14 Nis 2025
Projeleriyle Döngüsel Ekonomiye Odaklanan İTÜ’lü STAR Bursiyerleri
İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü araştırma gruplarından EN3LAB’da STAR Bursiyeri üç lisans öğrencimiz döngüsel ekonomi ve sürdürülebilir kalkınma amaçlarını önceleyen çalışmalar gerçekleştiriyor.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
STAR Bursiyeri üç lisans öğrencimiz kaynak döngüselliğiyle sürdürülebilirliğe odaklanan projelerde yer alıyor. İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü araştırma grubu EN3LAB’da TÜBİTAK BİDEB’in lisans öğrencilerinin Ar-Ge tecrübesi kazanmaları ve araştırma ekosistemine teşvik edilmeleri amacıyla yürüttüğü 2247-C Stajyer Araştırmacı Burs Programı (STAR) kapsamında desteğe hak kazanan öğrencilerimiz ve çalıştıkları projeler şöyle:
Süt endüstrisi atık suları ve kentsel arıtma çamuru ile zengin enerji kaynağı
STAR Bursiyeri Nazlıcan Canbulut, Prof. Dr. Mustafa Evren Erşahin'in yürütücülüğündeki "Döngüsel Ekonomi Konseptinde Kentsel Atık Su Arıtma Tesislerinde Enerji ve Amonyum Geri Kazanımı" başlıklı TÜBİTAK 1001 projesinde araştırmacı öğrenci olarak görev alıyor.
Kentsel atık su arıtma çamurlarına bertaraf edilmesi gereken bir atıktan ziyade döngüsel ekonomi konsepti çerçevesinde zengin bir enerji kaynağı olarak yaklaşılan projede, süt endüstrisi atık suları ve kentsel atık su arıtma çamurlarının birlikte arıtımı yoluyla enerji ve amonyum geri kazanımının sağlanması amaçlanıyor. Proje hedeflerine ulaşılması halinde, geri kazanılan potansiyel gübre amonyum kimyasal gübre ihtiyacında dışa bağımlılığın azaltılmasına katkıda bulunulacak. Ayrıca “Paris Antlaşması” ve “Yeşil Mutabakat” çerçevesindeki ulusal hedeflerin gerçekleşmesi kapsamında atık yönetimi açısından önemli fayda sağlayacak.
Mutfak atıklarından uçucu yağ asitleriyle döngüsel ekonomi çözümleri
STAR Bursiyeri Hatice Süheyla Eren, Dr. Öğr. Üyesi Hazal Gülhan Eksin yürütücülüğünde "Yüksek Yüklü Membran Biyoreaktör Proses Çamurundan Uçucu Yağ Asidi Üretimi Evsel Atık Su ve Mutfak Atığının Entegrasyonu" başlıklı bir İTÜ BAP - ADEP projesinde araştırmacı öğrenci olarak görev alıyor.
Proje, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) doğrultusunda döngüsel ekonomi modeliyle fosil kaynakların tüketimini azaltmak gayesi taşıyor. Laboratuvar ölçekli biyolojik atık su arıtma sistemine mutfak atığı entegrasyonunun araştırıldığı projeyle işletim sırasında deşarj kalitesinden ödün vermeden, açığa çıkan fazla çamurdan elde edilecek katma değeri yüksek uçucu yağ asidi (UYA) üretiminin artırılması hedefleniyor. Tekstil, plastik, biyoplastikler, bütanol ve biyodizel gibi yüksek değerli ürünlere dönüştürülebilme potansiyeli taşıyan UYA üretimi ve kaynak geri kazanımı sayesinde tüketimde kaynakların döngüselliği destekleniyor.
İklim değişikliğiyle mücadele: Sarı su ile mikroalg hasadı
STAR Bursiyeri Büşranur Özdere, Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Güven yürütücülüğündeki "Farklı Atık Akımlarından Mikroalg Hasadı: Kaynak Döngüselliğinin Geliştirilerek İklim Değişikliği ile Mücadelenin Güçlendirilmesi" başlıklı İTÜ BAP - ADEP projesinde araştırmacı öğrenci olarak görev alıyor.
Proje, iklim değişikliğiyle mücadele hedefi doğrultusunda kaynak döngüselliği sağlayan önemli bir geri kazanım teknolojisi olan sıfır atık anlayışına uygun mikroalg hasadına odaklanıyor. Azot ve fosfor açısından zengin atık akımlarından mikroalg hasadı yoluyla enerji ve ham madde geri kazanımı, sürdürülebilir bir uygulama olarak öne çıkıyor. Bu proje kapsamında, ön arıtmadan geçirilmiş sarı su ile mikroalg hasadının optimize edilmesi ve laboratuvar ölçeğinde optimum hasat koşullarının belirlenmesi amaçlanıyor.
EN3LAB araştırma grubunun bünyesinde gerçekleştirilen çalışmaları Instagram, LinkedIn ve X sosyal medya hesaplarından takip edebilir, araştırma grubuna en3lab@itu.edu.tr e-posta adresinden ulaşabilirsiniz.