01 Tem 2025
İTÜ ve MEB’den Maarif Modeli 5G Bilim Çalıştayı
İstanbul genelindeki lise öğretmenleri, Türkiye Maarif Modeli’nin önemli bileşenlerinden biri olan “5G Bilim” yaklaşımını odağına alan çalıştayda bir araya geldi. Etkinlik, zümre başkanlarının da dâhil olduğu farklı branşlardan öğretmenlerin katılımıyla, İTÜ akademisyenlerinin sunumlar, deneyler ve karşılıklı fikir alışverişleriyle “5G Bilim” yaklaşımını zenginleştirmeye olanak tanıdı.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
Maarif Modeli 5G Bilim: Bilimin 5G’siyle Geleceği Şekillendir Çalıştayı, İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi iş birliğinde 25-27 Haziran 2025 tarihleri arasında İTÜ Ayazağa Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi. Etkinlik, Maarif Modeli’nin sunduğu imkânları eğitim ortamlarına taşıma yolunda öğretmen ve akademisyenlerin birlikte ilerlediği önemli bir adım oldu.
“5G Bilim” Yaklaşımını teorik ve uygulamalı yönleriyle değerlendirmeyi, ders içi uygulamalara entegre etmeyi ve sınıf ortamında bilimsel düşünmeyi teşvik eden yöntemler geliştirmeyi amaçlayan çalıştayda İstanbul’daki öğretmenler İTÜ akademisyenleriyle bir araya geldi.
Çalıştayın açılışında İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, katılımcılara hitap etti. Prof. Dr. Mandal, sürdürülebilirlik ve güvenilirlik bakımından en iyi kaynağın insan kaynağı olduğuna dikkat çekti. İnsan kaynağına katma değer eklenmesinin liseler ve üniversitelerle birlikte ülkemize ve insanlığa katkı sunmak anlamına geldiğinin altını çizen Prof. Dr. Mandal, laboratuvarlar ve atölyeler gibi ders dışı ortamların öğrencilerin öğrenme ve deneyim kazanmasında büyük rol oynadığını belirtti. İTÜ’de öğrencileri geleneksel öğrenme yönteminin ötesine geçiren proje takımlarının katıldıkları yarışmalarda büyük başarılar elde ettiğini vurguladı.
Rektörümüz, Maarif Modeli kapsamında yetiştirilecek insan kaynağına katkı sağmayı hedefleyen programın ilk kez gerçekleştiğini hatırlatarak bunu gelecek yıllarda da sürdürme niyeti taşıdıklarını, çalıştayın laboratuvar deneyleriyle zenginleştirilmiş akademik bir bakış açısı sunduğunu ifade etti. Prof. Dr. Mandal, teşekkür ederek verimli bir etkinlik geçirmelerini dilediği katılımcılara ülkemizin en yeşil kampüsü olan İTÜ Ayazağa Yerleşkesi’ni tanıma ve Mustafa İnan Kütüphanesi’ni ziyaret etme önerisinde bulundu.
Üç gün süren Maarif Modeli 5G Bilim Çalıştayı’nda fen liselerinin de dâhil olduğu fizik, kimya ve biyoloji branşlarından lise öğretmenleri, ortaokullar ve imam hatip liselerinin fen bilimleri öğretmenleri İTÜ akademisyenleriyle Fen-Edebiyat Fakültemizde bulunan laboratuvarlarda deneyler gerçekleştirdi. Laboratuvar güvenliği ve bilimsel yaklaşım konularındaki bilgilendirmeyle birlikte deney faaliyetleri öğretmenlerin "5G Bilim" yaklaşımının saha uygulamalarını güçlendirmelerine ve öğrencilerine üniversite düzeyinde laboratuvar yetkinliğinin nasıl kazandırılabileceğini deneyimlemelerine imkân tanıdı.
Çalıştayın son günü olan 27 Haziran’da İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’ndeki kapanış oturumunda Sertifika Töreni yapıldı. Çalıştayın kapanış konuşmasında Rektörümüz Prof. Dr. Mandal etkinliğin öğretme, değişim ve gelişim yönünden çift taraflı bir kazanım olduğunu söyledi. Üç gün süren çalıştayı bir “birlikte öğrenme süreci” olarak nitelendiren Prof. Dr. Mandal, ev sahibi Fen-Edebiyat Fakültesinin öğretim üyelerine, katılımcı öğretmenlere ve yöneticilere teşekkür etti.
İstanbul İl Millî Eğitim Müdürü Doç. Dr. Murat Mücahit Yentür, fen bilimleri alanındaki uygulamalı eğitimlerin taşıdığı değere vurgu yaptı. Doç. Dr. Yentür, Maarif Modeli kapsamındaki bu çalıştayın üniversite-okul iş birliği açısından ülkemize bir örnek teşkil etmesini temenni etti. Böyle etkinliklerdeki öğrenme fırsatlarının katılımcıların zihinlerinde bir sinerji oluşturduğunu belirten Doç. Dr. Yentür, çalıştay çıktılarının öğrencilerin uygulamalı, pratik ve düşünsel hayatlarına katkı sağlayacak çalışma ve kazanımlara vesile olmasını diledi. Doç. Dr. Yentür, öğretmenler ve öğrencilerin akademik gelişimine katkı sunan çalıştaya ev sahipliği dolayısıyla İTÜ’ye teşekkür etti. Sertifikaların takdiminin ardından toplu fotoğraf çekimiyle etkinlik sona erdi.
Millî Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen Türkiye Maarif Modeli, yalnızca bilgi aktaran değil; düşünen, sorgulayan, değer üreten ve insanlığa katkı sunan bireyler yetiştirmeyi amaçlayan bütüncül bir eğitim anlayışı sunmaktadır. Model çerçevesinde şekillenen “5G Bilim” yaklaşımı gözlem, gerçeklik, gerekçe, genelleme ve gelecek boyutlarını merkeze alarak bilimsel düşünmenin temellerini sağlamlaştırmayı hedeflemektedir.