09 May 2025
İTÜ’de Fikri Mülkiyet Odağında Yapay Zekâ Konuşuldu
Dünya Fikri Mülkiyet Günü kapsamında 5 Mayıs 2025 tarihinde İTÜ’de düzenlenen “Fikri Mülkiyet Odağında Yapay Zekâ” etkinliğinde, fikri mülkiyet haklarının giderek artan önemi masaya yatırıldı.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), küresel dönüşümün ülkemizdeki öncü bir paydaşı olarak önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. İTÜ Araştırma Dekanlığı koordinasyonunda ve 1773 İTÜ Teknopark Teknoloji Transfer Ofisi AŞ desteğiyle düzenlenen “Fikri Mülkiyet Odağında Yapay Zekâ” etkinliği 5 Mayıs 2025 tarihinde Süleyman Demirel Kültür Merkezi Senato Salonunda vizyoner oturumlara sahne oldu.
Etkinliğin Açılış konuşmasını İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal yaptı. Bilim ve teknoloji temelli iş birliklerinin küresel dengelerde belirleyici rol üstlendiğini belirten Rektörümüz, fikri mülkiyet haklarının ticarete ve diplomasiye yansımasının, ülkeler arası ilişkilerde giderek daha fazla ön plana çıktığına dikkat çekerek gelecekte bu konunun daha önemli hale geleceğine inandığını belirtti.
Prof. Dr. Mandal, İTÜ’de akademisyenlerin bilimsel temelli teknoloji girişimlerinde öncü rol üstlendiğini, sadece danışmanlık yapmakla kalmıyor, geliştirdikleri yenilikçi ürünleri ticarileştirerek ülkemizin teknolojik gelişimine doğrudan katkı sağladıklarını hatırlattı. Prof. Dr. Mandal, bu bağlamda özellikle yapay zekânın sunduğu olanakları büyük bir fırsat olarak gördüğünü, İTÜ’nün bu alanda Türkiye’deki lider konumunun kendileri için bir gurur kaynağı olduğunu sözlerine ekledi.
Etkinlikte yapay zekâ ve fikri mülkiyet koruması ilişkisi; yapay zekâ uygulamalarının telif hakları ve markalar açısından olası etkileri ile yapay zekâ modellerinin, yapay zekâ yardımıyla yapılan buluşların, yapay zekâ tabanlı buluşların ve üretken yapay zekâ tarafından yapılan buluşların patentlenebilirliği hakkında uzman isimler konuşmalar yaptı. Dr. Öğr. Üyesi Eda Çataklar (İstanbul Bilgi Üniversitesi) “Yapay Zekâ ve Fikri Mülkiyet Hukuku İlişkisi: Engeller, Öneriler” başlığında ve Barış Atalay (Patent Vekili, TR-EP-UPC / EPO EQE Eğitmeni) “Yapay Zekâ ve Patentler” üzerine değerli bilgilerle etkinliğe katkı sağladı.
Etkinlikte ayrıca “Teknoloji Diplomasisi Bağlamında İTÜ ve Türkiye’nin Yapay Zekâ Alanında Fikri Mülkiyet Potansiyeli” paneli düzenlendi. Dr. Öğr. Üyesi Özgür Öztürk moderatörlüğündeki panelde Prof. Dr. Gülşen Eryiğit (İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi), Prof. Dr. Berk Üstündağ (İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi), Öğr. Gör. Dr. Alper Yurttaş (İTÜ GİNOVA), Türkan Edege (Ford Otosan Ar-Ge ve FSMH Baş Mühendisi), Özgür Palandöken (BTS Group Ar-Ge Programları ve FSMH Direktörü) panelist olarak görüşlerini katılımcılarla paylaştılar. Soru-cevap oturumuyla etkinlik sona erdi.