28 Eyl 2024

İTÜ, 3. Türkiye-Özbekistan Eğitim Forumu’nda Özbek Üniversiteleriyle İşbirliğini Güçlendirdi

3. Türkiye-Özbekistan Eğitim Forumu, 27-28 Eylül 2024 tarihleri arasında İTÜ Ayazağa Yerleşkesinde her iki ülkeden rektörlerin, rektör yardımcılarının ve akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirildi. İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, forumda Özbekistan’daki 6 üniversite ile yeni işbirliklerine imza atarken mevcut 3 protokolün derinleştirilmesi için görüşmeler yaptı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) koordinasyonunda, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ev sahipliğinde ve Taşkent Devlet Ulaştırma Üniversitesi işbirliğinde, Türkiye ve Özbekistan’ın saygın üniversitelerini bir araya getiren 3. Türkiye-Özbekistan Eğitim Forumu, 27-28 Eylül 2024 tarihleri arasında İTÜ Ayazağa Yerleşkesi, Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde (SDKM) gerçekleştirildi. Foruma YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Özbekistan Cumhuriyeti, Cumhurbaşkanlığı Sosyal Kalkınma Dairesi Başkanı, Özbekistan Yükseköğretim Kurulu Başkanı ve Taşkent Devlet Ulaşım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adil Abdurrahmanov, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal ile birlikte her iki ülkeden rektörler, rektör yardımcıları ve akademisyenler katıldı.

Yüksek teknoloji odaklı kalkınmada mühendislik eğitiminin rolüne dikkat çekmeyi hedefleyen forumun açılışında, hem mühendislik alanlarındaki bilimsel birikim sürekliliğinin hem de Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında ortaya konulan teknolojilerin gelişiminin sağlanmasının, en temelde akademik eğitim koşullarının; küresel teknoloji ortamının güncel gündem maddeleriyle uyumlu, ileri görüşlü ve vizyoner bir yol haritası geliştirmesiyle mümkün olduğunu vurgulayan Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Mandal, dijitalleşme ve yapay zekânın; doğru bir stratejiyle ele alındığında, hem Özbekistan hem de Türkiye için yükseköğretimde olumlu ve büyük bir dönüşüme fırsat tanıyacağının altını çizdiği konuşmasında şu cümlelere yer verdi:

“İki kardeş ülkenin saygın üniversitelerini buluşturan bu anlamlı foruma ev sahipliği yapmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Küresel boyutta artan çevresel, ekonomik ve teknolojik risklere karşı aynı dili, kültürü ve tarihi paylaşan iki ülke olarak bilim temelli çözümler üretmek için birlikte hareket etmemizi çok kıymetli buluyorum. Bu konuda bizlere düşen en temel görev, nitelikli insan kaynağı yetiştirme hedefiyle sürdürülebilirlik ve yeşil teknoloji alanlarında Ar-Ge odaklı çalışmalarımızı sürdürmektir. Umuyorum ki bu forum; bilim ve teknoloji alanlarında sürdürülebilir stratejilerle hem Özbekistan hem de Türkiye için yükseköğretimde yeni bir hareket alanı açacak ve büyük bir dönüşüme vesile olacaktır.”

İnsan faaliyetlerinin doğa üzerindeki etkilerinin gittikçe belirginleştiği günümüz dünyasında, mühendislik bilimlerinin çevre dostu stratejilerle yeşil teknoloji ilkeleriyle hareket etmesi bir gereklilik haline geldiğini vurgulayan Rektörümüz Prof. Dr. Mandal, “sürdürülebilir kalkınma” alanında hem akademik camiada hem de sanayi ortamında farkındalığın artmasının, yenilikçi çözümlerin geliştirilmesinin ve somut adımların atılmasının önemine dikkat çekti.

Türkiye ile Özbekistan arasında yükseköğretim alanındaki ilişkileri geliştirmek maksadıyla, Türkiye ile Özbekistan'daki güçlü üniversiteleri buluşturmak ve işbirliği alanları ve imkanlarının rektörler düzeyinde görüşülmesini sağlamak amacıyla düzenlenen etkinlikte “Sürdürülebilir Kalkınma: Yükseköğretim Kurumlarının Yeni Gündemi”, “Yükseköğretimin Dönüşümü: Dijitalleşme ve Yapay Zekâ”, “Eğitim, Bilim ve Üretimin Entegrasyonu: Modern Eğilimler ve Gelecek Vaat Eden Yönler”, “Yüksek Teknoloji Endüstrileri için Mühendislik Eğitimi: Karşılıklı İşbirliğinin Ana Alanları gibi konu başlıklarında uzman rektörlerin düşünce ve deneyimlerini içeren sunumlar ve oturumlar gerçekleştirildi.

Programın ikinci gününde ise, üniversiteler arası görüşmelerin yanı sıra, işbirliği anlaşmalarının imza törenleri yapıldı. İTÜ, Özbekistan'dan altı farklı üniversite ile yeni işbirliğine imza attı. Yeni işbirlikleri, bilimsel nitelikli ve hedef odaklı yüksek araştırma programları ile somut çıktıların elde edilebilmesi ve ortak girişimcilik programları amacını taşıyor. Halihazırda devam eden üç protokolümüzün kapsamını derinleştirmek amacıyla da görüşmeler yapıldı.

Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Mandal, yeni işbirliklerimizin yükseköğretimde büyük bir dönüşüme vesile olacağına inandığını ifade etti ve şunları söyledi: “İstanbul Teknik Üniversitesi olarak yeni işbirliklerimizle, bilim ve teknoloji alanlarında sürdürülebilir stratejilerle ve nitelikli insan kaynağı yetiştirme hedefiyle geleceği dönüştürmeye devam edeceğiz.”

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Fax

0212 285 29 10

İTÜ