28 Kas 2024
İTÜ’deki TE(A)CHADOPT Projesine AB Erasmus+ Desteği
İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Hatice Köse koordinatörlüğündeki TE(A)CHADOPT projesi AB Erasmus+ çağrısından fon desteği almaya hak kazandı. Özellikle otizmli çocuklar için teknoloji tabanlı yaklaşımlar konusunda üniversite öğrencilerinin eğitimini hedefleyen proje, 15 Aralık 2024’te başlayacak ve üç yıl sürecek.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Hatice Köse’nin İTÜ koordinatörlüğünde sunulan “TE(A)CHADOPT: Teaching students how children with neurodevelopmental disorders adopt and interact with technologies” projesi, Avrupa Birliği Erasmus+ Programı Yüksek Öğrenimde İşbirliği çağrısı kapsamında toplam 400.000 avro bütçe ile desteklenmeye hak kazandı.
Proje çalışmaları, İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi Duyusal Bilişim (Affective Computing) Laboratuvarında araştırma görevlileri ve lisans/lisansüstü öğrencileri tarafından sürdürülecek; mezunlarımızdan Dr. Öğr. Üyesi Pınar Uluer (Galatasaray Üniversitesi) de projeye araştırmacı olarak destek verecek. Ayrıca, üniversite öğrencilerine yönelik 3 günlük bir eğitim programı, konsorsiyum uzmanlarının katılımıyla İTÜ’de düzenlenecek.
Proje hakkında
Proje, otizm gibi nörogelişimsel bozukluklara sahip çocukların teknolojiye uyum sağlaması ve bu teknolojilerle etkileşimini anlamaya yönelik yenilikçi yöntemler geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda, uluslararası bir konsorsiyum tarafından 25 çocuk üzerinde gözlem çalışmaları gerçekleştirilecek ve Türkçe de dahil olmak üzere 6 farklı dilde bilgilendirici yönergeler hazırlanacaktır. Projede yer alan konsorsiyum, yapay zeka araştırmacıları, özel eğitim uzmanları, terapistler ve psikologlardan oluşmaktadır.
Proje kapsamında, AB araştırmacılarıyla iş birliği yapılarak kamu seminerleri gerçekleştirilecek ve teknolojinin çocukların ihtiyaçlarına uygun hale getirilmesi sağlanacaktır. Bu çalışmaların, teknolojinin erişilebilirliğini artırarak farklı ülkelerden geniş kitlelere ulaşması hedeflenmektedir.