10 May 2024

2024 Doğan Kuban Semineri

İTÜ Mimarlık Fakültesi Restorasyon Programı tarafından 9 Mayıs 2024 tarihinde düzenlenen “Doğan Kuban Semineri”, İTÜ Taşkışla Yerleşkesi’nde bu yıl “Güncel Koruma Uygulamaları” temasıyla ziyaretçilerini ağırladı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Restorasyon Programı tarafından düzenlenen “Doğan Kuban Semineri” 9 Mayıs 2024 günü, İTÜ Taşkışla Yerleşkesi, 109 Nezih Eldem Salonu’nda gerçekleştirildi.

1949 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden mezun olan ve 2021 yılında aramızdan ayrılan mimarlık tarihi, koruma uygulamaları gibi alanların duayen ismi Prof. Doğan Kuban anısına düzenlenen seminer, bu yıl “Güncel Koruma Uygulamaları” temasına odaklandı.

Seminer kapsamında gerçekleştirilen iki panelde; ülkemizin kültürel mirasının bir parçası olan iki önemli tarihi yapıda; Kız Kulesi ve Terkos Pompa İstasyonu’nunda gerçekleştirilen restorasyon süreçleri ve koruma uygulamaları mercek altına alındı.

Prof. Doğan Kuban hakkında

1926 yılında Paris’te doğdu. 1949’da İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ni bitirdikten sonra fakültenin Mimarlık Tarihi Kürsüsü’ne asistan oldu. 1950’lerde İtalya’ya giderek Rönesans mimarlığı üzerine çalışan Kuban, 1962’de Fullbright Bursu’yla konuk öğretim görevlisi olarak ABD’deki Michigan Üniversitesi’nde bulundu. Kuban, 1960’lar ve 1970’lerde belli süreler boyunca Harvard Üniversitesi’nin bursuyla Washington D.C.’deki Dumbarton Oaks Araştırma Kütüphanesi ve Koleksiyonu’nda çalıştı. 1965 yılında Anadolu-Türk Mimarisinin Kaynak ve Sorunları adlı çalışmasıyla profesör oldu. 1973-76 yılları arasında İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde dekanlık yaptı.

İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde Mimarlık Tarihi ve Restorasyon Enstitüsü’nün kurulması için çalıştı. 1974’te kuruluşu tamamlanan enstitünün başkanlığını yürüttü. Ağa Han Mimarlık Ödülü Yürütme Komitesi üyesi olan Kuban; Türk, İslam, Anadolu mimarlığı ve sanatını konu alan kitaplar ve makaleler yayımladı. Çalışmalarında, Türk sanatı ve mimarlığının özgün bir yaratı alanı olarak görülmesi gerektiğini öne sürdü.

2019 yılında, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’nde “mimarlık” alanında ödüle layık görüldü. Prof. Doğan Kuban, “Türk mimarisinin geçmişine yönelik kuramsal ve kavramsal çalışmaları, restorasyon faaliyetleri, İslam mimarisi içinde Türk eserlerinin kimliğini vurgulayan görüşleri ve bu konulara dair yazdığı kitapları dolayısıyla” bu ödülün sahibi oldu. 

Prof. Doğan Kuban ile ilgili bilgi için:

https://www.youtube.com/watch?v=pSRa-fU-12M&t=470sLink

https://haberler.itu.edu.tr/haberdetay/2022/09/16/mimarlik-tarihine-adanmis-bir-omur

 

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ