16 May 2025
Öğretim Üyemizin “I-TEXGEO” Projesine Avrupa Birliğinden Koordinatörlük Desteği
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Makina Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Senem Kurşun koordinatörlüğünde yürütülecek olan “IoT Supported Electronic Geotextiles for Sustainable and Smart Precision Agriculture (I-TEXGEO)” başlıklı Avrupa Birliği projesi, 1.683.360,00 EUR bütçe ile 48 ay süreyle desteklenmeye hak kazandı.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
Bilimsel mükemmeliyet, sürdürülebilir tarım teknolojileri ve dijital dönüşüm temelleri üzerine inşa edilen I-TEXGEO projesi, İTÜ Makina Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Senem Kurşun’un koordinatörlüğünde ve Prof. Dr. İlker Murat Koç’un liderliğinde, akıllı hassas tarım teknolojilerini geliştirmeye yönelik çok disiplinli olarak yürütülecektir. Proje kapsamında Türkiye, İspanya, Fransa, Yunanistan, Slovenya, Tunus ve Romanya’dan 14 kurumun ortaklığıyla geniş kapsamlı bir uluslararası iş birliği gerçekleştirilecektir.
IoT tabanlı akıllı jeotekstillerle sürdürülebilir tarım
I-TEXGEO projesi kapsamında; toprak sağlık durumunu takip etmeye yönelik azot, fosfor, potasyum ve pH gibi temel toprak parametrelerini izleyebilen, biyobozunur jeotekstil yapısına sahip, IoT destekli çoklu sensör ağı ve geri beslemeli kontrol sistemi geliştirilecektir. Bu sistem, aşırı gübre, pestisit ve su kullanımını azaltmayı, bitki kök gelişimini ve toprak sağlığını iyileştirmeyi ve verimliliği arttırmayı hedeflemektedir.
Projenin ilk fazı, IoT tabanlı akıllı jeotekstil çoklu sensör sistemi ve entegre kontrol mekanizmasının Ar-Ge sürecine odaklanırken; ikinci fazda bu sistemin, Avrupa, Tunus ve Türkiye’de farklı iklim ve toprak koşullarında, Tarım Araştırma Enstitülerinin laboratuvar ortamlarında ve sahadaki gerçek tarım arazilerinde uygulanması hedeflenmektedir.
Proje, disiplinlerarası iş birliğiyle; tekstil, elektrik-elektronik, makina, kontrol, bilgi teknolojileri, haberleşme sistemleri ve tarım bilimlerini bir araya getirerek, modern ve akıllı tarım uygulamalarında çığır açacak yenilikçi çözümler sunmayı hedeflemektedir. Bu prestijli projenin, akıllı ve sürdürülebilir tarım teknolojilerinde öncü çözümler sunarak; çiftçilerden bilim insanlarına, politika düzenleyicilerden tüketicilere kadar geniş bir paydaş kitlesine uzun vadeli toplumsal ve çevresel faydalar sağlaması öngörülmektedir.
Prof. Dr. Senem Kurşun, 2015 yılında “ETEXWELD- (H2020-MSCA-RISE/ 644268)” adlı ve 990.000,00 Euro bütçeli projesi ile de Avrupa Birliği’nin H2020 programı kapsamında Türkiye’ye ve İTÜ’ye ilk defa AB projesinde koordinatörlük kazandırmıştı. Şimdi ise I-TEXGEO adlı projesi ile bu başarıyı bir adım öteye taşıyarak, sürdürülebilir tarım alanında İTÜ’yü ve ülkemizi uluslararası Ar-Ge arenasında güçlü bir şekilde temsil etmeye hazırlanmaktadır.
Akademisyenlerimiz Prof. Dr. Senem Kurşun’u, Prof. Dr. İlker Murat Koç’u ve projede emeği geçen tüm araştırma ekibini bu değerli başarılarından ötürü içtenlikle kutluyor; projenin ulusal ve uluslararası bilim dünyasına önemli katkılar sunacağına yürekten inanıyoruz.