28 Eki 2024

İTÜ'lüler, Cumhuriyetimizin 101. Yılını Coşkuyla Kutladı

İTÜ Ailesi, iki buçuk asırlık bilgi ve birikimiyle, imar ve inşasında pek çok katkıda bulunduğu Türkiye Cumhuriyeti'nin 101. yaşını Rektörlük Atatürk Anıtı'nda düzenlenen bir törenle kutladı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İTÜ'lü öğrenciler ile akademik ve idari çalışanlar, Ayazağa Kampüsümüzde gerçekleşen törende; Cumhuriyetimizin 101. yılının coşkusunu ve heyecanını yaşadılar.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal'ın Atatürk Anıtı'na çelenk koymasından sonra saygı duruşu ve İstiklal Marşı'yla başlayan törende, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Müzik Ortaokulu öğrencileri okudukları şiirlerle Cumhuriyet Bayramı'ndan duydukları sevinci katılımcılarla paylaştılar.

"Geleceği inşa etmek bizim elimizde"

İTÜ öğrencileri adına Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü 2. Sınıf öğrencimiz Serra Beşiktaş bir konuşma yaparak tüm İTÜ'lülerin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı: "Cumhuriyetimizin ilanı 1923 yılında Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının azmiyle mümkün oldu. Egemenliğinin kayıtsız şartsız millete ait olduğu bu anlayış, biz gençlerin en önemli güvencesidir. Cumhuriyet yalnızca bir yönetim biçimi değil aynı zamanda ulusumuzun bağımsızlık mücadelesinin, birlik ve beraberliğinin en güçlü ifadesidir.Bugün bu mirası anarken geleceğe umutla bakmak, Cumhuriyetimizi daha ileri taşımak için üzerimize düşen sorumluluğu unutmamalıyız. Gençler olarak üzerimize düşen eğitimde, bilimde ve sanatta daha ileriye gitmek için mücadele etmeliyiz. Cumhuriyet bize aydınlık bir gelecek sunuyor. Bu geleceği inşa etmek ise bizim elimizde."

"İTÜ'ye ve İTÜ'lülere olan ihtiyaç çok daha fazla"

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal kutlama mesajında şunları söyledi: "İTÜ olarak, 250 yıllık geçmişimizle birlikte değerlendirdiğimizde cumhuriyet tarihimizde ülkemize kattığımız birçok değerimiz var. İTÜ, Bilim insanlarımızla, araştırmacılarımızla, sanatçılarımızla, yetiştirmiş olduğu devlet büyüklerimizle bunu her düzeyde yapmaya çalıştı. Ama bu bitmiş bir görev değil, daha da zorlaşan bir görev. Bize olan ihtiyaç, yani bilgi ve teknoloji üreten kurumlara, özelinde de İTÜ'ye ve İTÜ'lülere olan ihtiyaç çok daha fazla. Bir taraftan Cumhuriyetimizin heyecanını yaşarken bir taraftan da sorumluluklarımızı hatırlamamız gerekiyor. Daha fazla bilim temelli çözüm bulmak, ondan daha da önemlisi bu değerlerle yetişecek olan insan kaynağını yani öğrencilerimizi donatmak gerekiyor."

"Öğrencilerimizin yaptıklarını geleceğin teminatı"

Rektörümüz, 1923 ruhuna vurgu yaptı: "Çok umutluyuz; gençlerimizin, öğrencilerimizin yakın zamanda elde ettikleri başarılara baktığımızda Cumhuriyet'in kendilerine emanet edildiği aynı ruhu görüyoruz. Bu ruh; birlikte olabilmek, bir olabilmek, bunun için tek bir hedefe odaklanmaktır -ki bu hedef başta ülkemiz olmak üzere tüm insanlığa bilgi üretmek, sorunlarını gidermektir. Genç arkadaşlarımızı gördükçe bundan büyük memnuniyet duyuyorum. Biz, hocaları olarak sorumluluklarımızın daha da arttığını görüyoruz. Öğrencilerimiz bugünün ve daha önemlisi yarının ihtiyacı neyse bunu karşılamak farklı disiplinlerden, farklı şehir ve kültürlerden ortak bir amaç için bir araya gelebiliyorlar. Birlikte çalışıyor, öğreniyor ve başarıyorlar. Bu ,hocaları olarak öğrencilerimizle övüneceğimiz bir noktadır. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının ilk yılına baktığımızda öğrencilerimizin yaptıklarını geleceğin teminatı olarak görüyoruz," dedi.

Prof. Dr. Hasan Mandal, "Bize bu toprakları vatan kılan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bugüne kadar bu topraklarda bunun için çalışan, emek sarf eden ve her türlü akıl teriyle, beyin gücüyle bu sürece emek verenleri, şehitlerimizi rahmetle; gazilerimizi minnetle anıyorum. Cumhuriyetimizin 101. kuruluş yıldönümü tekrar kutlu olsun," sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

İTÜ'lüler törenin sonunda, günün anısına çekilen toplu fotoğrafta bir araya geldiler.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ