31 Tem 2024

İTÜ Ortaklığındaki “AI EDIH Türkiye” Konsorsiyumu’ndan Önemli Başarı

İTÜ ve 1773 İTÜ Teknopark’ın aralarında bulunduğu paydaşların ortaklığında kurulan “AI EDIH Türkiye” konsorsiyumu yaklaşık 2 milyon Avro’luk bütçeye sahip “AI EDIH Türkiye: AI-Enabled Manufacturing for Twin Transition” başlıklı projesiyle desteklenmeye ve Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri (EDIH) ağına katılmaya hak kazandı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), geleceğin teknolojilerini tasarlayan projelerle Türkiye’nin dijital ve yeşil dönüşümünde öncü rol oynuyor ve toplumsal katkıyı öne çıkarıyor.

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) koordinatörlüğünde İTÜ, 1773 İTÜ Teknopark, Bilkent, İSO, İSO ETP, TÜBİTAK BİLGEM ve İSTKA işbirliğiyle oluşturulan “AI EDIH Türkiye” Konsorsiyumu, “AI EDIH Türkiye: AI-Enabled Manufacturing for Twin Transition” başlıklı projesiyle desteklenmeye ve Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri (EDIH) ağına katılmaya hak kazandı. 48 ay sürecek olan projenin toplam bütçesi 1.999.519 Avro olarak belirlendi.

KOBİ’lerin dijital ve yeşil dönüşümüne destek

Projede öncelikle konsorsiyum bünyesinde bir Avrupa Dijital İnovasyon Merkezi (EDIH) kurulması ve İstanbul bölgesindeki küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) dijital ve yeşil dönüşümünün desteklenmesi hedefleniyor. Konsorsiyum üyelerinin kapsamlı eğitim deneyimi, endüstriyel bilgi birikimi ve uzmanlıkları doğrultusunda, düşük dijitalleşme seviyelerine sahip Türk KOBİ’lerinin dijital dönüşüm süreçlerini yapay zekâ (AI) ve yüksek performanslı hesaplama (HPC) kullanarak hızlandırmak, projenin temel amaçları arasında yer alıyor.

2030 hedefleri için Avrupa genelinde 228 merkezle işbirliği

İTÜ’nün eğitim ve beceri geliştirme çalışmalarını koordine ettiği proje kapsamında, oluşturulacak hizmetler arasında “Tek Durak Mağaza” sistemi, test ve prototip geliştirme, eğitim programları, inovasyon ekosisteminin oluşturulması, KOBİ'lerin finansmana erişiminin desteklenmesi ve EDIH hizmetlerinin görünürlüğünün artırılması gibi bileşenler bulunuyor. Bu hizmetler, Dijital Avrupa Programı ve Dijital On Yıl Politikası 2030 hedefleriyle uyumlu olarak yapay zekânın benimsenmesini ve KOBİ’ler arasında dijital etkileşimi artırmayı amaçlıyor. Bu süreçte Avrupa genelinde 228 merkezle işbirliği yapılacak.

Projeye, Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi (UHeM) gibi birçok İTÜ birimi destek veriyor. Projede yer alan öğretim üyelerimiz şöyle sıralandı:

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata
Prof. Dr. Hatice Köse (Proje İTÜ Koordinatörü, Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü)
Dr. Öğr. Üyesi Faik Boray Tek  (Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü)
Öğr. Gör. Tuğba Pamay Arslan (Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü)
Prof. Dr. İlhan Kocaarslan (İleri Araç Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi, İTÜ İLATAM)
Doç. Dr. Mehmet Onur Gülbahçe (İleri Araç Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi, İTÜ İLATAM)
Dr. Öğr. Ü. Fatih Küçüktezcan (İleri Araç Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi, İTÜ İLATAM)
Dr. Öğr. Ü. Mustafa Alparslan Zehir (İleri Araç Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi, İTÜ İLATAM)
Doç. Dr. Nazım Kemal Üre (Yapay Zekâ ve Veri Bilimi Uygulama Araştırma Merkezi, İTÜ AI Merkezi)
Öğr. Gör. Dr. Mehmet Tuncel (Yapay Zekâ ve Veri Bilimi Uygulama Araştırma Merkezi, İTÜ AI Merkezi)
Prof. Dr. Bersam Sidal Bolat (Eğitimde Mükemmeliyet Merkezi, İTÜ MEM)
Doç. Dr. Emrah Acar (Eğitimde Mükemmeliyet Merkezi, İTÜ MEM)

Konsorsiyumun amaçları

Proje kapsamında kurulacak “Tek Durak Mağaza” sistemi EDIH hizmetleri için kapsamlı bir destek merkezi olacak. Test ve prototipleme ile inovasyon için altyapıda bir sinerji hayata geçirilecek. Yeniliği destekleyen canlı bir inovasyon ekosistemi oluşturulacak.  KOBİ’ler için finansal desteklere kolay erişim sağlanacak. Yetkinlik Geliştirme Programları’yla projenin hedeflediği KOBİ çalışanlarının bilgi ve becerileri artırılacak. EDIH hizmetleri iletişim çalışmalarıyla Türkiye çapında duyurulacak.

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Fax

0212 285 29 10

İTÜ