17 Eki 2024

Öğretim Üyemizin Araştırma Projesine IAMU’dan Destek

Gemi Makineleri ve İşletme Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Dr. Çağlar Karatuğ’un denizcilik sektöründeki dijital dönüşüm ve eğitim müfredatının güncellenmesine yönelik araştırma projesi Dünya Denizcilik Üniversiteleri Birliği (IAMU) tarafından desteklenmeye hak kazandı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) denizcilik alanındaki akademik başarılarına bir yenisini ekledi. Denizcilik Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Çağlar Karatuğ, “Evaluation of marine engineering education in respect to the digital transformation” başlıklı projesiyle Dünya Denizcilik Üniversiteleri Birliği (IAMU) tarafından “The Impact of Digitalization on Maritime Education and Training” teması altında desteklenmeye değer görüldü.

IAMU’nun 7 ve 8 Ekim 2024 tarihlerinde ABD Buzzards Bay'de düzenlenen 20. Uluslararası Yürütme Kurulu toplantısında, desteklenecek araştırma projeleri belirlenmişti.

Dr. Öğr. Üyesi Çağlar Karatuğ, proje hakkında bilgi paylaştı. Denizcilik sektöründe dijitalleşmeyi odağına alacak projeyle olarak denizcilik eğitimindeki müfredatın iyileştirilmesi hedefiyle bir yol haritası oluşturulacak. 

Genç denizcilere yeni teknolojileri kapsayacak bir eğitim haritası

Günümüzde, dijital teknolojilerin denizcilik sektörünün çeşitli alanlarında yoğun bir şekilde uygulanması konusunda sıklıkla çalışmalar yürütülmekte ve sektör bünyesinde bu doğrultuda belirli adımlar atılmaktadır. Örneğin, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından gemilerin günümüz tasarımından tam otonom durumuna evrimleştirilmesi kapsamında yol haritası tanıtılmıştır. Ayrıca, bazı şirketlerce otonom çalışabilme kabiliyetine sahip deniz araçlarının inşası yapılmış olup deneme seyirleri gerçekleştirilmektedir.

Buna karşın, gemi bünyesindeki sistemlerin operasyonlarının verimli bir şekilde sürdürülebilmesi için benimsenecek olan eğitim yaklaşımlarının ve denizcilerin sahip olması gereken yeterliliklerinin incelenmesi ve tanımlanması gerekmektedir. Bu doğrultuda, denizcilik eğitiminin yürütüldüğü bölümlerin müfredatları, yeni teknolojilerin operasyonlarına dair gerekli olan bilgi seviyesini kapsayacak şekilde güncellenmelidir.

Bu proje kapsamında, denizcilik sektöründeki dijitalleşmenin yol haritasının ve buna istinaden gemilerde yer alacak sistem ve ekipmanlarının belirlenmesine dair çalışmalar yürütülecektir. Belirlenecek olan sistemlerin operasyonuna dair denizcilerin sahip olması gereken yeterlilikler tanımlanacaktır. Son olarak ise gemi makine işletme mühendislerinin lisans düzeyinde almış oldukları eğitimde yapılması gereken iyileştirmeler belirlenecektir. Nihai olarak deniz taşımacılığının dijital dönüşümüne paralel bir şekilde sektördeki yeni gelişmeler göz önünde bulundurularak denizcilik eğitiminin yürütüldüğü bölümlerin müfredatları kapsamında yapılacak iyileştirmelere dair bir yol haritasının ortaya konması hedeflenmektedir.

Öğretim üyemize çalışmalarında başarılar diliyoruz.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ