15 Kas 2024

Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Mandal, WAITRO Başkanlığı Görevine Yeniden Seçildi

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, Dünya Endüstriyel ve Teknolojik Araştırma Kuruluşları Birliği'nin (WAITRO) 27. Genel Kurul Toplantısı'nda 2025-2026 dönemi WAITRO Başkanlığına oybirliği ile yeniden seçildi. Prof. Dr. Hasan Mandal önümüzdeki iki yıllık dönemde 70’ten fazla ülkeden 200’e yakın kurumsal üyesi olan WAITRO başkanlığı görevine devam edecek olmasının ülkemizin uluslararası görünürlüğü için önemli bir başarı olduğunu belirtti.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, Çin’in Nanjing kentinde 13-15 Kasım tarihleri arasında Jiangsu Endüstriyel Teknoloji Araştırma Enstitüsü JITRI ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Endüstriyel ve Teknolojik Araştırma Kuruluşları Birliği (WAITRO) Küresel Zirvesi’ne katıldı.

“İnovasyondan Etkiye - Sürdürülebilir Çözümler İçin Stratejiler” temasını benimseyen zirve, inovasyonların somut sonuçlara nasıl dönüştürüleceği ve bu sayede küresel zorlukların üstesinden nasıl gelinebileceği üzerine odaklandı. WAITRO Küresel Zirvesi, BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda dünyanın karşı karşıya olduğu iklim değişikliği, eşitsizlik ve diğer küresel sorunlara çözüm bulmada inovasyonun sahip olduğu büyük potansiyeli tam olarak ortaya çıkarmaya odaklandı. Zirve, inovasyonların sadece bir fikir olarak kalmaması, gerçek hayatta uygulanabilir ve sürdürülebilir çözümlere dönüştürülmesi açısından önemli bir platform görevi üstlendi. Zirve boynunca yeşil dönüşümü mümkün kılmak için “dijital devrim”den nasıl faydalanılabileceği ve yerli teknolojilerin korunarak küresel pazarlara açılmalarının nasıl sağlanabileceği gibi etki odaklı stratejiler tartışıldı.

Prof. Dr. Hasan Mandal, zirvenin son gününde düzenlenen 27. Genel Kurul Toplantısı'nda oy birliği ile yeniden WAITRO Başkanı seçildi. Prof. Dr. Hasan Mandal, WAITRO’da 2023 yılından bugüne devam ettirdiği Başkanlık görevine 2025-2026 dönemi boyunca devam edecek.

Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Mandal, 70’ten fazla ülkeden 200’e yakın kurumsal üyesi olan WAITRO’daki başkanlığının Türkiye’nin uluslararası görünürlüğü için önemli bir başarı olduğunu ifade etti.

WAITRO hakkında

WAITRO, kendisini “küresel yenilik ailesi” olarak niteleyen bir organizasyondur. WAITRO, 1970 yılında Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) himayesinde kurulmuştur. WAITRO’nun kuruluşundan bu güne dek UNIDO önemli bir ortak olarak rolünü devam ettirmektedir. WAITRO, UNIDO ile yakın işbirliği içinde bilgi alışverişini sağlayan bir danışmanlık statüsüne sahiptir. UNIDO ve WAITRO, gelişmekte olan ülkelerin araştırma kurumlarının kapasitesini güçlendirmek için birlikte çalışmaktadır. Sürdürülebilir endüstriyel gelişme ve teknolojik yenilikçilik WAITRO ve UNIDO’nun ortak hedefleri arasındadır. Her iki kuruluş da sık sık endüstriyel gelişmeyi ve teknolojik yeniliği teşvik etmek amacıyla projeler ve girişimler üzerinde işbirliği yapmakta, üye kuruluşların kapasitelerini artırmak için aktif olarak bilgi, uzmanlık ve iyi uygulama örneklerini paylaşmaktadır.

Ar-Ge alanında uluslararası iş birliğine yönelik ortak bir platform oluşturarak Ar-Ge camiasını birleştirmede önemli bir rol oynamaktadır. WAITRO, Üniversiteler dâhil araştırma ve teknoloji kuruluşlarının toplumlara ve ekonomilere sürdürülebilir etki oluşturma amacıyla özel sektör ve kamu ile ortaklık yaparak bilgi paylaşımında bulunduğu, yenilikçi teknolojiler geliştirdiği ve yaydığı küresel bir inovasyon ekosistemi oluşturmayı amaçlamaktadır.

WAITRO’nun gelecek yol haritasını belirleyen görüşmeler

Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Mandal, Nanjing’de gerçekleştirdiği temaslarla WAITRO’nun gelecek yol haritasını birlik üyeleriyle birlikte biçimlendirmek için önemli temaslarda bulundu. Prof. Dr. Mandal, WAITRO Küresel Zirvesi’nden önce 12 Kasım günü WAITRO’nun 2024 yılı ikinci yarısında gerçekleştirilen faaliyetlerinin değerlendirildiği 95. Yönetim Kurulu Toplantısı'na katıldı. Toplantıda, WAITRO ekosisteminde yer alan temel program ve faaliyetlere ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu, gelişim alanlarını ve 2025 yılı planı görüşüldü.

“STEM tohumları ekmede” TEKNOFEST’in önemi

Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Mandal, 13 Kasım’da, WAITRO Küresel Zirvesi açılışında bir konuşma yaptı. İTÜ Rektörü, "Etkili STEM Tohumları Ekmek: Gençleri Sürdürülebilir Çözümler İçin Güçlendirmek” başlıklı sunumunda gençlerle birlikte araştırma ekosisteminin geliştirilmesi, inovasyon alanında yeni fikirlerin önünün açılması ve bilimsel başarılar elde edilmesi için Türkiye’nin bu alandaki çalışmalarını, özellikle TEKNOFEST yarışmalarının önemini ele aldı.

Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye’de düzenlenen yarışmaların, dijital ve yeşil dönüşüme yönelik yenilikçi çözümler geliştirmeyi teşvik etmekle birlikte elektrikli araçlardan insansız hava araçlarına, dikey iniş roketlerinden hyperloop teknolojisine kadar geniş bir yelpazede gençleri harekete geçirdiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Mandal, dijital ve yeşil dönüşüm hedefleri çerçevesinde gençlerin inovasyon potansiyelini ön plana çıkarmak adına hem küresel işbirliklerini artırmanın hem de tecrübe paylaşımının önemine değindi.

Teknoloji transferi ve yenilikçi bilgi üretimine vurgu

Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Mandal, zirvenin ikinci gününde "Bilim, Teknoloji ve İnovasyonu Yönlendirmek için Bilginin Kullanımı" ve "Afetlere Dayanıklı Şehirler İnşa Etmek" başlıklı iki önemli oturumda panelist olarak yer aldı. Birleşmiş Milletler Teknoloji Bankası tarafından gerçekleştirilen ilk oturumda gelişmekte olan ülkelerin bölgesel kalkınmalarını güçlendirmek ve sürdürülebilir bir dönüşüm gerçekleştirmek adına teknoloji transferine yönelik görüşlerini katılımcılarla paylaştı. “Afetlere Dayanıklı Şehirler İnşa Etmek" başlıklı oturumda ise, Prof. Dr. Mandal, afetlere karşı dirençli yapılar oluşturmada çok disiplinli ve çok yönlü yaklaşımların benimsenmesinin önemine ve bu kapsamda birlikte geliştirme modeli odaklı yenilikçi bilgi üretimine vurgu yaptı ve Türkiye’nin deneyimlerini paylaştı.

Dünyanın iki farklı bölgesinin yeteneklerini WAITRO’ya entegre etmek

Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Mandal, zirvenin son gününde ise 27. Genel Kurul Toplantısı kapsamındaki bir kapanış konuşmasıyla katılımcılara genel bir değerlendirmede bulundu. Prof. Dr. Hasan Mandal ayrıca “Ekonomik ve Bilimsel İş Birliği: Noord Brabant (Hollanda) – Jiangsu (Çin) – WAITRO Küresel Değişim” oturumunda Noord Brabant Eyaleti, Jiangsu Eyaleti ve küresel WAITRO ağı arasındaki ekonomik ve bilimsel iş birliği bağlarını güçlendirmek adına bir konuşma gerçekleştirdi. Prof. Dr. Hasan Mandal, Noord Brabant'ın hassas tarım, otonom teknolojiler, atık değerlendirme ve sürdürülebilir üretim konusundaki ilerlemeleri ile Jiangsu'nun dinamik sanayi ve araştırma güçleri arasındaki sinerji, güçlü bir fırsat sunduğunu ifade etti. Döngüsel ekonomi, sürdürülebilir gıda teknolojisi, akıllı mobilite ve ileri üretim temalarında tartışmalara sahne olan oturumda iki bölgedeki yetenekleri WAITRO topluluğuna entegre ederek, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını ilerletecek etkili ve ölçeklenebilir çözümlerin birlikte geliştirilmesi görüşüldü.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ