03 Kas 2024
11. Uluslararası Atmosfer Bilimleri Sempozyumu İTÜ’de
İki yılda bir düzenlenen ve alanı bakımından ülkemizdeki tek akademik etkinlik olan Uluslararası Atmosfer Bilimleri Sempozyumu'nun 11.'si (ATMOS’24), 23-25 Ekim 2024 tarihlerinde İTÜ SDKM'de gerçekleştirildi.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından organize edilen Türkiye’de alanının tek bilimsel toplantısı 11. Uluslararası Atmosfer Bilimleri Sempozyumu (ATMOS’24) meteorolojinin çeşitli inceleme alanlarından bulut fiziğine, iklim değişiminin sağlığa etkisinden uzay havasına çok çeşitli konu başlıklarında dünyanın farklı yerlerinden uzman isimleri bir araya getirdi.
Sempozyum açılışına İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal’ın yanı sıra Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun’un da dâhil olduğu, hava ve iklim bilimi denildiğinde Türkiye'de akla ilk gelen kurumların üst düzey temsilcileri katıldı.
Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Mandal, Çevresel, atmosfer bilimleri odağında ele alınan iklim olaylarının etkileşimleri ve aynı zamanda karmaşık, değişken ve dinamik yapıları ile birlikte ekonomik, jeopolitik, sosyal ve teknolojik başlıklarda bütün dünyanın ve ülkemizin geleceği açısından önemli olduğunu belirtti. Bilgi üreten ve bilgiyi kullanan kurumlar arasında iklim krizinden kaynaklanan henüz hazır olunmayan ve karşılaşılmamış güçlüklere karşı çözüm üretilmesinde sinerjik ve dinamik bir etkileşim olması gerektiğini vurguladı. Rektörümüz, geçmişten günümüze yaşanan dönemsel inovasyon dalgalarına odaklanarak pandemi sonrası başlayan ve gelecek 25 yılı ilgilendiren yeşil ve dijital dönüşüm temelli "Altıncı İnovasyon Dalgası"nın öneminin de altını çizdi. Prof. Dr. Hasan Mandal ayrıca toplum için bilim üretmenin yanı sıra toplumla birlikte bilim üretecek sürdürülebilir sistemleri hayata geçirmek adına neler yapılabileceğine değindi.
İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde (SDKM) düzenlenen ATMOS’24 her yıl, Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından belirlenen temalar ışığında yapılıyor. Bu yıl “Sürdürülebilir Bir Gelecek için Hava, İklim ve Su” temasını benimsedi. Sempozyum, atmosfer bilimlerinin sınırlayıcı bir disiplin olmaktan daha çok veri bilimi, enerji, havacılık, sürdürülebilirlik ve hava kirliliği gibi konuları birlikte disiplinlerarası bir alan olduğu vurgulaması bakımından önem taşıyor.
ATMOS’24 çerçevesinde, 55 çalışma sözlü sunum, 25 çalışma poster sunum olmak üzere toplam 80 araştırma sunuldu. Ülkemizden 21 farklı üniversiteden, 5 farklı devlet kurumundan; yurtdışından ise, 10 farklı üniversiteden araştırmalar paylaşıldı. Sempozyumda, yurtdışından İran, Yunanistan, Bulgaristan, Sudan, Hırvatistan, Portekiz, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Şili ve Danimarka’dan araştırmacılar ağırlandı. ATMOS’24, 6’sı yurtdışından olmak üzere, 10 davetli konuşmacıyı da araştırmacılarla buluşturdu.
TÜBİTAK, İBB, İSKİ, Esenler Belediyesi, BLG Kimya Teknolojileri ve öğrenci kulübümüz METAR desteğindeki ATMOS’24, 25 Ekim günü yapılan bir kapanış seremonisiyle sona erdi.