15 Ağu 2024

İTÜ’de 25. Dünya Kore Forumu

İTÜ, Kore yarımadasında barış ve işbirliğinin geliştirilmesine küresel bir bakış açısı sunan ve yeni bir uluslararası düzen arayışına odaklanan 25. Kore Dünya Forumu’na 14-15 Ağustos tarihlerinde ev sahipliği yaptı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Küresel Etki Yılı ilan ettiği 2024’te önemli uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapmayı sürdürüyor. 25. Dünya Kore Forumu farklı ülkelerden akademisyenleri ve uluslararası organizasyonların temsilcilerini İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde 14-15 Ağustos’ta bir araya getirdi.

İTÜ, Güney Kore’den daha fazla öğrenci bekliyor

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Şule Itır Satoğlu, katılımcıları selamladığı konuşmasında Kore Savaşı’yla daha da pekişen Türkiye-Güney Kore arasındaki güçlü bağlara ve iki ülkenin ortak geçmişine vurgu yaparken şunları dile getirdi: “Bugün açılışını yapacağımız sempozyumda önemli bir tartışma konusu yeni bir uluslararası düzen arayışı olacak. Mevcut uluslararası sistemin önemli bir krizle karşı karşıya olduğu aşikâr. Yeni ve adil bir küresel düzen talebi her geçen gün daha da acil hale geliyor. Sempozyumun başarılı olmasını ve Türkiye ile Güney Kore arasındaki işbirliğine olumlu etki etmesini diliyorum. İstanbul Teknik Üniversitesi, THE ve QS gibi uluslararası sıralama kuruluşlarına göre küresel sıralamasını iyileştirerek eğitim ve araştırma kalitesini artırmaya devam ediyor. İTÜ, uluslararası öğrencilerine evlerinin rahatlığını yaşayabilecekleri konforlu alanlarla canlı bir kampüs hayatı sunuyor. Bu bağlamda, üniversitemizin kapılarının Güney Kore’den daha fazla öğrenciye sonuna kadar açık olduğunu vurgulamak isterim.”

Dayanışma ve işbirliği vurgusu

Forum’un açılışında Dünya Kore Forumu Başkanı Prof. Dr. Tshangchu Rhee açılış konuşmasında ittifakların ve küresel diplomasinin güçlenmesinin önemine değindi. Etkinliğin Doğu ile Batı’nın bir araya geldiği ve insanların bir arada yaşama kültürünün ve işbirliğinin en güzel örneklerinden birini sergilediği İstanbul’da yapılmasından duyduğu mutluluğu ifade etti. Bu etkinlikle birlikte 25 yıldır sürdürdüğü başkanlık görevini sonlandıracağını söyleyen Prof. Dr. Rhee gelecek beklentilerini şöyle dile getirdi: “Dünya Kore Forumu, uluslararası toplumda Kore kamu diplomasisinin tarihi ve geleneksel temsilcisidir. Gelecekte, küresel toplumda ve Kore yarımadasındaki değişimleri tahmin ederek ve yeni roller arayarak dayanışma ve işbirliği görevimizi sürdüreceğiz.”

Politika ve güvenlik konulu oturumun moderatörlüğünü Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Satoğlu’nun yaptığı etkinliğin iki güne yayılan oturumları boyunca yeni uluslararası düzen, Kore yarımadası, küresel ilişkiler, teknoloji ve sosyo-ekonominin evrimi, küresel gündem önerisi, toplum bilimleri gibi konular tartışıldı.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata ise küreselleşme ve yapay zekâ çağında yükseköğretimin dönüşümünü İTÜ’nün yolculuğundan çıkarılan dersler konulu bir sunum yaptı.

Etkinliğin sonunda Gyeonggi Sinawi Orkestrası geleneksel Kore çalgılarıyla halk şarkılarından oluşan bir konser gerçekleştirdi.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ