25 Nis 2025

İTÜ’lü Öğrencilere Ulaştırma ve Haberleşme Alanlarında Ödül!

İTÜ’lü öğrenciler 2’nci Ulaşan ve Erişen Türkiye 2053 Üniversiteler Arası Ar-Ge Fikir Yarışması’nda elde ettikleri derecelerle dikkat çeken bir başarıya imza attılar.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencileri sürdürülebilir, yenilikçi, dijital ve yeşil dönüşüm odaklı çalışmalarıyla başarılar elde etmeye devam ediyor. İTÜ’lü yedi öğrenci, 2’nci Ulaşan ve Erişen Türkiye 2053 Üniversiteler Arası Ar-Ge Fikir Yarışması’nda elde ettikleri derecelerle İTÜ ailesine gurur verdi.

UDHAM Başkanlığı bu yıl ikincisi düzenlenen “Ulaşan ve Erişen Türkiye 2053 Üniversiteler Arası Ar-Ge Fikir Yarışması”, 1 Ekim 2024 – 31 Ocak 2025 tarihleri arasında başvuruları kabul etti. Karayolu, demiryolu, denizcilik, havacılık ve uzay ile haberleşme olmak üzere beş farklı kategorideki 115 projeyle, ülkemiz genelindeki 62 farklı üniversiteden 205 öğrenci yarışmada yer aldı. Hem rekor başvuru sayısı hem de dağıtılan yüksek ödül tutarlar bakımından ilgi çeken yarışmada projeler, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı uzmanları tarafından değerlendirildi. Ödül kazanan kategori birincilerine 150.000 TL, ikincilerine 100.000 TL ve üçüncülerine 75.000 TL ödül verildi. Mansiyon başarıları ise 50.000 TL kazandı.

Yarışmanın ödül töreni, 15 Nisan 2025 tarihinde Ankara’da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde gerçekleştirildi. İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal ödül törenine katılarak öğrencilerimizin heyecanını paylaştı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Abdulkadir Uraloğlu törendeki konuşmasında Türkiye’nin 2053 vizyonuna ulaşmasında gençlerin ve üniversitelerin Ar-Ge gücünün kritik rolüne dikkat çekti, yarışmaya gösterilen yoğun ilgiden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Yarışmanın teknik boyutuna değinen UDHAM Başkanı Selami Yazıcı, üniversite öğrencilerinin ulaştırma ve haberleşme alanlarındaki sorunlara yenilikçi çözümler sunmasının, kurumlar ile akademi arasında güçlü bir iş birliği zemini oluşturduğunu vurguladı.

Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Mandal, yarışan projelerin gençlerimizin yalnızca teorik bilgiyle değil, vizyoner düşünce ve inovasyon kabiliyetiyle donatıldığının en güçlü kanıtı olduğunu belirtti. Prof. Dr. Mandal, üniversitelerin, birer bilim yuvası olmanın ötesinde, Türkiye’nin geleceğini aydınlatan fikirlerin doğduğu merkezler olarak öne çıktığının altını çizdi. Prof. Dr. Mandal, yarışmadaki başarılarıyla emeği geçen tüm öğrencileri ve akademik danışmanlarını kutladı.

TYPHORAIL ile elektromanyetik itişli ulaşım ve taşımacılık

İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesinden Tayfun Işıkelekoğlu’nun geliştirdiği TYPHORAIL projesi, demiryolu kategorisinde ikinci oldu. TYPHORAIL, vakumlu tünel içinde süperyağlayıcılı kızaklarla hareket eden elektromanyetik itiş sistemine sahip karbon fiber tekerlekli bir ulaşım ve taşımacılık sistemi geliştirmeyi amaçlıyor.

Hyperloop ile kırsal ve kentsel bağlantıları güçlendirmek

İTÜ İnşaat Fakültesinden Osman Efe Özdemir, Elektrik-Elektronik Fakültesinden Veysel Okur ve Kaan Gedikli ile Kimya-Metalurji Fakültesinden Zeynep Nur Sert tarafından geliştirilen “Türkiye’nin Kırsal ve Kentsel Bağlantılarının Hyperloop ile Güçlendirilmesi: İstanbul-Konya-Adana Entegrasyonu” projesiyle demiryolu kategorisinde üçüncülüğe layık görüldü. Proje, gelişmekte olan Hyperloop teknolojisinin; 2053 ulaştırma hedefleri kapsamında ülkemizin kırsal ve kentsel bağlantılarının güçlendirilmesinde aktif olarak kullanılmasını hedefliyor.

Dijital dönüşümle geleceğe hazırlanan tersaneler

İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesinden Kaan Kuzey Perçin, denizcilik kategorisinde “Tersane 5.0” projesiyle üçüncülük elde etti. Dijital dönüşüm yaklaşımıyla “Tersane 5.0”, tersanelerdeki iş kazalarını önlemek ve işçi sağlığını korumak, çevresel kirliliği azaltmak ve sürdürülebilir bir gelecek için adım atmak, taşıma süreçlerindeki verimliliği artırmak ve maliyetleri düşürmek, tersanelerin rekabet gücünü artırmak ve yabancı yatırımcı çekmek hedeflerine sahip bir proje olarak dikkat çekiyor.

Afet ve acil durum halinde haberleşme ve koordinasyonu hızlandırmak

İTÜ İnşaat Fakültesinden Selçuk Beyhan, “Yapay Zekâ Tabanlı Afet, Acil Durum ve Deprem Haberleşmesi 2053” başlıklı projesiyle haberleşme kategorisinde mansiyon ödülünü kazandı. Proje, afet ve acil durum yönetiminde dijitalleşmeyi ve yapay zekâ destekli sistemlerin kullanımını artırarak, ilgili kurumlar arasındaki haberleşme ve koordinasyonu hızlandırmayı amaçlıyor.

Öğrencilerimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Fax

0212 285 29 10

İTÜ