09 Eki 2024

THE WUR 2025’te İTÜ’nün Araştırma ve Sanayi Geliri Sıralamasındaki Başarısı

İTÜ araştırma ve inovasyon odaklı vizyonuyla THE Dünya Üniversite Sıralaması (THE WUR) 2025’te değerlendirmeye alınan üniversite sayısındaki artışa rağmen geçen yıl bulunduğu 501-600 aralığında yerini korurken bu aralıktaki sıralamasında artış kaydetti. İTÜ ayrıca araştırma geliri ve sanayi geliri alt metriklerinde önemli başarılar gösterdi.

Küresel ölçekte öğrenciler, akademisyenler, üniversiteler, iş dünyası ve hükümetler tarafından dikkate alınan en kapsamlı analizlerden biri olan Times Higher Education (THE) Dünya Üniversite Sıralaması’nın (WUR) 2025 yılı sonuçları açıklandı.

İTÜ, araştırma odaklı üniversiteleri tüm temel metrikler (eğitim, araştırma ortamı, araştırma kalitesi, endüstri ve uluslararası görünüm) açısından değerlendiren küresel bir performans göstergesi olan THE Dünya Üniversite Sıralaması’nda bu yıl 501-600 aralığında yer aldı. Değerlendirilen üniversite sayısı geçen yıla göre 1907’den 2092’ye yükselmesine rağmen İTÜ 501-600 aralığında kalarak dünya genelindeki yükselişini sürdürdü. Üniversitemiz, Türkiye’de değerlendirilen 91 üniversite içinde 4. sırada yer alarak geçtiğimiz yıldaki derecesini korudu.

İTÜ’ye iki alt metrikte 100 tam puan

İstanbul Teknik Üniversitesi aynı zamanda THE WUR kapsamında çeşitli performans göstergeleri ve alt metriklerde dikkat çeken başarılar elde etti. Üniversite-sanayi işbirliğinde geçen yıl dünya genelinde 182. sırada yer alan İTÜ, 2025 yılında 91,5 puanla 174. sıraya yerleşti. Üniversitemiz patentler alt metriğinde 83 puan, sanayi gelirinde ise 100 tam puan elde etti.

İTÜ, araştırma ortamı performans göstergesinde 311. sıradan 251.’liğe yükseldi. Araştırma ortamının alt metrikleri arasında yer alan araştırma gelirinde ise 100 tam puan alma başarısı gösterdi.

THE Dünya Üniversite Sıralaması hakkında

Times Higher Education (THE) tarafından yapılan sıralamada eğitim, araştırma ortamı, araştırma kalitesi, endüstri ve uluslararası görünüm alanındaki nitelikler göz önüne alınmaktadır. Performans göstergeleri eğitim, araştırma ortamı, araştırma niteliği, sanayi ve uluslararası görünüm olmak üzere beş farklı alanda gruplandırılmıştır.