22 Mar 2024
Doktora Öğrencilerimize TÜBİTAK’tan Araştırma Bursu
İTÜ’lü doktora öğrencileri, tezlerinden hareketle tasarladıkları projelerle “TÜBİTAK 2214-A Doktora Sırası Araştırma Bursu” almaya hak kazandılar.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
İstanbul Teknik Üniversitesi, “Küresel Etki Yılı” ilan ettiği 2024’te, lisansüstü öğrencilerinin yurtdışı araştırmalarına olanak tanıyan burs başarılarıyla dikkat çekmeyi sürdürüyor. İTÜ’lü doktora öğrencileri, tezlerinden hareketle tasarladıkları projelerle TÜBİTAK 2214-A Doktora Sırası Araştırma Bursu almaya hak kazandılar. Öğrencilerimiz, aldıkları burs kapsamında, dünya üniversitelerinde faaliyet yürütme imkânına kavuştular.
Mars’ta yaşanan kütle hareketlerinin oluşum mekanizması
Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü, Jeodinamik Bölümü doktora öğrencimiz Deniz Yazıcı’nın, Katı Yer Bilimleri Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Tolga Görüm ve Prof. Dr. Tolga Güver danışmanlığında yazdığı doktora tezinden hareketle hazırladığı burslu proje, “Cerberus Fossae Bölgesindeki (Mars) Kütle Hareketlerinin Topoğrafik ve Sismik (Marsquake) Kökenleri” başlığını taşıyor. Mars’ta yer alan Cerberus Fossae bölgesindeki oluşum mekanizması bilinmeyen kütle hareketlerine odaklanan proje kapsamında Yazıcı, Almanya’da bulunan Freiburg Albert Ludwigs Üniversitesi’nde bilimsel çalışmalarda bulunacak.
Hendese-i Mülkiye’nin bilimsel faaliyetleri
Bilim ve Teknoloji Tarihi Anabilim Dalı doktora öğrencimiz Tuğba Yılmaz, Madrid Özerk Üniversitesi’nde misafir araştırmacı olarak çalışmaya hak kazandı. Öğrencimiz, burs kapsamında İspanya’da, İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Tuncay Zorlu danışmanlığında yürüttüğü “Osmanlı’nın İlk Sivil Mühendislik Okulu Hendese-i Mülkiye Mektebi ve Bilim-Mühendislik Faaliyetleri” başlıklı doktora tezine yönelik araştırmalar gerçekleştirecek. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin öncülü olan ve daha önce bilim ve teknoloji tarihi açısından incelenmemiş bir kurum olan Hendese-i Mülkiye Mektebi’ni odağına alan doktora tezinde, Osmanlı mühendislik tarihinde önemli roller oynamış bir grup mühendisin uzmanlık alanlarını merkezine alan prosopografik bir çalışma ortaya koymayı hedefliyor.
Kuzey Anadolu Dağları’ndaki atmosferik nehirler
Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü, Yer Sistemi Bilimleri Bölümü doktora öğrencimiz Harun Aslan ise, Katı Yer Bilimleri Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Tolga Görüm danışmanlığında hazırladığı tezden hareketle geliştirdiği “Kuzey Anadolu Dağları’nda Atmosferik Nehirler ve Jeomorfik Dinamiklerin Kar Erimesinin Tetiklediği Heyelanlar Üzerindeki Rolünün İncelenmesi” başlıklı proje kapsamında Şili’deki Valparaíso Üniversitesi’nde bilimsel araştırmalar yürütmeye hak kazandı.
Öğrencilerimizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.