27 Eyl 2024

2024-2025 Akademik Yılı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın Açılış Dersi ile Başladı

İTÜ, 2024-2025 Akademik Yılını, 27 Eylül 2024 tarihinde Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen bir açılış töreniyle başlattı. İTÜ’lüler, Yeni Akademik Yıla Prof. Dr. Aziz Sancar’ın Açılış Dersi ile Başladı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), 252. kez öğrencilerine kapılarını açtığı 2024-2025 Akademik Yılını, 27 Eylül 2024 tarihinde Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen görkemli bir açılış töreniyle başlattı. Öğrencilere akademik yılın ilk dersini vermek üzere, 2015 Nobel Kimya Ödülü sahibi bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar da törende yerini aldı. İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, rektör yardımcılarımız, genel sekreterimiz, akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimizin katıldığı açılış töreni, İTÜ sosyal medya hesapları üzerinden canlı yayınlandı.

İTÜ öğretim görevlisi Suha Çalkıvik’in sunuculuğunda gerçekleştirilen tören, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı’nın (İTÜ TMDK) Türk müziğinin zengin kültürel mirasının önde gelen eserleri dinleyiciyle buluşturan dinletisiyle başladı. Ardından, “İTÜ’lü Olmak” temalı kısa film gösterimi gerçekleştirildi.

“Bilimin ışığında, geleceği hep birlikte dönüştüreceğiz”

Programın açılışında bilim temelli bilgi üretmenin ve bilim temelli insan yetiştirmenin teknik üniversitelerin temel görevi olduğunu vurgulayan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye çapında en yüksek puanlı 100 lisans bölümünden 16’sının İTÜ’de olduğunun ve YKS 2024 sonuçlarına göre ilk 1000’e giren 97 öğrencinin bu yıl İTÜ’de eğitime başladığının altını çizdiği konuşmasında öğrenci kulüplerinin azim ve birliktelikle bütün yıl ulusal ve uluslararası yarışmalarda elde ettikleri derece ve ödüllerin gurur ve heyecan verici olduğuna dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi:

“Öğrencilerimizin, araştırma odaklı yaklaşımları ve ürettikleri projelerle kazandıkları ödüllerin yanı sıra, küresel saygınlığa sahip derecelendirme kurumları da açıkladıkları listelerde İTÜ’nün itibarlı akademik ortamını takdir ediyor. Üniversitemizin elde ettiği başarılı konumun, İTÜ’lülerin bilimin ışığında geleceği dönüştürme vizyonunun bir sonucu olduğunu düşünüyorum. Üniversitelerin bilgi üretme yaklaşımının güncellenmesi bugün bir gereklilik halini almıştır.”

Yeşil ve dijital dönüşümün sağlanması, öğrenme ve yapay zekâ entegrasyonu, kamu-özel sektör işbirlikleri ve öğrenci merkezli eğitim modelleri gibi alanlarda İstanbul Teknik Üniversitesi’nin, büyük başarılara imza attığını ve atmaya da devam ettiğini dile getiren İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, konuşmasına şu cümlelerle devam etti: “Bilgi üretmekle misyonunu tamamlamadığının bilincinde, bilgiyi kullanıcıyla buluşturma noktasındaki karmaşık, dinamik ve değişken denklemleri, açık yenilik - açık bilim odaklı yaklaşımlarla çözen bir üniversiteyiz. İTÜ’lü olmak bir kültürdür ve bu kültür lisans eğitiminden başlayarak bu ilkeler etrafında şekilleniyor.”

Prof. Dr. Aziz Sancar’dan açılış dersi…

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal’ın İstanbul Teknik Üniversitesi’nin mevcut durum analizini ve gelecek hedeflerini içeren kapsamlı sunumunun ardından 2015 Nobel Kimya Ödülü sahibi biyokimyager ve moleküler biyolog Prof. Dr. Aziz Sancar, 2024-2025 Akademik Yılı’nın “EdU (5-etinil-2'-deoksiüridin) Beyin Kanseri Tedavisi İçin Potansiyel Bir Aday” başlıklı açılış dersini gerçekleştirdi.

EdU’nun daha önce çok iyi bilinmeyen hücresel düzeydeki etki mekanizmasının açıklığa kavuşmasına yönelik yürüttüğü çalışmaları anlattığı derste Prof. Dr. Sancar, EdU’nun Glioblastoma gibi agresif beyin kanserlerine karşı kan-beyin bariyerini geçebilen bir tedavi ajanı olarak sinir hücrelerine zarar vermeden tedavide kullanılma potansiyeline dikkat çekti. Prof. Dr. Sancar, sunumunu bitirirken ekibine teşekkür etti.

Dersin sonunda İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, günün anısına Prof. Dr. Aziz Sancar’a hediye takdiminde bulundu. Rektör Prof. Dr. Mandal ve Prof. Dr. Aziz Sancar, YKS 2024 sonuçlarına göre en yüksek dereceyle İTÜ’ye yerleşen öğrencilere tebrik belgelerini tevdi ettiler. Lisans öğrencileriyle fotoğraf çekiminin ardından TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, 2024 TÜBA-TEKNOFEST Doktora Bilim Ödülleri’nin kazananlarına tebrik belgelerini İTÜ Doktora mezunlarına sunmak için sahnede Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Mandal ve Prof. Dr. Aziz Sancar’a katıldı.

Program kapsamında ayrıca, İstanbul Teknik Üniversitesi’ne ve ülkemizin bilimsel birikimine olan katkılarını temsilen Prof. Dr. Aziz Sancar adına hatıra ağacı dikimi gerçekleştirildi.

Plaket alan öğrencilerimiz fotoğraflarına bu linkten ulaşabilirler.

 

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ