09 May 2025

Akademisyenlerimiz Marmara Bölgesi’nde Afet Yönetimini Her Açıdan Ele Aldı

İTÜ’den alanında uzman isimler, beklenen Marmara depremi, iklim krizi, kuraklık ve sel gibi pek çok başlığı tüm yönleriyle değerlendirdi. Üniversitemizin sosyal medya hesaplarında canlı olarak yayınlanan 8 Mayıs 2025 tarihindeki programda izleyiciler merak ettiği konularda öğretim üyelerimize sorular yöneltti.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğretim üyeleri Marmara Bölgesi’ndeki afet yönetimini bilimsel bakış açısıyla konuştu ve izleyicilerden gelen soruları yanıtladı. Program, 8 Mayıs 2025 tarihinde İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal başkanlığında ve İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu moderatörlüğünde SDKM Senato Salonunda düzenlendi.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, afetlere bütünleşik bir bakış açısıyla yaklaşılmasına, yaşanabilecek afetlerden önce riski azaltmaya yönelik bir farkındalığa ve bunun ötesinde bir sorumluluğa ihtiyaç olduğunu belirtti. Depremin yanında yangın, sel, kuraklık gibi afetlerin sıklığının gittikçe arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Mandal, gelecekte bu süreçlere daha farklı yenilikçi yöntemlerle hazırlıklı olmanın gerekliliğinin altını çizdi. Rektörümüz afetler meydana gelmeden önce riskin en aza indirilmesinin en önemli odak noktası olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Mandal, canlı yayın programında bu doğrultuda yapılacak bilgilendirmeler için öğretim üyelerimizle beraber farkındalık ve sorumlulukla programa ortak oldukları için izleyicilere teşekkür etti.

Programın moderatörü ve konuşmacısı İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsü ve İklim Bilimi ve Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu İTÜ’nün misyonu gereği topluma karşı bir sorumlulukla halkı bilgilendirmeye devam ettiğini söyledi. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, 26 Nisan’da ağırlıklı olarak fay hatları ve yapı stokuna odaklanan canlı yayının ardından afet yönetimi kapsamında bilimsel bir bakış açısıyla dünyadaki iyi örnekler ve yeniliklerle ufuk açıcı bir yayın hedeflediklerini belirtti.

Canlı yayında, öğretim üyelerimiz ve bilgi paylaştıkları konu başlıkları şöyle sıralandı:

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, afet yönetiminin temel ilkeleri

Doç. Dr. Çağlar Göksu Akkaya, çoklu afetlerin etki zincirleri

Doç. Dr. Abdullah Can Zülfikar, kentsel afet risk azaltım sistemleri,

Prof. Dr. Mehmet Barış Can Ülker, zeminden kaynaklanan afet risklerinin azaltılması

Prof. Dr. Ufuk Yazgan, afetlerde sigorta

Prof. Dr. Ömer Lütfi Şen, Marmara Bölgesi’ndeki iklim riskleri

Doç. Dr. Elçin Tan, İstanbul’un kuraklık ve sel problemleri

Program sunumların ardından izleyicilerden gelen sorulara öğretim üyelerimizin verdiği yanıtlarla devam etti. Etkinliğin kapanışında, yapılan sunumlarla afet konusunun geniş boyutta düşünülerek risk azaltma farkındalığının oluşturulmaya çalışıldığını ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Mandal, bu açıdan kamu, özel sektör, üniversite, sivil toplum kuruluşlarıyla her birey ve yaş grubunda afet yönetiminin dikkate alınmasının net şekilde ortaya konduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Mandal, önümüzdeki günlerde yapay zekâ, yer bilimi, gök bilimi gibi disiplinlerin bir araya geleceği; afetlere, özellikle depreme odaklı teknolojiler konusunda yeni bir canlı yayın programının planlandığını açıkladı.

Bu önemli yayını izlemek için tıklayınız.

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Fax

0212 285 29 10

İTÜ