25 Oca 2024

NASA Yarışmasına Türkiye’den Katılan İlk ve Tek Öğrenci Takımı: İTÜ Bellatrix

İTÜ öğrencilerinin oluşturduğu Bellatrix Takımı, NASA’nın insanlı keşif aracı yarışması olan Human Exploration Rover Challenge (HERC) 2024’e kabul alan ilk ve tek Türk takımı olarak önemli bir başarı kazandı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İTÜ Uçak ve Uzay Fakültesi bünyesinde 2023 yılında kurulan Bellatrix Takımı NASA tarafından 30.’su düzenlenecek olan insanlı keşif aracı yarışması Human Exploration Rover Challenge (HERC) 2024’te yarışacak ilk ve tek Türk takımı oldu.

Bu yıl 18-20 Nisan tarihleri arasında NASA ev sahipliğinde ABD’de Marshall Space Flight Center’da düzenlenecek yarışmaya dünya genelinden 42’si üniversite 30’u lise olmak üzere 72 öğrenci takımı katılıyor.

Ay ve Mars yüzeyinde kas gücüyle yol almak

HERC 2024 yarışması kapsamında öğrencilerin NASA tarafından belirlenen standartlar çerçevesinde insan gücüyle çalışan araç (rover) tasarlayıp üretmeleri bekleniyor.  NASA Artemis görevinin bir simülasyonu olan bu yarışmada takımların ürettikleri araçlarla en az bir kadın olmak üzere iki pilot kullanarak Ay ve Mars yüzeyi gibi simüle edilmiş parkuru tamamlaması gerekiyor.

Deprem bölgesindeki öğrencilere uzay eğitimi

NASA, HERC 2024 yarışma değerlendirme ölçütlerinden biri olarak STEM eğitimi kapsamında takım üyelerinin ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde en az 250 öğrenciye çeşitli eğitimler vermelerini şart koşuyor. Bellatrix bu şartı 6 Şubat bölgesindeki ortaokul ve lise öğrencilerine uzay ve bilim üzerine eğitimler verme hedefiyle karşıladı.

Bellatrix Takımı’nın HERC 2024’e katılmasının ulusal ve uluslararası uzay görevlerinde yer alacak nitelikli insanların yetişmesine katkı sağlaması, öğrencilerin uzay çalışmalarına ilgisini arttırması beklenmektedir.

Öğrencilerimizi başarıları dolayısıyla kutluyoruz.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ