21 Eyl 2024

Araştırma Üniversiteleri Ankara’da Bir Araya Geldi

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, YÖK tarafından 16-17 Eylül 2024 tarihlerinde Gazi Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Araştırma Üniversiteleri” ve “2030’a Doğru Yükseköğretim Vizyonu” toplantılarına katılarak katkı sundu.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

 İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından 16-17 Eylül 2024 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Araştırma Üniversiteleri Toplantısı” ve “2030’a Doğru Yükseköğretim Vizyonu Toplantısı”na katıldı. Toplantılara, Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı’na dâhil edilen 23 araştırma üniversitesinin yanı sıra Aday İzleme Programına alınan 6 üniversitenin rektör ve rektör yardımcıları katıldı.

Rektörümüz Prof. Dr. Mandal; yükseköğretim alanında ulusal ve uluslararası araştırma işbirliklerinin üniversite, sanayi, kamu, toplum ve sürdürülebilirlik bağlamında yenilikçi modellerle geliştirilmesi, araştırma faaliyetlerine lisans öğrencilerinin daha etkin şekilde katılımının sağlanması hakkındaki düşünce ve önerileriyle üniversitelerimizin geleceğini güçlendirme yolunda ortak bir yol haritası çıkarmak amacıyla düzenlenen toplantılara katkıda bulundu.

İTÜ’den üst düzey araştırma performansı

Yükseköğretim “Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı” kapsamında 16 Eylül 2024 tarihinde gerçekleştirilen “Araştırma Üniversiteleri Toplantısı”nda, araştırma üniversitelerinin dünya çapındaki saygın konumunu pekiştirecek adımların atılması konusunda istişareler gerçekleştirildi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve kurul üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, “Araştırma Üniversiteleri 2023 Yılı Performans Sıralaması” açıklandı. Araştırma üniversitelerinin üst düzey araştırma performansı gösteren A1 grubunda yer alan İstanbul Teknik Üniversitesi, bir önceki yıla göre 16 göstergede performansını arttırdı ve devlet üniversiteleri arasında ikinciliğini korudu.

2030’a Doğru Yükseköğretim Vizyonu”

“2030’a Doğru Türk Yükseköğretim Vizyonuna Dair Üniversiteler ile Bölgesel Toplantılar”ın ilki ise 17 Eylül 2024 tarihinde gerçekleştirildi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın açılış konuşmasında, hızla gelişen teknoloji, iklim sorunları, toplumsal ihtiyaçların değişimi ve ekonomik krizlerin, eğitim anlayışını yeniden şekillendirdiğini vurguladığı toplantıda yeni eğitim teknolojileri ile geleneksel eğitimin dengelenmesi, kalite güvencesi, küresel rekabet, akademik motivasyon, bilimsel üretkenlik, değişen demografik yapı ve üniversiteye erişim talebi ve uluslararasılaşma, üniversite işbirlikleri gibi güncel akademik ortamın gündem maddeleri ele alındı.

Ardından, kalite odaklı süreç yönetimi ve liderlik, dijital dönüşüm ve veriye dayalı yönetim, uluslararası itibar ve görünürlük ile girişimci ve yenilikçi üniversite perspektifleri üzerinden dört farklı sunum yapılarak, geleceğe yönelik amaç, hedefler ve yol haritaları görüşüldü. Sunumlarda ülkemizde ve dünyada bulunan çeşitli iyi uygulama örnekleri Araştırma Üniversiteleri ve Aday Araştırma Üniversiteleri rektörleri ve rektör yardımcıları ile paylaşıldı.

İki gün boyunca devam eden toplantılar, Türkiye’de yükseköğretimin gelecek yıllarda karşı karşıya kalabileceği güçlükleri birlikte başarıyla çözüme ulaştırmak için dijital yetkinlik ve büyük veri, uluslararası tanınırlık ve saygınlık, girişimcilik ve yenilik, performans ve kalite güvencesi gibi konulara odaklanan verimli bir fikir alışverişine zemin oluşturdu.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ