20 May 2025
Karadeniz Bölgesinde Yapay Zekâyla Sel Afetlerine Karşı Erken Uyarı Sistemi ve Sellenebilir Park İnşasına Odaklanan Projeye AB Desteği
Yürütücülüğünü Afet Yönetimi Enstitüsü öğretim üyemiz Doç. Dr. Ömer Ekmekcioğlu’nun yaptığı proje, Interreg NEXT Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında Avrupa Birliği’nden destek almaya hak kazandı.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) koordinatörlüğünde Çatalca Kaymakamlığı, Orestiada Belediyesi (Yunanistan), Lanchkhuti Belediyesi (Gürcistan) iş birliğiyle oluşturulan Konsorsiyum, “Leveraging Trans-Boundary AI-Based Early Warning Platform for Flood Risk Management Under Climate Change / FLOODRISK” başlıklı proje, 24 ay süre ve 1.663.935,60 avro toplam bütçe ile desteklenecektir. Projenin toplam bütçesi içerisinde İTÜ bütçesi ise 479.381,40 avrodur.
Karadeniz Bölgesinde yapay zekâ tabanlı sel erken uyarı sistemi hedefleniyor
Projede Karadeniz Havzasında iklim değişikliğinin de etkisi ile yapay zekâ tabanlı sel erken uyarı sisteminin kurulması hedeflenmektedir. İTÜ konsorsiyumun lider ortağı olarak, yapay zekâ uygulamalarını ve Ar-Ge faaliyetlerini yürütecektir. İTÜ ayrıca, proje ortaklarının bulunduğu şehirlerde sel tehlikesi altında yaşayan insanlara sel afeti meydana gelmeden önce farklı haberleşme teknikleri ile uyarılar geçilmesini sağlayan erken uyarı mekanizmasını kuracaktır. Proje kapsamında ayrıca, doğa temelli çözümlerin sel risklerini düşürme noktasındaki etkinlikleri incelenecek olup, ortak ülkelerin her birinde sellenebilir parklar (floodable parks) inşa edilecektir. Proje hedefleri arasında şunlar vardır: ortak bir veri toplama ve veri yönetim platformunun kurulması, yapay zekâ destekli sel erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesi, doğa temelli çözümlerin teşvik edilmesi, paydaş katılımı ve kapasite geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesi ve coğrafi bilgi sistemleri (CBS) tabanlı haritalar, dijital oturumlar, atölye çalışmaları, eğitim programları ve tatbikatların uygulanması.
Ortak ülkelerde doğa temelli çözümler desteklenecek
Projenin Ar-Ge faaliyetleri saha uygulamaları ile desteklenecektir. Bu bağlamda inşa edilecek sellenebilir parklar, üç ortak ülkede hem su baskınlarını güvenli biçimde yöneterek kentsel dayanıklılığı artıran hem de bölge halkına doğayla iç içe, çok işlevli ve nefes aldıran kamusal alanlar sunabilecektir. Proje SKA 9 (Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı) ile uyumlu olarak akıllı erken uyarı sistemleri ve doğa temelli çözümler gibi yenilikçi altyapılar geliştirerek afetlere karşı dayanıklılığı artıracak olup, SKA 11 (Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar) hedefi doğrultusunda sel risklerinin azaltılmasını ve toplum temelli uyum stratejileriyle şehirlerin iklim kaynaklı tehditlere karşı daha güvenli hale gelinmesini ve SKA 13 (İklim Eylemi) kapsamında bölgesel düzeyde iklim değişikliğine uyumu güçlendirmeye yönelik bilim temelli önlemlerin geliştirilmesini amaçlamaktadır.