25 Oca 2024

2023 Kahramanmaraş Depremleri’ne Dair Güncel Bulgular

İstanbul Teknik Üniversitesi ve Pekin Üniversitesi öncülüğünde 2023 Kahramanmaraş Depremleri üzerine yapılan araştırmanın güncel bulguları dünyaca ünlü Science dergisinde yayımlandı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Türkiye ve Çin’deki en köklü jeofizik programlarına sahip iki yükseköğretim kurumu olan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Pekin Üniversitesi (PKU) akademisyenlerinin öncülüğünde kurulan uluslararası araştırma ekibi, çağdaş sismolojik gözlemlerle şimdiye kadar kaydedilen en büyük kıtasal deprem ikilisi olan 2023 Kahramanmaraş Depremleri hakkında güncel bulgular elde etmek, depremin kırılma sürecini ve tüm fay sisteminin yıkıcı kırılmalarına yol açan tetikleyici mekanizmalarını incelemek amacıyla ortak yaptıkları araştırmada elde ettikleri çığır açıcı sonuçları “Supershear Triggering and Cascading Fault Ruptures of the 2023 Kahramanmaraş, Türkiye Earthquake Doublet” başlığıyla Science dergisinde yayımladı. Akademisyenlerimiz Prof. Dr. Tuncay Taymaz ve Araş. Gör. Ceyhun Erman’ın katkılarıyla hazırlanan makale, 6 Şubat 2023 depremlerinin oluşum mekanizmasına ışık tutuyor.

İTÜ’nün “Küresel Etki Yılı”nda Akademik İşbirliği

İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Tuncay Taymaz ile PKU Jeofizik Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Han Yue ve Prof. Dr. Xiaodong Song’un öncülüğünde, dünyanın önde gelen üniversitelerinden doktora öğrencilerinin de katılımıyla yüksek başarımlı bilgisayarlar kullanılarak yapılan hesaplamalı sismoloji araştırmasının bulgularının yer aldığı sonuçlar “2023 Kahramanmaraş Türkiye Deprem İkilisinin Hızlı Yırtılmayla Tetiklenmesi ve Basamaklı Fay Kırılma Mekanizmaları” başlıklı makalede 19 Ocak 2024 tarihinde H5 endeksine göre dünyanın en iyi bilim dergilerinden biri olan Science dergisinde yayımlandı.

3 boyutlu fay kırılma modeli, fay parçalarının kırılma kinematiği, dinamik stres durumu ve büyük depremlerin tetiklenme süreci dahil olmak üzere 2023 Kahramanmaraş Depremlerinin uzay ve zamansal evriminin analiz edildiği makaleyi okumak için tıklayınız.

Kahramanmaraş Depremleri’ne dair ses getiren bilimsel yayınlar

Prof. Dr. Taymaz’ın da yer aldığı araştırma ekibinin, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri hakkında daha önce gerçekleştirdiği çalışmaların ses getiren çıktıları da bilimsel birer makale formunda, dünyaca ünlü Nature’da yayımlanmıştı. Nature Geoscience’te yayımlanan “Geometric Controls on Cascading Rupture of the 2023 Kahramanmaraş Earthquake Doublet” başlıklı makalenin yanı sıra, Nature Communications’ta yayımlanan “Complex Multi-fault Rupture and Triggering During the 2023 Earthquake Doublet in Southeastern Türkiye” adlı bir diğer yayın da meydana gelen doğal afetin temelindeki bilimsel olgulara ışık tutmuştu.

 

 

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ