10 Eki 2024

Prof. Dr. Atilla Bir Son Yolculuğuna Uğurlandı

Elektrik –Elektronik Fakültesi emekli öğretim üyemiz Prof. Dr. Atilla Bir, 10 Ekim 2024 tarihinde İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde sevenleri, meslektaşları ve öğrencilerinin katıldığı bir cenaze töreninin ardından son yolculuğuna uğurlandı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

7 Ekim günü hayatını kaybeden emekli öğretim üyemiz Prof. Dr. Atilla Bir İstanbul Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen bir törenle son yolculuğuna uğurlandı. Bilim tarihçiliği ile kontrol ve otomasyon mühendisliği alanında ülkemizin en önemli isimleri arasında bulunan Prof. Dr. Atilla Bir için 10 Ekim günü SDKM’de bir cenaze töreni düzenlendi.

Cenaze töreninde Rektör Yardımcılarımız, Elektrik –Elektronik Fakültesi Dekanımız, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Bölüm Başkanımız, akademisyenlerimiz, öğrencilerimiz, Prof. Dr. Atilla Bir’in meslektaşları, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nden (FSMVÜ) gelen öğrencileri ile birlikte merhumun aile üyeleri de hazır bulundu. Törene katılan TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu ve Prof. Dr. Celâl Şengör de birer anma konuşması yaptılar.

Bilime ve bilim tarihçiliğine adanmış bir ömür

Cenaze töreninde Prof. Dr. Atilla Bir’in bilim tarihi ile kontrol ve otomasyon mühendisliği bölümümüz açısından öncü rolüne, İTÜ’de Kontrol ve Kumanda Anabilim Dalı’nda oluşturduğu aile ortamına, Elektrik –Elektronik Fakültesi’nin gelişimi ile Ar-Ge ve sanayi işbirliği gibi konularda sunduğu katkılara değinildi.

Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu bilim tarihçiliğinin gelişiminde hocamızın rolüne vurgu yaptı: “Atilla Bir’i çok üstün vasıflı bir insan olarak tanıdım. Sessiz, mütevazı, sakin fakat vazife şuuru yüksek birisiydi. Bugün Türkiye’de özellikle İstanbul'daki ilk nesil bilim tarihçilerinin yetişmesinde büyük emeği vardı.”

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, bilim camiasına bıraktığı güzel eseler dolayısıyla Prof. Dr. Atilla Bir’e şükranlarını ifade ettiği konuşmasında “Kendisinin bilim insanı yetiştirme ve eser bırakmada çevresini teşvik edici rolünü vurgulamak isterim. Bilim tarihi alanında yetişmiş çok az akademisyenimiz var. Yeri kolay doldurulamayacak bir hocamızdır. Kendisini TÜBA'ya yaptığı katkıların yanı sıra beyefendi kişiliğiyle ve bilimsel kanıtlarla bir temele dayanarak yaptığı konuşmalarıyla, nüktedan kişiliğiyle anımsıyorum,” dedi.

Prof. Dr. Celâl Şengör, Prof. Dr. Atilla Bir’in mirasının yaşatılması ve geliştirilmesi çağrısı yaptı: “Prof. Dr. Atilla Bir, çok beyefendi, şahane bir insandı. Kendisini çok özleyeceğiz. Prof. Dr. Atilla Bir, yerini dolduramazsak bizi affetmez. İTÜ'deki mühendisler teknik metinler ne kadar tarihi olursa olsun bunları anlayabilecek ve yorumlayabilecek bir kapasitedir ve inanıyorum ki İTÜ bu potansiyeliyle bilim tarihine önemli katkılar sunacaktır.”

Prof. Dr. Atilla Bir’in son doktora öğrencilerinden Zeynep Bahadır ise Prof. Dr. Atilla Bir’in bilimsel çalışmalarında gösterdiği titizlikten, öğrencilerine karşı takındığı olumlu tutumdan söz etti ve onun öğrencileri olarak mirasını en iyi şekilde yaşatacaklarını belirtti.

Cenaze töreninin ardından Prof. Dr. Atilla Bir’ın naaşı, Levent Afet Yolal Camii’nde kılınan öğle namazının ardından Ayazağa Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Prof. Dr. Atilla Bir hakkında

1960 yılında Almanya-Karlsruhe Yüksek Teknik Okulu’nun (TH-Karlsruhe) Elektrik Fakültesi’nde öğrenime başlayan Prof. Dr. Atilla Bir, 1966 yılında Elektrik Yüksek Mühendisi olarak Zayıf Akım Dalı’ndan mezun oldu.

Prof. Dr. Atilla Bir 1970 yılında İTÜ Elektrik Fakültesi, Elektriğin Endüstriye Tatbikatı Kürsüsü’ne asistan olarak girdi. 1975 yılında doktor, 1980 yılında doçent ve 1989 yılında profesör unvanını aldı. İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi, Elektrik Mühendisliği Bölümü, Kontrol ve Kumanda Sistemleri Anabilim Dalı’nda 38 yıl öğretim üyesi olarak görev yaptıktan sonra 2008 yılı başında yaş haddinden emekli oldu. Bu süre içinde fakültenin lisans ve lisansüstü eğitiminde otomatik kontrol, dijital kontrol, stokastik kontrol, dayanıklı kontrol ve biyolojik sistemlerin modellenmesi ve kontrolü konularında dersler verdi ve 6 adet doktora yönetti. Ayrıca İstanbul Üniversitesi, Bilim Tarihi Bölümü’nde ve İTÜ’nün İnsan ve Toplum Bilimleri programında ‘teknoloji tarihi’ ve ‘bilim aletleri tarihi’ konularında dersler verdi.

2019 yılında TÜBA-Fuat Sezgin Hizmet Özel Ödülü’ne ve aynı zamanda bilim ve teknoloji tarihine olan eşsiz katkıları sebebiyle üniversitemiz tarafından 2019 yılında da fahri doktora unvanına layık görüldü.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ