07 Oca 2024

İTÜ 250. Yıl Belgesellerini İzlediniz mi?

İTÜ’nün kuruluşunun 250. yıldönümü dolayısıyla hazırladığı “Arıların 250 Yıllık Hikâyesi” ile birlikte tematik 14 bölümlük İTÜ 250.Yıl Belgeselleri Serisi, zengin bir içerikle Youtube kanalımızda yayında!

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İTÜ 250. Yıl Belgeselleri Serisi İTÜ’lü birçok mezun, akademisyen ve öğrencinin katkılarıyla hazırlandı. 14 farklı belgeselden oluşan serinin ana belgeseli olma niteliğine sahip Arıların 250 Yıllık Hikâyesi, 21 Ekim 2023 tarihinde ilk kez seyirciyle buluştu. Daha sonra 17 Kasım tarihinde Youtube’da yayınlandı. Arıların 250 Yıllık Hikâyesi izleyicilerin büyük beğenisini kazandı.

“Arılar çözüm odaklıdır, bilgiyi kullanarak ekosisteme katkı sağlarlar.”

Ana belgeselde arılarla İTÜ’nün bağlarının anlatıldığı belgeselde İTÜ’nün 1773’ten beri teknik eğitimin merkezi olduğu, sadece meslek olarak değil mühendislik hayatının temelinin üniversite sayesinde oluşturulduğu belirtiliyor. İTÜ’nün 250 yıllık çok önemli bir birikime sahip olduğu, dünyanın en etkili bilim insanları arasında İTÜ’den birçok bilim insanının yer aldığına vurgu yapılıyor. İTÜ’nün çalışma kültürüne, toplumdaki algısına değinilirken, “İTÜ’nün çalışkan ve bu sayede başarılı olanların üniversitesi” olduğuna dikkat çekiliyor. Ayrıca İTÜ’nün bilime ve endüstriye katkıları anlatılırken, geçmişte olduğu gibi gelecekte de mühendisliğin değişiminde öncü rol üstleneceği vurgulanıyor.

Modernleşmede öncülük

24 Kasım ve 25 Kasım 2023 tarihlerinde peş peşe yayınlanan Mühendisliğin Kökleri ve Mimarlığın Temelleri belgesellerinde; İTÜ’nün tarihinin sadece bir bilim ve eğitim kurumunun tarihi olmadığı, aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu’nun ve Türkiye Cumhuriyeti’nin bilimsel gelişmeleri takip ettiği bir çağdaşlaşma hareketinin de tarihi olduğuna dikkat çekiliyor.

İTÜ’lü kimliği ve kampüste günlük hayat

2 Aralık ve 3 Aralık 2023 tarihlerinde art arda yayınlanan İTÜ’lü Olmak ve İTÜ’de Yaşam belgesellerinde; “İTÜ’lü öğrencilerin bir günü nasıl geçer?”, “Hangi sosyal imkânlardan yararlanırlar?”, “İTÜ’de eğitim almanın ayrıcalıkları nelerdir?” gibi sorulardan hareket ediliyor. İTÜ’deki gündelik hayata odaklanarak yemekhane, doğal yaşam alanları, kulüpler, spor faaliyetlerinin yanında, Ar-Ge ve sürdürülebilirlik çalışmaları, engelsiz yaşam, güvenlik ve kütüphaneler de dahil olmak üzere, İTÜ kampüslerini bir yaşam alanına dönüştüren tüm faaliyetler konu olarak ele alınıyor.

İTÜ’nün başarıları

8 Aralık 2023 tarihinde İTÜ’nün Katkılarıyla ve 9 Aralık 2023’te İTÜ’yü İTÜ Yapanlar belgesellerinde; ülkemizin gelişiminde, teknik ve altyapı çalışmalarında İTÜ’nün hep başrolü üstlendiğine vurgu yapılırken, aynı zamanda kurumlar ile içinde yetişen insanlar arasındaki güçlü bağa vurgu yapılıyor. İTÜ’nün bilim dünyasından iş hayatına, siyasetten sanata kadar birçok alana değer katan, nice kıymetli bilim insanları, mühendisler, mimarlar, akademisyenler ve sanatçılar yetiştiren bir kurum olduğuna dikkat çekiliyor.

Mezunlar, kültür ve sanat

15 Aralık 2023’te yayınlanan İTÜ Mezunları başlıklı belgeselde; İTÜ mezunlarıyla proje çalışmalarında ve başarılarında İTÜ’de aldıkları eğitimin etkisi ve İTÜ’lü olmanın onlara hayat boyu sağladığı özgüven üzerine söyleşiler yapılıyor. Serinin 16 Aralık 2023 tarihinde yayınlanan İTÜ’de Kültür ve Sanat başlıklı bölümünde ise, müzik ve sahne sanatları alanında sanatsal uzmanlığı ve yaratıcılığı esas alan İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nın tarihçesi ve ruhu üzerine yapılan röportajlar yer alıyor.

Keşifler ve projeler

1 Aralık 2023 tarihinde Bir Araştırma Üniversitesi: İTÜ ve 17 Aralık 2023 tarihinde İTÜ’nün İlkleri ve Enleri başlığıyla yayınlanan bölümlerde; bir Ar-Ge üniversitesinin nitelikleri nelerdir, ülke ve toplum için önemi nedir, gibi sorulara cevap veriliyor. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin 250 yıllık tarihinde, aynı zamanda ilklerin ve enlerin üniversitesi olduğuna dikkat çekiliyor. Ülkemizde ilk küp uydu, ilk elektrikli minibüs, hidrojen ile çalışan ilk tekne, ilk insansız otomobil, ilk yerli bilgisayar gibi daha pek çok öncü çalışmanın İTÜ’de gerçekleştiğine değiniliyor.

Küresel İTÜ ve geleceği dönüştüren vizyon

22 Aralık 2023 tarihinde Uluslararası İTÜ ve 23 Aralık tarihinde İTÜ’nün Gelecek Vizyonu adıyla yayınlanan belgesellerde; başta İTÜ’nün uluslararası işbirliklerinden, EELISA’dan, uluslararası eğitim çalışmalarından, derecelendirme üzerine yapılan çalışmalardan ve uluslararası hedeflerden bahsediliyor. Ayrıca Aktif Öğrenme Modeli, Etki Odaklı Araştırma ve Teknolojik/Dijital Dönüşüm üzerinden İTÜ’nün öncü rolünden ve Türkiye’nin geleceğini dönüştüren öncü rolünden bahsediliyor.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ