapısını geliştirmesi adına teknik eğitim ve altyapı çalışmalarında işbirlikleri yapıyor ve projeler yürütüyoruz. Nitekim bu anlamda 2008 yılında kurulan İTÜ KKTC Yerleşkelerimiz, teknik eğitim alanında en güzel örneklerden biridir,” sözlerine yer verdi.

Rektörümüz Prof. Dr. Koyuncu, İTÜ ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti işbirliği açısından en özel uygulamalardan birinin KKTC Su Temin Projesi olduğunu vurguladı: “KKTC Su Temin Projesi, ülkemizin 2023 yılı vizyonunu yansıtan, dünyanın en büyük projelerinden biridir. Projenin, plan süreçlerinden inşaat safhasına kadar her detayı İTÜ’lü mühendislerin yoğunlukta olduğu Türk mühendisler tarafından takip edilmiştir.”

Cumhurbaşkanı Tatar’ın teknik kuruluşlara ve eğitime verdiği büyük önem

İTÜ Senatosu’nu temsilen Rektör Yardımcımız Prof. Şule Itır Satoğlu tarafından açıklanan gerekçeye göre; “Türk dünyası ve akraba topluluklarla olan diplomatik ilişkileri geliştirmenin yanı sıra bilimsel kuruluşlara, bilim insanlarına ve mühendislik eğitimine verdiği önem ve destek nedeniyle” Cumhurbaşkanı Tatar’a İTÜ tarafından “fahri doktor” unvanı verildi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, fahri doktora belgesini Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu’nun elinden aldı ve teşekkürlerini sunduğu bir konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Tatar konuşmasında İTÜ’nün Türkiye için taşıdığı önem ve tarihsel role değindi, üniversitenin KKTC için de çok önemli bir konumda olduğunun altını çizdi: “Bugün, 1773’te kurulan ve 250 yıllık tarihi olan İTÜ’deyiz. Bu üniversitenin kurucularını, bu üniversiteyi bugünlere taşıyanları hep yad ediyorum. Aramızdan ayrılanlara rahmet diliyorum.”

Belgesel gösterimi ve stant ziyaretleri 

İTÜ’de fahri doktora töreni öncesinde bir belgesel gösterimi yapıldı. İTÜ öğrencileri, dönemin görgü tanıklarının anlatımıyla 60’lı yıllarda Kıbrıslı Türkler’in yaşadığı büyük dramı resmeden “Mücadelenin Çocukları” adlı belgeseli izlediler.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rektörümüz Prof. Dr. Koyuncu ile birlikte İTÜ’lü öğrencilerin çeşitli mühendislik alanlarda tasarladığı ve TEKNOFEST’in yanı sıra yurtdışı yarışmalarında birçok ödül ve birincilik kazanan GAE, Rover Team, Gökbörü gibi proje takımlarının ve kulüplerin stantlarını ziyaret etti.

Ersin Tatar kimdir?

1960 yılında Lefkoşa’da doğan Ersin Tatar, 1982 yılında Cambridge Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun oldu. 1982-1986 yılları arasında Price Waterhouse’un İngiltere merkez ofisinde mali müşavir olarak çalıştıktan sonra 1986-1991 arası İngiltere’deki PollyPeck şirketinde, 1991-1992 arasında ise Ankara’da FMC-Nurol Savunma Sanayi AŞ’de finans müdürü olarak çalıştı. 1992-2001 yılları arasında Show TV’de Mali İşler Koordinatörlüğü yapan Tatar, KKTC’nin ilk özel televizyon kanalı olan Kanal T’yi kurdu. Ersin Tatar, 2009’da milletvekili, ardından aynı yıl içinde Maliye Bakanlığı görevini üstlendi. 2013 yılına kadar bakanlık görevini sürdürdü. 2009, 2013 ve 2018 seçimlerinde parlamentoda yer aldı. 2018 yılında UBP Genel Başkanı seçilen Ersin Tatar, 2019’da KKTC Başbakanı oldu. 2020 yılında ise cumhurbaşkanlığı seçimini kazanarak KKTC’nin 5. Cumhurbaşkanı oldu.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ