29 Nis 2024

İTÜ VE TDK İşbirliğiyle Doğal Dil İşleme Çalıştayı

İTÜ Doğal Dil İşleme Grubu akademisyenlerimiz, 25-26 Nisan 2024 tarihlerinde Ankara’da düzenlenen Doğal Dil İşleme Çalıştayı’nda bu alandaki sunumlarıyla TDK’nın ihtiyaçlarına yönelik olası teknolojik açılımları tartıştı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Türk Dil Kurumu (TDK) arasında dil teknolojileri üzerine projelerde ortak fırsatlar oluşturulması, işbirliği yapılması ve ağ kurulmasını hedefleyen önemli bir çalıştay Ankara’da bilim insanlarını bir araya getirdi.

Doğal Dil İşleme Çalıştayı, 25-26 Nisan’da Ankara’da doğal dil işleme alanında birçok verimli bilimsel tartışmaya ev sahipliği yaptı. İTÜ, TDK, MEB ve TÜBİTAK’tan paydaşların bulunduğu çalıştayda Deyimler Sözlüğü, Güncel Türkçe Sözlük, Yabancılara Türkçe Öğretimi Oturumu ve İşaret Dilleri Sözlüğü başlıklı oturumlarda öğretim üyelerimiz bildirilerini sundu.

İTÜ Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz, İTÜ Doğal Dil İşleme Grubu Koordinatörü ve İTÜ TÖMER Müdürü Prof. Dr. Gülşen Eryiğit, Arş. Gör. Fatih Samet Bektaş, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Öğr. Gör. Dilara Torunoğlu Selamet ve Yabancı Diller Yüksekokulu’ndan Öğr. Gör. Dr. Elif Sayar çalıştayda yaptıkları sunumlarda çeşitli konularda katılımcılarla bilgi paylaştılar.

İTÜ Doğal Dil İşleme Grubu, çalıştayda Tükçe Sözlük’ün mevcut durumu, büyük dil modelleri, makine okunurluğu, anlam torbaları, metin ve sözcük seviyeleri, hesaplamalı dil bilimi yöntemleri ve kitle kaynak yönetimiyle örnek cümleler, Türkçe İşaret Dili üzerine birçok gelişmeyi masaya yatırdı.

Çalıştayda soru-cevap bölümünün ardından geleceğe dönük çalışmalar planlandı. Çalıştay sonunda katılımcılara teşekkür belgesi ve hediye takdim edildi.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ