04 Oca 2024

2023’te Sürdürülebilirlik Temasına Vurgu

2023 yılında İTÜ’nün; QS, GreenMetric, THE gibi derecelendirme kuruluşlarında sürdürülebilirlik temalı sıralamalardaki başarısı dikkat çekti. Ayrıca akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz geliştirdikleri sürdürülebilir teknolojilerle birçok başarı elde ettiler.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), kuruluşunun 250. yılı olan 2023’ü “Sürdürülebilirlik Yılı” ilan ederek sürdürülebilirliği kurumsal kimliğinin de önemli bir parçası haline getirmeyi hedeflemişti. İTÜ bu hedef doğrultusunda 2023 yılını sürdürülebilirlik açısından birçok başarıyı yakalayarak geçirdi. Bu başarılar İTÜ Haberler’e yansıdı ve 2023’te sürdürülebilirlikle ilgili yaklaşık 30 haber yapıldı.

Yeşil temalı üniversite sıralamalarında lider İTÜ

İTÜ, QS Dünya Üniversite Sıralamaları: Sürdürülebilirlik 2024 genel sıralamasında dünyada 221. sıraya yerleşti. “Çevresel Etki” kategorisinde ise dünyada 148. sırada yer alırken, Türkiye’de 1. oldu.

İTÜ ayrıca, THE 2023 Etki Sıralaması’nda elde ettiği sonuçla önemli bir başarıya imza attı ve iki başlıkta dünya çapında ilk ona girmeyi başardı. THE 2023 Etki Sıralaması sonuçlarına göre; “Nitelikli Eğitim” başlığında geçen yıla göre sekiz basamak birden yükselen İTÜ, bu yıl dünya çapında 10. sıraya yerleşti. İTÜ ayrıca, “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı” başlıklı amaçta dünya genelinde 23. sırada yer aldı.

Altı yıldır Türkiye’nin en yeşil kampüsü

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi, 2023 UI GreenMetric sıralamasında ise “Dünyanın En Sürdürülebilir 46. Kampüsü” oldu. Bu sıralamada Avrupa üniversiteleri arasında 26. sırada yer alan İTÜ altı yıldır olduğu gibi bu yıl da Türkiye’nin en yeşil ve sürdürülebilir kampüsü olmayı sürdürdü.

Sürdürülebilirlik odaklı buluşlar ve tasarımlar

2023 yılında İTÜ; akademisyenleri, öğrencileri ve mezunlarıyla sürdürülebilirlik konusunda birçok başarıya imza attı.

İTÜ, MÜSİAD Vizyoner 2023 Zirvesi’nde düzenlenen Uniq Zone Patent Yarışması kapsamında “Yeşil Teknoloji” kategorisinde birincilik ödülünün sahibi oldu. 4 Kasım 2023 tarihinde zirve bünyesinde gerçekleştirilen törene üniversitemizi temsilen katılan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Deniz, ödülü Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’dan aldı.

İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve Mikrobiyal Ekoloji Grubu (MEG) Başkanı Prof. Dr. Orhan İnce; MEG üyelerinden Prof. Dr. Bahar İnce, Doç. Dr. Sevcan Aydın ve Dr. Aiyoub Shahi ile birlikte “Petrol ile Kirlenmiş Toprakların Biyolojik İyileştirilmeye Tabi Tutulmasını Sağlayan Ekonomik Bir Yöntem” başlıklı önemli bir buluş gerçekleştirdi.

ÇEVKO Vakfı tarafından verilen 2. Yeşil Nokta Öğrenci Ödülleri kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencileri farklı kategorilerde ikincilik ve üçüncülük elde ettiler. İTÜ’lüler sosyal sorumluluk uygulaması ve ambalaj tasarımlarıyla ödül kazandı.lar

Çevre ve sağlık sorunlarının çözümünde somut projelerin ortaya konulmasını teşvik eden sürdürülebilirlik odaklı bir mühendislik yarışması olan James Dyson Ödülleri’nin bu yılki ulusal alanda kazananı, “Forestguard 2.0” adlı projesiyle Mimari Tasarımda Bilişim programı yüksek lisans mezunumuz Suat Batuhan Esirger oldu.

“Sürdürülebilirlik” İTÜ’nün kurumsal kimliğinin bir parçası

İTÜ, kuruluşunun 250. yıldönümü olan 2023 senesini birçok etkinlik, faaliyet ve çalışma ile bitirdi. Bu etkinliklerde “sürdürülebilirlik” kavramı ön plana çıkarken, İTÜ yıl boyunca sürdürülebilirliğe birçok vesile ile değindi.

Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, İTÜ’de sürdürülebilirliğin önemine değindiği bir konuşmasında şunları dile getirdi: “İstanbul Teknik Üniversitesi olarak sürdürülebilirliği derinlemesine ele alıyoruz ve çok önemsiyoruz. Yaptığımız faaliyetlerle, çıkardığımız raporlarla veya son dönemde bu alanda elde ettiğimiz başarılarla olsun, sürdürülebilirlik konusunda öncü bir rol üstlendiğimizi ve hatta sürdürülebilirliğin kurumsal kimliğimizin bir parçası haline geldiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.”

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ