08 May 2025
Ülkemize Özgü Suştan Yerli Probiyotik Kültür Prototipi Geliştirilmesine TÜBİTAK Desteği!
İTÜ Kimya-Metalurji Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Fatih Ortakcı'nın yürütücülüğünü üstlendiği disiplinlerarası proje TÜBİTAK 2515-COST Aksiyon Üyeleri Ar-Ge Destek Programı kapsamında desteğe değer görüldü.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğretim üyelerinin sorumluluk ve etki odaklı araştırmalarla ortaya koydukları projeler destekler kazanmaya devam ediyor. Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Doç. Dr. Fatih Ortakcı yürütücülüğündeki disiplinlerarası proje, TÜBİTAK 2515-COST Aksiyon Üyeleri Ar-Ge Destek Programı kapsamında desteklenmeye layık bulundu.
Bütçesi 2.394.000,00 TL olan sahip “Geleneksel Tulum Peyniri orijinli özgün Loigolactobacillus coryniformis FOL-19 suşunun in siliko/in vitro probiyotik niteliğinin ve fonksiyonel özelliklerinin belirlenmesi ve biyoreaktörlerde üretimi ile yerli probiyotik kültür üretim proses metodunun geliştirilmesi” başlıklı proje 24 ay devam edecek.
Projenin BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarıyla iki başlıktaki ilişkisi öne çıkıyor.
Proje, 3’üncü Amaç olan “Sağlıklı ve Kaliteli Yaşam”ı probiyotiklerin bağışıklık sistemi, sindirim sağlığı ve patojen direnci üzerindeki olumlu etkileriyle toplum sağlığına katkı bakımından destekliyor. Yerli probiyotik kültür üretim teknolojisi geliştirilerek biyoteknoloji alanında yenilikçi altyapı oluşturulması açısından da “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı” başlıklı 9’uncu Amaçla bağlantı taşıyor.
Proje kapsamında, geleneksel metotlarla üretilmiş coğrafi işaretli Erzincan tulum peynirinden izole edilen ve genetik olarak karakterize edilen L. coryniformis FOL-19 adlı özgün Laktik Asit Bakterisi suşunun;
- in-vitro probiyotik özellikleri,
- genom analizine dayalı in-siliko biyofonksiyonel kapasitesi,
- ekzopolisakkarit üretimi ve yapısal/prebiyotik karakterizasyonu ile in-vitro fekal fermantasyonu,
- biyoreaktör ortamında yüksek biyokütlede üretim optimizasyonu,
bütüncül olarak analiz edilecek. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, ülkemize özgü bu suştan yerli probiyotik kültür prototipi geliştirilecek ve optimize edilmiş üretim biyoprosesi için patent başvurusu yapılacak.
Proje yürütücüsü öğretim üyemiz Doç. Dr. Fatih Ortakcı ve ekip üyelerini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.