15 May 2025
Prof. Dr. Esra Çapanoğlu Güven’in Koordinatörlüğünde Yürütülecek “BEE-TECH” Projesi MSCA Desteği Kazandı
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Avrupa Birliği’nin en prestijli araştırma desteklerinden biri olan Ufuk Avrupa Marie Skłodowska-Curie Alanı (MSCA) Değişim Programı (Staff Exchanges – SE) 2024 çağrısı kapsamında önemli bir başarıya daha imza attı.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
İTÜ Kimya-Metalurji Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Esra Çapanoğlu Güven’in koordinatörlüğünü üstlendiği “BEE-TECH: Biotechnological Enhancement of Bee Products for Sustainable and Functional Foods in Well-Aging” başlıklı proje, 48 ay süreyle toplam 1.397.790 € bütçeyle desteklenmeye hak kazandı.
Proje kapsamında, arı ürünlerinden elde edilen biyoaktif bileşenlerin sağlık üzerindeki etkileri araştırılacak ve bu ürünlerin sağlıklı yaşlanmaya katkı sağlayacak yeni nesil fonksiyonel gıdalara dönüştürülmesi hedeflenecek. Propolis, polen, arı sütü ve arı ekmeği gibi doğal ürünler farklı coğrafyalardan temin edilerek, besin değerleri, bileşimleri ve biyoyararlılıkları bilimsel yöntemlerle analiz edilecek.
BEE-TECH projesinin öne çıkan yenilikçi yönleri arasında, arı ürünlerinin biyoyararlılığını artırmak için soğuk plazma, vurgulu elektrik alan (PEF), enkapsülasyon gibi modern işleme tekniklerinin kullanılması yer alıyor.
Sağlıklı yaşlanma kavramına yönelik somut çıktılar üretmeyi hedefleyen proje, aynı zamanda Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından biri olan “Sağlık ve Kaliteli Yaşam” hedefine katkı sunmayı amaçlıyor.
Bu uluslararası düzeyde önemli başarısından dolayı Prof. Dr. Esra Çapanoğlu Güven’i içtenlikle tebrik ediyor, proje süresince başarılarının devamını diliyoruz.