25 Eyl 2024

İTÜ Mezunu, Elektrikli Araç Teknolojisine Yön Veriyor

2008 yılı Makina Mühendisliği Bölümü mezunumuz Hande Ergitürk, Volvo’nun yeni elektrikli araç modelinin ürün lideri olarak geçtiğimiz günlerde yapılan tanıtım etkinliğinde yeni aracı tanıttı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

 

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) mezunları dünyada önemli yenilikçi projelere imza atarak ülkemizi ve İTÜ’lüleri gururlandırmaya devam ediyor. 2008 yılı Makina Mühendisliği mezunumuz Hande Ergitürk, ürün lideri olarak geliştirilmesinden sorumlu olduğu Volvo’nun yeni elektrikli aracı EX90’ı, 4 Eylül 2024’te Göteborg’da gerçekleşen lansmanla tanıttı.

İTÜ mezunları dünyanın her yerinde

Mezunumuz Ergitürk’ün çokuluslu bir otomotiv firmasında etkili bir rolde görev alması ve tasarımına katkı yaptığı yeni bir araç modelini dünyaya tanıtması İTÜ’nün küresel düzeydeki güçlü mezun ağını da ortaya koyuyor. İTÜ mezunları birçok uluslararası firma ve kuruluşta önemli roller üstleniyor. Mezunumuz Fatih Birol, Uluslararası Enerji Ajansı’nda 2015’ten bugüne İcra Direktörlüğü görevini yürütüyor. 2023 yılı başında mezunumuz Tufan Erbilgiç ise Rolls-Royce CEO’luğuna getirilmişti.

Hande Ergitürk, İTÜ mezunu olmasının kendisine katkıları hakkında şunları ifade etti: “Köklü ve dünya standartlarında eğitim veren bilim odaklı bir kurumda yetiştirilirken, alanımızda hem teorik hem pratiğe dair birçok kazanımlar ediniyoruz. Bu tarz bir eğitim aslında bizlere sonuç odaklılık, analiz edebilme, yaratıcılık, sürekli iyileştirme ve yalınlaştırma gibi çeşitli prensipleri öğretiyor. Çalıştığımız konudan bağımsız olarak, iş hayatına da bu temel prensipleri beraberimizde taşıyıp uyguladığımızı düşünüyorum. İTÜ’nün donanımlı, üretken ve öğrenmeye açık genç beyinler yetiştirmesi hem akademide hem de kurumsalda bir güven algısı oluşturduğu için, yeni mezunları iş alanında çekici adaylar olarak tanınıyor. İTÜ’lü olmanın bana böyle bir katkısı olduğunu düşünüyorum.”

“Toplum bilinci her alanda inovatif çözümlere zorluyor”

Ergitürk, elektrikli araçların sürdürülebilir bir toplum açısından yeni bir farkındalık yarattığını ve hatta otomotiv sektörünü paradigma değişikliğine ittiğini söyleyerek şöyle devam etti:

“Sıfır egzoz salımı ile başlayan yolculuk, artık sadece bataryaya odaklanmaktan çok, aracın tüm yaşam döngüsü boyunca olan karbon izini azaltmaya doğru evriliyor. Ayrıca, elektrikli araçlardaki akıllı şarj yönetimi ve çift yönlü şarj gibi teknolojik özellikler de, sürdürülebilir bir ekosistemin parçası olmanızı sağlıyor. Aracınızı, yenilenebilir kaynaklardan gelen elektrik miktarının en yüksek olduğu (ya da elektrik tarifesinin en ucuz olduğu) saatlerde şarj edecek şekilde önden programlayabilirsiniz örneğin. Aynı şekilde, aracın bataryasından, evinizin enerji ihtiyacını karşılayacak şekilde elektrik ödünç alabilirsiniz. Kısaca, bir aracın tasarımı, üretimi, kullanımı birçok alandaki kaynaktan besleniyor. Elektrikli araçlar da bu kaynaklardaki sürdürülebilirliği korumak gibi önemli bir sorumluluk üstleniyor. Çevre ve sürdürülebilir toplum bilinci, markaları her alanda inovatif çözümler üretmeye zorluyor.”

Hande Ergitürk hakkında

Hande Ergitürk, 2008’de İTÜ Makina Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisansını ise Chalmers Teknik Üniversitesi’nde otomotiv mühendisliği alanında yaptı. 12 yıldır Volvo’nun Göteborg tesisinde çalışıyor.


İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ