03 Eki 2024

Doktora Öğrencilerimize TÜBİTAK Desteği

İTÜ Mimari Tasarımda Bilişim Lisansüstü Programı doktora öğrencilerimiz Öğr. Gör. Salih Özdemir ve Merve Akdoğan önemli çalışmalarıyla TÜBİTAK 2214-A bursu almaya hak kazandılar.

İstanbul Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Bilişim Anabilim Dalı Mimari Tasarımda Bilişim Lisansüstü Enstitüsü’nde doktora öğrenimine devam eden İTÜ Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü öğretim elemanımız Öğr. Gör. Salih Özdemir ve aynı programında doktorasına devam etmekte olan Merve Akdoğan doktora çalışmaları kapsamında TÜBİTAK 2214-A Yurt Dışı Doktora Sırası Araştırma Bursu almaya hak kazandılar.

3B baskıyı yapay zekâ ile birleştirmek

Öğr. Gör. Salih Özdemir, aldığı burs kapsamında İngiltere’de yer alan Imperial College London, İnşaat ve Çevre Mühendisliği Bölümü'nde "Yapay Zekâ Destekli 3B Baskıya Dayalı Donatılı Beton Yapıların Sismik Dayanıklılık İçin Optimizasyonu" başlıklı çalışması ile çimento esaslı malzemenin robot destekli 3B baskısına yönelik yapay zekâ destekli optimizasyon modelleri geliştirmeyi amaçlıyor.

Mimari tasarımda yorumlanabilirliği artırmak

Merve Akdoğan ise, Finlandiya’da yer alan Aalto Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Strüktür Tasarımı Programı’nda “Yapay Zekâ Destekli Mimari Tasarımda Yorumlanabilirliğin Artırılması: GAN Tabanlı Üretken Algoritmalar İçin Analojik Akıl Yürütmeyi İçeren Bir Vekil XAI Modeli" başlıklı araştırması kapsamında mimarlıkta yapay zekâ ve açıklanabilirlik konusunda çalışmalar yürütmeyi hedefliyor.

Öğrencilerimizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.